Σε τροχιά υλοποίησης το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω ΣΔΙΤ, υπογράφηκε στην Αθήνα την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μανώλη Μαραγκουδάκη και τον ομόλογό του της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου, Γιώργο Αγραφιώτη.

Η υπογραφή του έργου έγινε στη 1 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο της ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας), παρουσία του Νίκου Παπαθανάση αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιου για Ιδιωτικές Επενδύσεις και Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, του Μανώλη Γραφάκου γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Ορέστη Καβαλάκη γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του προέδρου του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, Σταύρου Αργειτάκου, καθώς και του βουλευτή Μεσσηνίας, Περικλή Μαντά, όπως επίσης και των αντιπεριφερειαρχών Περιβάλλοντος Ανδρέα Τσουκαλά και Αρκαδίας, Χρήστου Λαμπρόπουλου.

Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 28 χρόνια (διετής κατασκευαστική περίοδος και 26ετής περίοδος λειτουργίας), ενώ ήδη το δέκατο μήνα από την έναρξη ισχύος της σύμβασης, ενδεχομένως και πολύ πιο σύντομα σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Π. Νίκα, προβλέπεται η έναρξη μεταβατικής διαχείρισης απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις της αναδόχου εταιρείας.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 152.000.000 ευρώ εκ των οποίων τα 62.500.000 ευρώ προέρχονται από επιδότηση ΕΣΠΑ. Στο έργο αναμένεται να δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο, 200 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας.

Σε δήλωση του μετά την υπογραφή της σύμβασης ο κ. Νίκας ανεφερε: «Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για την Περιφέρειά μας, για τους Πελοποννήσιους, καθώς μπήκε η τελική υπογραφή για την διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ. Τελειώσαμε γραφειοκρατικά. Από αύριο όμως αρχίζει ο αγώνας για την κατασκευή των εργοστασίων και κυρίως για την απορρύπανση της Περιφέρειάς μας, όπου ως γνωστόν υπάρχουν δεκάδες καταγεγραμμένες και μη καταγεγραμμένες χωματερές. Κι αν είμαστε γεμάτοι σκουπίδια δεν μπορούμε να μιλάμε για κανένα επίπεδο ανάπτυξης. Όσον αφορά στο έργο της απορρύπανσης χρειάζεται η βοήθεια και η συνδρομή της πολιτείας”.

Ο Περιφερειάρχης, στη συνέχεια, εξέφρασε ευχαριστίες για την ευόδωση της προσπάθειας: “Πρώτα απ’ όλα στην κυβέρνηση, γιατί χωρίς την τροποποίηση του νόμου με την οποία έδωσε τη δυνατότητα αποφάσεων στην Οικονομική Επιτροπή, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε φθάσει ως εδώ, λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί η απλή αναλογική στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια που δεν υπάρχει πλειοψηφία. Ήταν σωτήρια η ρύθμιση μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην Οικονομική Επιτροπή.

Καταλήγοντας, κ. Νίκας αναγνώρισε την προσπάθεια που καταβλήθηκε από την απελθούσα περιφερειακή Αρχή όσον αφορά στην επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια, δηλώνοντας ότι τείνει “χέρι φιλίας και συνεργασίας” για τον κοινό στόχο που είναι η απαλλαγή της Περιφέρειας από τον εφιάλτη των σκουπιδιών.

“Ξεκινάει η επίλυση ενός πολύ μεγάλου προβλήματος, της διαχείρισης των απορριμμάτων μιας περιοχής που έχει βασανιστεί πολύ και για πάρα πολλά χρόνια”, δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάσης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Τη Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher

Ξεκινά αύριο (29.4.2024) Μεγάλη Τετάρτη και ώρα 11:00 η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων…

11 ώρες ago

Αττική Οδός: Τροχαίο ατύχημα στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο – Καθυστερήσεις έως την έξοδο για Λαμία

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε νωρίτερα στην Αττική Οδό στο ύψος του κόμβου Δημοκρατίας στο ρεύμα προς…

12 ώρες ago

Σε κρίσιμη κατάσταση νεαρός στην Κοζάνη που ήπιε φυτοφάρμακο

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στήθηκε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, προκειμένου να μεταφερθεί φάρμακο-αντίδοτο στην…

13 ώρες ago

Δήμος Ξυλοκάστρου : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος μας φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο…

13 ώρες ago

Πασχαλινή Συναυλία Φιλαρμονικής Λουτρακίου την Κυριακή 28 Απριλίου

Η Φιλαρμονική Λουτρακίου, στο δρόμο προς την κορύφωση του Θείου Πάθους τη Μεγάλη Εβδομάδα, παρουσιάζει…

13 ώρες ago

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου το αναπτυξιακό τουρνουά ποδοσφαίρου «Πάσχα 2024- Καλαμάτα»

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και με πολλές συμμετοχές, πραγματοποιήθηκε το αναπτυξιακό τουρνουά ποδοσφαίρου…

14 ώρες ago