Τα καλοκαίρια δεν είναι πια ήσυχα. Η διαχείριση κρίσεων δεν σταματά ποτέ. Κι αυτό είναι πλέον το νέο μοντέλο διακυβέρνησης, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά παγκοσμίως.
Μια σειρά από απρόβλεπτα ή μη γεγονότα μπορεί να επηρεάσει τις ζωές και τις περιουσίες ή να αλλοιώσει το φυσικό περιβάλλον και να διαταράξει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Τον Ιούλιο είχαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ στη Ρόδο χρειάστηκε η απομάκρυνση 19 χιλιάδων τουριστών από περιοχές που είχαν χτυπηθεί.
ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ είναι χαρακτηριστικό ότι ένα ολόκληρο νησί του συμπλέγματος της Χαβάης κάηκε και υπάρχουν φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους παγιδεύτηκαν σε σπίτια ή αυτοκίνητα, γιατί δεν λειτούργησαν επαρκώς τα συστήματα προειδοποίησης. Οι μηχανισμοί εκκένωσης όμως που λειτούργησαν στην Ελλάδα έχουν σώσει ζωές και είναι εντελώς άστοχη η κριτική από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δήθεν κατάχρηση του «112» όταν αυτό αποτρέπει ανθρώπινες τραγωδίες.
Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ που χτυπά τη Μεσόγειο επηρεάζει άμεσα το μέλλον του τουρισμού, αλλά και της αγροτικής παραγωγής. Ολα αυτά δημιουργούν νέες προκλήσεις, που πρέπει να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα με τις χρόνιες παθογένειες της κρατικής μηχανής, οι οποίες έγιναν, δυστυχώς, ορατές και στην πυρκαγιά στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Νέας Αγχιάλου, αλλά και στη δολοφονική επίθεση έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, η οποία δεν απετράπη, παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. είχαν πληροφορίες για κάθοδο χούλιγκαν από την Κροατία.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Μητσοτάκη κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών για δεύτερη φορά, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, προκειμένου να αλλάξει τα κακώς κείμενα στη δημόσια διοίκηση. Στο μέτωπο της οικονομίας η πρόοδος είναι σημαντική, καθώς βρισκόμαστε ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα φέρει νέα κεφάλαια στη χώρα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ πρόοδος θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες. Από την αποτελεσματική λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας και των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας μέχρι την εξυπηρέτηση των πολιτών στο Κτηματολόγιο και τη γραφειοκρατία του Δημοσίου, απαιτούνται ριζικές αλλαγές υπέρ του πολίτη. Χρειάζονται χρόνος, υπομονή, αλλά, κυρίως, σχέδιο, προκειμένου το κράτος να λειτουργήσει προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και όχι συντηρώντας μια κουλτούρα καθυστερήσεων και γραφειοκρατίας.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ αναμένουν από τον πρωθυπουργό δέσμη μέτρων για τον εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού, αλλά και τον προσανατολισμό της οικονομίας σε τρόπο ώστε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα της τετραετίας, καθώς οι απαιτήσεις των πολιτών είναι πολύ υψηλές και δεν έχουν καμία σχέση με τις κρίσεις λαϊκισμού που χαρακτηρίζουν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.