ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών με αφετηρία την Κορινθία – Ο αρχηγός είχε εμπλακεί και σε δολοφονίες

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει πλήθος κλοπών και ληστεία

Για τις υποθέσεις αυτές συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, ληστεία, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και περί αλλοδαπών

Από την εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνά τις -200.000- ευρώ

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Εξαρθρώθηκε, μετά από ενδελεχή και πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει πλήθος κλοπών καθώς και ληστεία, σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Ευρυτανίας και Κορινθίας.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (27.1.2023) το πρωί, ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Κορινθίας και της Αθήνας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) και Ειδικών Ελέγχων (Ο.Ε.Ε.) Αρκαδίας και το Τμήμα Ασφάλειας Κορίνθου.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -4- άτομα, 26χρονος ημεδαπός και τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 36, 37 και 45 ετών, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, ληστεία, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, η οποία περιλαμβάνει ακόμη έναν 31χρονο αλλοδαπό.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, από αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2022 έως και τον Ιανουάριο του 2023, οι ανωτέρω συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, με σκοπό την τέλεση κλοπών και ληστειών, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ειδικότερα, εξακριβώθηκε ότι οι δράστες μετέβαιναν αυθημερόν σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Ευρυτανίας και Κορινθίας, κατόπτευαν οικίες των οποίων οι ένοικοι απουσίαζαν και ακολούθως με τη μέθοδο της διαρρήξεως, ορισμένα εκ των μελών εισέρχονταν σε αυτές, ενώ έτερα μέλη της οργάνωσης που ήταν επιφορτισμένοι με το ρόλο του οδηγού-τσιλιαδόρου, ανέμεναν σε κοντινές αποστάσεις.

Στο πλαίσιο της μεθοδικής και εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης που διεξήχθη, εξακριβώθηκε ότι οι ανωτέρω, κατά το χρονικό διάστημα από την 12.8.2022 έως και την 27.1.2023, είχαν διαπράξει συνολικά, -1- περίπτωση ληστείας καθώς και -22- περιπτώσεις κλοπών σε οικίες.

Από την παραπάνω εγκληματική τους δράση είχαν αφαιρέσει, μεταξύ άλλων, χρήματα, χρυσαφικά και ηλεκτρονικές συσκευές, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά τις -200.000- ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της, ευρείας κλίμακας, επιχείρησης, διενεργήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες σε οικίες τους, όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

• το χρηματικό ποσό των -12.140- ευρώ,
• -8- κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών SIM,
• -2- οχήματα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων,
• -1- ζευγάρι κιάλια,
• -1- drone,
• -4- διαβατήρια,
• διαρρηκτικά εργαλεία, καθώς και
• πλήθος από ρολόγια και κοσμήματα.

Επιπλέον, ο 26χρονος ημεδαπός κατηγορείται και για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά καθώς στην οικία του βρέθηκε ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -43- γραμμαρίων, η οποία κατασχέθηκε.

Τέλος, όπως προέκυψε ο 36χρονος αλλοδαπός παρέμενε παράνομα στη Χώρα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης.

Πώς ξάφριζαν τα σπίτια
Χρησιμοποιώντας και έχοντας ως «κάλυψη» ένα πολυτελές Mercedes Ι.Χ. «όργωναν» την ελληνική επικράτεια και έψαχναν τους επομένους στόχους τους. Αδυναμία τους ήταν τα κοσμήματα, πολύτιμα μέταλλα, μετρητά και πανάκριβα ρολόγια μάρκας Rolex.

Έμπαιναν μέσα στα σπίτια παραβιάζοντας τα παράθυρα, μπαλκονόπορτες ή κύριες πόρτες εισόδου με περίτεχνο τρόπο και «ξάφριζαν» ότι χρήματα και κοσμήματα μεγάλης αξίας έβρισκαν. Στην συνέχεια για να μην κινήσουν υποψήφιες επέβαιναν στο πολυτελές όχημα, το οποίο ήταν μεγάλου κυβισμού και ιπποδύναμης έχοντας ευρωπαϊκές πινακίδες κυκλοφορίας (Ιταλίας) και διέφευγαν με την λεία τους κινούμενοι με υψηλές ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο.

Ο Αλβανός αρχηγός που είχε εμπλακεί και σε δολοφονία
Το μεν αρχηγικό μέλος της οργάνωσης έμενε σε απόμερο αγροτικό χωριό της Κορίνθου, συγκεκριμένα στη Στιμάγκα. Αγροτικό χωριό με λιγοστούς κατοίκους, ώστε ο Αλβανός κακοποιός να περνάει απαρατήρητος, μακριά από διωκτικές Αρχές. Ο δε οδηγός και αυτός βασικό μέλος της οργάνωσης, είναι κάτοικος Αττικής και υπεράνω πάσης υποψίας, λόγω τις ιδιαίτερης κινητικής αναπηρίας του (ένα χέρι, ένα πόδι).

Η αστυνομία το 2019 είχε προβεί στην δημοσιοποίηση των στοιχείων των μελών της αδίστακτης συμμορίας που σκότωσε στη διάρκεια ληστείας τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Σταματιάδη μέσα στο σπίτι του στην Κηφισιά. Ανάμεσα τους και ο ανάπηρος οδηγός, ο οποίος είναι εμπλεκόμενος στην δολοφονία του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη το 2018 στην Κηφισιά.

Πρόκειται για βασικό μέλος της οργάνωσης που είχε τον ρόλο του οδηγού του πολυτελούς οχήματος, αλλά και αυτός που εκτελούσε χρέη «τσιλιαδόρου» κατά την διάρκεια των κλοπών και το όχημα διαφυγής. Είναι το μέλος με κινητική αναπηρία, που το 2018-2019 είχε ενταχθεί στην τότε εγκληματική ομάδα των ληστών και κατηγορήθηκε ως «τσιλιαδόρος» και ότι είχε φυγαδεύσει τον φονιά του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη, διασχίζοντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα την Ελλάδα μέχρι τα σύνορα με την Αλβανία, ώστε να χαθούν τα ίχνη του δολοφόνου στην Ευρώπη.

Ο ανάπηρος οδηγός (ένα χέρι, ένα πόδι) είχε ως την τέλεια «κάλυψη» το κινητικό του πρόβλημα, πράγμα που τον έκανε να περνά απαρατήρητος ως ύποπτος, μεταφέροντας τα κλοπιμαία, τα διαρρηκτικά εργαλεία και τα λοιπά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης από και προς τα υποψήφια θύματα τους. Σε τυχόν μπλόκα – ελέγχους των διωκτικών αρχών, τύχαινε ιδιαίτερης μεταχείρισης, μιας και η εικόνα ενός ανθρώπου με αναπηρία ήταν η τέλεια «βιτρίνα» για την εγκληματική τους δράση.

Το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης έχει πλούσιο ποινικό παρελθόν και έχει απασχολήσει τις Ελληνικές Αρχές από το 2011 μέχρι και σήμερα, για συμμετοχή του σε εγκληματικές οργανώσεις για περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών.

hlektragr

Recent Posts

Στη συνδιοργάνωση της Θεατρική παράστασης «8 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ» η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα «ανέβει» η παράσταση «8 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ» του Robert…

12 λεπτά ago

Καβούρι: Νεκρός 37χρονος σε τροχαίο δυστύχημα

Τραγικό τροχαίο δυστύχημα με έναν νεκρό σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στα νότια προάστια και…

40 λεπτά ago

Λουτράκι : U15 European Championship 11-18 Μαΐου 2024

Από τις 15 έως τις 18 Μαΐου 2024 στο 𝐔𝟏𝟓 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐏𝐄𝐀𝐍 𝐂𝐇𝐀𝐌𝐏𝐈𝐎𝐍𝐒𝐇𝐈𝐏 𝟐𝟎𝟐𝟒 (GR/FS/WW) πάνω…

1 ώρα ago

Κορινθία: Έπεσαν οι υπογραφές για το έργο της αποχέτευσης των ακαθάρτων του ανατολικού μετώπου

  Τρεις διαδοχικές συμβάσεις για την έναρξη του μεγάλου έργου της αποχέτευσης των ακαθάρτων του ανατολικού…

2 ώρες ago

Νέες ταυτότητες: Πότε λήγουν οι παλιές – Πόσο κοστίζουν οι καινούριες

Υποχρεωμένοι να βγάλουμε νέες ταυτότητες είμαστε όλοι οι Έλληνες, με την διαδικασία να έχει ήδη…

3 ώρες ago

Κηφισιά: Αναζητούνται ο οδηγός και η συνοδός που ξέχασαν παιδί στο σχολικό επί ώρες

Αναζητούνται ο οδηγός και η συνοδός που ξέχασαν παιδί στο σχολικό λεωφορείο επί ώρες, τη…

3 ώρες ago