ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Στα πρόθυρα ψηφιακού μεσαίωνα η Κόρινθος

Παρατηρώντας μια έξαρση των περιπτώσεων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που σταματούν την λειτουργία τους σε συνέχεια αντιδράσεων κατοίκων, απευθυνθήκαμε στον Διευθυντή Επικοινωνίας της Wind & Nova, κ. Γιώργο Τσαπρούνη υποβάλλοντας  τις παρακάτω ερωτήσεις

Ερώτηση: κ. Τσαπρούνη γιατί παρατηρείται το φαινόμενο της αύξησης των αντιδράσεων στην Κόρινθο; είναι τελικά παράνομες οι κεραίες για τις οποίες βγήκαν ασφαλιστικά μέτρα;

Απάντηση: Να ξεκινήσω λέγοντας ότι όλες οι κεραίες στην Κόρινθο είναι καθ’ όλα νόμιμες, με όλες τις άδειες των αρμόδιων αρχών. Την ίδια στιγμή όμως παρατηρούμε με λύπη ότι στην Κόρινθο υπάρχει ένα παράλογο «κυνήγι μαγισσών», μια πρακτική που φέρνει την πόλη στα πρόθυρα ψηφιακού μεσαίωνα. Ήδη παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα κάλυψης υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας από όλες τις εταιρίες, προβλήματα που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλη, αλλά και σε θέματα ασφάλειας, όπως για παράδειγμα η λειτουργία του 112.

Παράλληλα το οξύμωρο είναι ότι όλες οι άδειες που έχουν οι κεραίες είναι νόμιμες διοικητικές πράξεις, τις οποίες έχει προβλέψει με μεγάλη σπουδή ο Έλληνας Νομοθέτης. Ουδείς από τους φερόμενους ως «παραπονούμενους»  τις έχει προσβάλλει ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών δικαστηρίων. Και αυτό διότι γνωρίζουν ότι όλες οι άδειες είναι νομίμως εκδοθείσες. Επομένως οι αδειοδοτούσες αρχές θα υποστήριζαν το νόμιμο των πράξεων τους, καθώς η λειτουργία των κεραιών είναι νόμιμη και τα όρια της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν είναι εκατοντάδες φορές πιο χαμηλά από τα θεσμοθετημένα όρια στην χώρα μας, που είναι πιο αυστηρά και από τα επίσημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερώτηση: Τότε γιατί βγαίνουν τέτοιες αποφάσεις;

Απάντηση: Δυστυχώς έχει αναπτυχθεί μια «εκτός λογικής» συγκέντρωση υπογραφών και  κινητοποίηση πολιτών, οι οποίοι πιθανά να έχουν λάβει ελλιπή ενημέρωση από ανθρώπους οι οποίοι  εκμεταλλευόμενοι γκρίζες ζώνες ως προς την δικαιοδοσία των δικαστηρίων, υποβάλλουν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων κατά της λειτουργίας νόμιμων κεραιών, επικαλούμενοι κινδύνους που ήδη αξιολογήθηκαν από τις αρμόδιες αδειοδοτικές αρχές ως μη υφιστάμενοι. Τα δε πολιτικά δικαστήρια της Κορίνθου προβαίνουν σε κρίσεις ζητημάτων τα οποία χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη επιστημονική περιπλοκότητα, χωρίς ωστόσο, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, να στηρίζονται στα πορίσματα και τις νόμιμες άδειες κρατικών αρχών. Αυτό άλλωστε κάποιος θα περίμενε να συμβαίνει λόγω της νομικής τους θεσμοθέτησης, με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές της πόλης να έχουν ελλειμματική κάλυψη υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Από την άλλη, είναι λογικό να υπάρχουν ανησυχίες από τους δημότες και προς αυτή την κατεύθυνση, μπορούν να απευθυνθούν στην μόνη αρμόδια αρχή για θέματα ανάλογου ενδιαφέροντος, την Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (eeae.gr) η οποία μπορεί να έρθει στην Κόρινθο και να ελέγξει το επίπεδο ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας κεραιών. Όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για το θέμα της υγείας αυτό πρέπει να κάνει.

Ερώτηση: κ. Τσαπρούνη, την ίδια στιγμή βλέπουμε στο internet διάφορες ιστορίες για την επικινδυνότητα των κεραιών.

Απάντηση: Το internet είναι ένας ανοιχτός χώρος ειδήσεων, ανταλλαγής απόψεων και γνώσης. Παράλληλα όμως, είναι εκατοντάδες τα παραδείγματα παραπληροφόρησης, πολλές φορές επικίνδυνης, όπως πρόσφατα με τον κορονοϊό. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βασιζόμαστε σε αξιόπιστες πηγές. Θα σας αναφέρω μερικούς «μύθους» που έχουμε δει κατά καιρούς για την κινητή τηλεφωνία να πάρετε μια εικόνα:

Μύθος: Το κινητό τηλέφωνο μπορεί να «φτιάξει» ποπ-κορν. Η Αλήθεια είναι ότι η ποσότητα και η ποιότητα (είδος) της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπει το κινητό τηλέφωνο είναι αδύνατο να προκαλέσει αύξηση θερμοκρασίας, ικανή να κάνει τους σπόρους του καλαμποκιού να σκάσουν. Το video που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μέσω e-mail, τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν διαφήμιση εταιρείας εμπορίας αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να προωθήσει προϊόντα της, bluetooth και handsfree και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Μύθος: Οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας να τοποθετούνται μόνο στα βουνά. Η Αλήθεια είναι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που τοποθετούνται στις κορυφές των βουνών καλύπτουν αραιοκατοικημένες περιοχές με χαμηλή τηλεπικοινωνιακή κίνηση και εκπέμπουν από 10W έως 40W. Στις πόλεις (και γενικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές) όπου υπάρχουν πολλοί χρήστες, είναι απαραίτητο να υπάρχει πυκνό δίκτυο κεραιών. Οι κεραίες αυτές επειδή καλύπτουν μικρές περιοχές, εκπέμπουν πολύ χαμηλότερα από 10W. Η δημιουργία πυκνών δικτύων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, μειώνει τη συνολικά εκπεμπόμενη ακτινοβολία σε μια περιοχή, αφού τόσο οι κεραίες όσο και τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν λιγότερη ακτινοβολία. Σε ένα πυκνό δίκτυο, η απόστασή μας από την κεραία με την οποία επικοινωνούμε είναι μικρότερη. Επομένως το σήμα στο κινητό μας είναι καλύτερο και η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που εκπέμπει η συσκευή, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επικοινωνία, είναι χαμηλότερη.

hlektragr

Recent Posts

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία

Τι αναφέρει η ΕΛ. ΑΣ. για την υπόθεση «Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική έρευνα, των αστυνομικών του…

16 ώρες ago

Βόλος: Ανατίναξαν ATM και πήραν σημαντικό χρηματικό ποσό

Άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό και ανατίναξαν ATM της Εθνικής Τράπεζας, στις Αλυκές του Βόλου,…

16 ώρες ago

Διάρρηξη στα γραφεία της διεύθυνσης εκλογών του Υπουργείο Εσωτερικών

Διάρρηξη στα γραφεία της διεύθυνσης εκλογών του ΥΠΕΣ κατήγγειλε στην ΕΛΑΣ ο αρμόδιος διευθυντής. Σύμφωνα…

17 ώρες ago

Τα Δημοτικά σχολεία Ξυλοκέριζας & Αγ.Βασιλείου συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία»

Το Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» απευθύνεται σε ολόκληρη την σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στις…

18 ώρες ago

Τροπολογία στον Οικοδομικό Κανονισμό: Ο συντελεστής δόμησης θα ορίζει το επιπλέον ύψος στα κτίρια

Κατατέθηκε επίσημα στη Βουλή η τροπολογία του ΥΠΕΝ που αφορά στον εξορθολογισμό της χρήσης των…

19 ώρες ago

Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός: «Τα αγροτικά ζητήματα αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία»

H καρδιά του αγροτικού κόσμου «χτύπησε» στην 10η πανηγυρική έκδοση του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την…

19 ώρες ago