To κάστρο της Μεθώνης στο ύψος του

Η αποκατάσταση και η ανάδειξη του εμβληματικού Κάστρου της Μεθώνης περιλαμβάνεται σε Προγραμματική Σύμβαση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων ενισχύονται και οι δράσεις του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.
Με έκταση 93 στρεμμάτων το Κάστρο Μεθώνης αποτελείται από μακρόστενη λωρίδα γης, που εισχωρεί περίπου 400 μ. μέσα στη θάλασσα και επικοινωνεί με την ενδοχώρα μόνο από τη βόρεια πλευρά του. Η καστροπολιτεία αποτελείται από δύο τμήματα. Στα νότια απλώνεται η πόλη, που περικλείεται από απλό τείχος με πύργους σε τακτά διαστήματα.

Στο νοτιότερο άκρο του κάστρου ανοίγεται η πύλη της Θάλασσας, η οποία μέσω λιθόκτιστης γέφυρας οδηγεί στο Μπούρτζι, το επιθαλάσσιο οχυρό. Στο βόρειο τμήμα προς την ενδοχώρα αναπτύσσεται η ακρόπολη.

Με συνολικό προϋπολογισμό 475.000 ευρώ η Προγραμματική Σύμβαση προβλέπει την εκπόνηση μελετών και την ανάθεση ερευνητικού προγράμματος, καθώς και την υλοποίηση των απαραίτητων υποστηρικτικών αρχαιολογικών εργασιών, με την εκτέλεση πέντε υποέργων. Προβλέπεται, επίσης, η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για την αποκατάσταση της Ακρόπολης του Κάστρου, της διαδρομής πρόσβασης σε αυτήν και των πυλών της.

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, το ΥΠΠΟΑ έχει προτείνει το Κάστρο της Μεθώνης ως ένα σταθμό της πολιτιστικής διαδρομής «Δίκτυο Κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία» και η συγκεκριμένη πρόταση έχει υποβληθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

«Με τη σύμβαση που υπογράψαμε, θα κάνουμε μία μελέτη, η οποία είναι εξόχως απαιτητική, το υπουργείο, η περιφέρεια και με τις δικές του δυνατότητες ο Δήμος Πύλου-Νέστορος», δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και εξέφρασε την ικανοποίησή του που το έργο θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, «κάτι ιδιαίτερα σημαντικό», όπως είπε, «για την ολοκλήρωσή του». Η δεύτερη Προγραμματική Σύμβαση, διάρκειας ενός έτους και ύψους 135.000 ευρώ, έχει ως στοχο την ενίσχυση των δράσεων και του προγράμματος του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

 

hlektragr

Recent Posts

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

1 ώρα ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

1 ώρα ago

Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε την Μεγάλη Παρασκευή, στον Π. Πατριαρχικό Ναό, η Ακολουθία του Επιταφίου…

1 ώρα ago

Μεγάλο Σάββατο

Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, ο Κύριος των κυριευόντων και ο Βασιλεύς των βασιλευόντων αναπαύεται στον Άδη…

1 ώρα ago

Φωτιά στο Πήλιο: Μεγάλη κινητοποίηση για την κατάσβεσή της

Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει από τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου (04.05.2024) στο Πήλιο εξαιτίας φωτιάς. Η…

2 ώρες ago

Αναχωρούν και οι τελευταίοι εκδρομείς για το Πάσχα

Από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Μ. Σάββατο 7 δρομολόγια ενώ για…

2 ώρες ago