Η εξειδίκευση των μέτρων για το πρόγραμμα της κοινωνικής στέγασης από τους υπουργούς Εργασίας, Ενέργειας, Παιδείας, Επικρατείας και τον Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α.
Την παρουσίαση συντονίζει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Ένας από τους βασικούς στόχους είναι η χώρα μας να γίνει πιο δίκαιη και να αμβλυνθούν κοινωνικές ανισότητες που προϋπήρχαν ή δημιουργήθηκαν. Η Ελλάδα έγινε ένας αφιλόξενος τόπος για τους νέους τα προηγούμενα χρόνια, διότι δεν υπήρχαν οι συνθήκες για να ζήσουν και να δημιουργήσουν, είπε ο κ. Σκέρτσος ξεκινώντας την ανάλυση της εξειδίκευσης των μέτρων.
Υπάρχει μια αύξηση στα ενοίκια και στην αγορά ακινήτων, ωστόσο παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού, παραμένει πολύ δύσκολο το ζήτημα της απόκτησης πρώτης κατοικίας.
Υπάρχει μια φθήνουσα πορεία της ιδιοκατοίκησης. Το μεγάλο στοκ των παλαιών και αχρησιμοποίητων ακινήτων είναι το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν 770.000 κλειστές κατοικίες στη χώρα μας, με την πλειοψηφία να βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα ζήτημα παλαιότητας των κατοικιών. Το 95% είναι άνω των 15 ετών και το 85% άνω των 20 ετών.
Υπάρχει επίσης ένα ζήτημα που σχετίζεται με την αργοπορημένη ανεξαρτητοποίηση των νέων. Αυτό συνδέεται προφανώς με οικονομικούς παράγοντες. Πρέπει να δοθούν κίνητρα να φύγουν από την οικογενειακή κατοικία και να αξιοποιηθούν οι παλαιότερες κατοικίες.
Όλοι αυτοί οι δείκτες συμβάλλουν και στο δημογραφικό ζήτημα. Η Ελλάδα έχει χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ελλάδα γερνάει ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Έξι στόχοι πολιτικής:
- Μείωση του υψηλού κόστους στέγασης
- Αύξηση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης των νέων σε παλαιότερα σπίτια
- Στήριξη στα νέα ζευγάρια για να φτιάξουν την οικογένειά τους
- Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των παλαιών ακινήτων ώστε να βελτιωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα
- Άμβλυνση στρεβλώσεων στη στεγαστική αγορά
- Αντιμετώπιση δημογραφικού προβλήματος
6+1 άξονες πολιτικής που θα συμβάλλουν σε προσιτές τιμές ακινήτων
- Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για αγορά κατοικιών από νέους 25-39 ετών
- Μαζική ανακαίνιση κενών κατοικιών
- Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσιού με τον θεσμό της κοινωνικής αντιπαροχής
- Επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση για νέους 18-39 ετών
- Επιδότηση για ανακαίνιση κενών κατοικιών προς διάθεση με μακροχρόνια μίσθωση
- Δημιουργία φοιτητικών εστιών
- Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος
Το στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους (νέους και φοιτητές) προκειμένου να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές προφανώς θα αναπτύσσονται σταδιακά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τη χορήγηση στεγαστικών δανείων με επιτόκιο 1% και μηνιαία δόση 275 ευρώ. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» περιλαμβάνει θα αφορά 10.000 πολίτες έως 39 ετών.
Το πρόγραμμα κόστους 500 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί κατά 375 εκατ. ευρώ από το κράτος και κατά 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Τα δάνεια, δηλαδή, θα είναι κατά τα ¾ άτοκα καθώς τα χρήματα θα προέρχονται από τον ΟΑΕΔ ενώ κατά ¼ θα προέρχονται από τις τράπεζες με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο να είναι περίπου 1%.
Η εκκίνηση του προγράμματος αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο του 2023 με βάση τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια που θεσπίστηκαν για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη το πρόγραμμα να επαναληφθεί μόλις εξαντληθούν τα πρώτα 10.000 δάνεια.
Για τη χορήγηση των δανείων θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα του επιδόματος θέρμανσης. Δηλαδή το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, θα πρέπει να ανέρχεται έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 23.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.
Όσον αφορά τους φοιτητές, εκτός από την αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και με προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ σε 50.000 νέους, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ.