Κλειδώνει το σχέδιο της ΕΕ για φθηνή ενέργεια τον χειμώνα

Μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καλείται να επιβάλει ιστορικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, την ώρα που ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκλεισε τις στρόφιγγες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κατά του ρώσου προέδρου και ο Λευκός Οίκος, ο οποίος καταδίκασε τις κινήσεις της Μόσχας και επισήμανε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ δεν εμποδίζουν τη λειτουργία της μεγαλύτερης ενεργειακής γραμμής εφοδιασμού προς την Ευρώπη και πως όλα αποτελούν εκβιασμούς από τη Ρωσία.

Εν όψει των ανακοινώσεων του οδικού χάρτη που ως βασικό στόχο έχει να μπει ένα «φρένο» στις τιμές του φυσικού αερίου, στο τραπέζι της Κομισιόν βρίσκονται μία σειρά από όπλα, μεταξύ των οποίων η επιβολή εισφοράς από τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών και η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, σύμφωνα με έγγραφο της τσεχικής προεδρίας της ΕΕ που είδε το φως της δημοσιότητας.

Μάλιστα, η Φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για ένα σχέδιο που εδράζεται στους εξής άξονες: μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο, βοήθεια στους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με έσοδα από τον ενεργειακό τομέα και ενεργοποίηση υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας, συνδεόμενες με την αστάθεια.

Ημερομηνία-κλειδί για τις αποφάσεις της ΕΕ είναι η Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, όταν και θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Ενέργειας των «27» για να συζητήσουν τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας, ενώ η Φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει στις 14 Σεπτεμβρίου τις τελικές προτάσεις της Κομισιόν.

Πριν από λίγες ημέρες η ευρωπαϊκή ομοφωνία για πλαφόν στη ρωσική ενέργεια έμοιαζε με μεγάλη πρόκληση, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις με το κλείσιμο της στρόφιγγας του Nord Stream 1 άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα. Ηδη στο Βερολίνο οι ηγέτες των κομμάτων που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό συμφώνησαν να υποστηρίξουν έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών που προτείνει η Κομισιόν.

Την ίδια στιγμή, η «φωτιά» που μπήκε στις αγορές από το ρωσικό «μπλόκο» είναι ολοφάνερη και η παρέμβαση στην αγορά ενέργειας κρίνεται τόσο επείγουσα και επιτακτική που πολλοί ηγέτες προειδοποιούν για μαζικές κοινωνικές αναταραχές.

Στην Ολλανδία, σημείο αναφοράς για την ΕΕ, οι τιμές φυσικού αερίου έκαναν χθες ράλι άνω του 25%, στα 270 ευρώ η μεγαβατώρα, αντιστρέφοντας τις μεγάλες απώλειες που σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές του ρεύματος, 15 χώρες της Ευρώπης καταγράφουν τιμές άνω των 400 ευρώ/MWh. Τα «πρωτεία» κατέχει η Ελβετία με 480,01 ευρώ/MWh, ενώ ακολουθούν η Ιταλία με 464,11 ευρώ/MWh, η Μάλτα με 462,4 ευρώ/MWh και στην 4η θέση βρίσκεται η Ελλάδα με 454,06 ευρώ/MWh.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ