Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν κατά 539% οι νοσηλείες από τις αρχές του μήνα -«Καμπανάκι» για τους ανεμβολίαστους

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανιχνεύονται καθημερινά στη χώρα, και ενώ η μετάλλαξη Δέλτα θέτε σε συναγερμό κυβέρνηση και ειδικούς λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της.

Τα κρούσματα την εβδομάδα που πέρασε ήταν σταθερά σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τους ειδικούς ωστόσο παρατηρείται μία τάση επιβράδυνσης στον ρυθμό της αύξησης. Ειδικότερα, ανά ημέρα τα κρούσματα ανακοινώθηκαν ως εξής:

19 Ιουλίου: 1.884
20 Ιουλίου: 3.565
21 Ιουλίου: 2.972
22 Ιουλίου: 2.604
23 Ιουλίου: 2.854

Χθες τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που ανιχνεύθηκαν ανήλθαν σε 2.472, οι θάνατοι σε 8 ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων σε 133.

Αυξητική είναι η τάση ωστόσο και στις νοσηλείες στα νοσοκομεία της χώρας, γεγονός που οδηγεί του ειδικούς να κρούουν περισσότερο το καμπανάκι κινδύνου απευθύνοντας έκκληση για περισσότερους εμβολιασμούς, ώστε να χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας. Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία της ΕΡΤ, οι νοσηλείες παρουσίασαν αύξηση κατά 539% από τις αρχές του μήνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την 1η Ιουλίου είχαμε 33 εισαγωγές, την 8η Ιουλίου 59, την 15η Ιουλίου 101, την 21η Ιουλίου 173 ενώ προχθές 178 μια αύξηση από τις αρχές του μήνα κατά 539%.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η αύξηση των νοσηλειών ακολούθησε την εξής πορεία την εβδομάδα που πέρασε:

19 Ιουλίου: 878
20 Ιουλίου: 935
21 Ιουλίου: 977
22 Ιουλίου: 1.045
23 Ιουλίου: 1.100
Η κατάσταση είναι ακόμα διαχειρίσιμη, ενώ παρατηρείται μικρή αύξηση στις διασωληνώσεις.

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών

«Αυτή τη στιγμή το 95% των νοσηλειών και το 100% των διασωληνωμένων είναι άτομα ανεμβολίαστα», δήλωσε στην ΕΡΤ σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Σε άλλες δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, με τον καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπο Γώγο, σημείωσε ότι η αύξηση που παρατηρείται στους ανθρώπους που χρειάζεται να νοσηλευτούν ημερησίως είναι της τάξης του 25%.

Τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί μια επιβράδυνση του ρυθμού της αύξησης των κρουσμάτων, αλλά την ίδια ώρα έχουν αυξηθεί οι συμπολίτες μας που χρειάζεται να νοσηλευτούν σε κάποιο νοσοκομείο. Αυτό υποστήριξαν οι Γώγος και Τζανάκης στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

«Τις τελευταίες 7-8 ημέρες έχουμε μια στασιμότητα και όχι την εκθετική αύξηση των προηγούμενων ημερών. Στο πλαίσιο αυτό παραμένουν τα δύο σενάρια που έχουμε προβλέψει. Το καλό σενάριο είναι να φτάσουμε τα 3.000-3.500 κρούσματα σαν μέσος κυλιόμενος όρος, αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και τηρηθούν τα μέτρα. Το δυσμενέστερο σενάριο με άδηλη την κορύφωση του μπορεί δείχνει 5.000-5.500 κρούσματα έως τον Σεπτέμβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι για την αύξηση των νέων εισαγωγών που έχουν διαμορφωθεί στις 150 με 160 σε καθημερινή βάση. Ο κ. Τζανάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να φτάσουμε και τις 300 στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο Χαράλαμπος Γώγος που τόνισε ότι οι νοσηλείες αυξάνονται κατά 25-26% τη μέρα και παράλληλα υπάρχει και άνοδος στους διασωληνωμένους. Σχετικά με τους διασωληνωμένους, ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι σταμάτησαν να μειώνονται, πέρασαν σε μια φάση σταθεροποίησης και από τους 125 έφτασαν χθες στους 130.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη τόνισε: «Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται ηλικίες από 21 ετών έως 90 ετών γι΄αυτό και οι μεταλλάξεις δεν έχουν ηλικίες. Στους νέους είναι πιο ήπια τα συμπτώματα αλλά μεταδίδουν», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Μόνη προστασία μας το εμβόλιο

Σημειώνεται τέλος ότι οι καθηγητές Τζανάκης και Γώγος αναφερόμενοι στα εμβόλια ξεκαθάρισαν ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να έχουμε προστασία έναντι του ιού. Όπως επεσήμαναν ο ιός θα μας συναντήσει όλους, αλλά οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά.

Ο κ. Τζανάκης υποστήριξε ότι ένα ποσοστό 2-5 % από τους εμβολιασμένους μπορεί να κινδυνέψει και αυτοί θα είναι άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα ή είναι υπερήλικες. Αντίθετα , σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους, οι νέοι έχουν μεγάλη πιθανότητα να το περάσουν ελαφριά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι είναι πάνω από 40-50 ετών, σε ένα ποσοστό 10%, ίσως χρειαστεί να νοσηλευτούν και να διασωληνωθούν.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ