Μαζικές επιστροφές μεταναστών στην Ελλάδα – Η Γερμανία στέλνει 70.000 έως 100.000 άτομα – Στο… παιχνίδι και η Τουρκία

Παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, μέσω θαλάσσης

Αν και η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η Ελλάδα «δεν θα γίνει σάκος του μποξ» όσον αφορά το μεταναστευτικό, η πραγματικότητα φαίνεται εκ διαμέτρου αντίθετη.

Η Γερμανία ετοιμάζεται να στείλει στην πρώτη χώρα υποδοχής, δηλ. την Ελλάδα, περί τους 70.000 με 100.000 μετανάστες, ενώ την ίδια στιγμή, στο… παιχνίδι έχει μπει και η Τουρκία, καθώς παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών μέσω θαλάσσης. Κατά συνέπεια, η παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον Έβρο και οι διαβεβαιώσεις όσον αφορά τον φράχτη, μάλλον ήταν για το… θεαθήναι.

Τα σχέδια της Γερμανίας

Η άνοδος της ακροδεξιάς και ο εκλογικός θρίαμβος του AfD σε γερμανικά κρατίδια, έχει σημάνει συναγερμό στο Βερολίνο. Πλέον, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικό αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση του Olaf Scholz, που έθεσε σε εφαρμογή αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα -καταργώντας επί της ουσίας τη Συνθήκη Σένγκεν. Την ίδια στιγμή, η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Ελλάδα (ως πρώτη χώρα υποδοχής) -κι όχι στη χώρα προέλευσης- ακόμα και 100.000 (!) μετανάστες.

Κι αυτό τη στιγμή, που η Ελλάδα αντιμετωπίζει ήδη μεταναστευτικό πρόβλημα. Το κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε ζούγκλα και η εγκληματικότητα έχει εκτοξευθεί. Οι μετανάστες αποφεύγουν να κοιμούνται σε πλατείες, όπου έχουν ενταθεί οι αστυνομικές περιπολίες και μάλιστα, τα τεράστια ποσά που πληρώνουν στους διακινητές, οι οποίοι κυκλοφορούν οπλισμένοι, είναι και για την πληροφόρηση σχετικά το πώς πρέπει να κινηθούν.

Στο… παιχνίδι και η Τουρκία

Την ίδια στιγμή, ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα -μέσω του μεταναστευτικού- ασκεί και η Τουρκία, με τις μεταναστευτικές ροές μέσω θαλάσσης να έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής (Frontex) καταγράφει αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά κατά το οκτάμηνο του 2024, με 37.163 άτομα να διασχίζουν παράνομα τα σύνορα. Κι αυτό, ενώ σε άλλες περιοχές της Ευρώπης παρατηρείται μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Παρά τη μείωση στην Κεντρική Μεσόγειο, η Ανατολική Μεσόγειος καταγράφει αύξηση κατά 39%, με συνολικά 37.163 άτομα να έχουν περάσει τα σύνορα κατά την ίδια περίοδο.

Την ίδια ώρα, συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα μειώθηκαν κατά 39%, φτάνοντας τις 139.847 άτομα τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Κεντρική Μεσόγειο, όπου οι ροές μειώθηκαν κατά 77% και 64% αντίστοιχα.

Αντίθετα, στα ανατολικά χερσαία σύνορα της Ευρώπης και στη Δυτική Αφρική παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση, με ποσοστά +193% και +123% αντίστοιχα. Οι κύριες εθνικότητες των μεταναστών είναι από τη Συρία, το Μάλι και το Αφγανιστάν.

Παρά τη γενική μείωση, η οδός της Κεντρικής Μεσογείου εξακολουθεί να καταγράφει υψηλά ποσοστά διέλευσης, αν και με μείωση 64% το πρώτο οκτάμηνο του 2024, με συνολικά 41.250 άτομα. Η πτώση αυτή αποδίδεται στα αποτρεπτικά μέτρα που έχουν λάβει οι αρχές της Τυνησίας, της Λιβύης και της Τουρκίας, καθώς και στις διμερείς συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες αναχώρησης.

Στα ανατολικά χερσαία σύνορα της Ευρώπης, οι διελεύσεις συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμό 193%, φτάνοντας τους 11.270 μετανάστες φέτος.

Στη Γερμανία ο Παναγιωτόπουλος

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, όπου επιδιώκει να έχει σχηματίσει συμμαχίες προκειμένου να μπει ένα φρένο στα σχέδια της Γερμανίας.

Επί του παρόντος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, βρίσκεται ήδη στη Γερμανία, προκειμένου να συμμετέχει στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να ζητήσει επιπλέον, πέραν της τήρησης της Συμφωνίας για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, και την ενεργοποίηση των επιστροφών μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία αλλά και περισσότερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη φύλαξη των συνόρων μας, που αποτελούν σύνορα της Ευρώπης.

– Advertisement –

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ