Ο αρχαιολογικός πλούτος των ελληνικών θαλασσών όχι μόνο θα πρωταγωνιστεί στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αλλά και θα συνομιλεί με το παρόν και τη μακραίωνη ιστορία της πόλης του Πειραιά.
Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων κι ένα ακόμα μουσείο με θεματική την κοινωνία του λιμανιού από τον 5ο αιώνα π.Χ. μέχρι και σήμερα θα υποδέχονται τους επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα εξετάσει σήμερα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά και την κατασκευή και λειτουργία των έργων περιοχής αρμοδιότητας του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά.
Η ΜΠΕ έχει σκοπό την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, δηλαδή την έκδοση νέας επικαιροποιημένης και τροποποιημένης Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) και περιλαμβάνει αφενός τις υφιστάμενες δραστηριότητες και αφετέρου τα απαραίτητα μέτρα για την ανάπτυξη, την ασφάλεια λειτουργίας, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ενίσχυση της ελκυστικότητας του λιμένα ως διαμετακομιστικού κέντρου της Μεσογείου, με παράλληλη αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων.
Δύο μουσεία στο λιμάνι του Πειραιά
Τα έργα που εντάσσονται στον τομέα του πολιτισμού -όπως έχει δηλώσει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη- ενδυναμώνουν την αναπτυξιακή φυσιογνωμία του Πειραιά, αλλά συγχρόνως προσδίδουν και προστιθέμενη αξία στην επένδυση της ΟΛΠ Α.Ε. Το κτίριο του Σιλό μετατρέπεται σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων και θα αποτελεί ένα από τα ελάχιστα διεθνώς μουσεία στο είδος του αναδεικνύοντας τον αρχαιολογικό πλούτο των ελληνικών θαλασσών.
«Αυτό τον καιρό γίνονται καταγραφές των νέων ευρημάτων που έχουν έρθει στο φως τα τελευταία χρόνια από τις ελληνικές θάλασσες και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επισκευή και η μετατροπή του Σιλό σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων», δήλωσε στον «Ε.Τ.» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, Αγγελική Σίμωση, και μας εξήγησε πως εντός της Χερσαίας και Θαλάσσιας Ζώνης Λιμένος της ΟΛΠ Α.Ε. υπάρχουν κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, όπως τμήματα του αρχαίου τείχους του Πειραιά (Κονώνειο), το Ταφικό μνημείο Θεμιστοκλή, τα κατάλοιπα της Μακράς Στοάς επί των οδών Ποσειδώνος και Γούναρη, ο αρχαιολογικός χώρος Ηετιώνειας Πύλης.
Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων θα φιλοξενήσει ευρήματα ανελκυσθέντα από όλες τις ελληνικές θάλασσες. Αγάλματα, τμήματα γλυπτών, σκαριά και εξαρτήματα εξοπλισμού πλοίων, οπλικά εργαλεία, επιγραφές, είδη καλλωπισμού, χρηστική και επιτραπέζια κεραμική, εργαλεία και ποικίλα αντικείμενα, προερχόμενα από υποβρύχιες αυτοψίες, έρευνες και ανασκαφές, αλλά και αυτόβουλες παραδόσεις ιδιωτών ή κατασχέσεις.
Οι εγκαταστάσεις του μουσείου θα ξεπερνούν τα 13.000 τ.μ., τα οποία κατανέμονται σε εκθεσιακούς χώρους για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις. Η αρχιτεκτονική μελέτη αφορά στην επανάχρηση του κτιρίου του Σιλό.
Εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους, περιλαμβάνονται χώροι εξυπηρέτησης επισκεπτών (είσοδος, εκδοτήριο, βεστιάριο, χώροι υγιεινής, πωλητήριο, γραφείο ξεναγών, ιατρείο, αναψυκτήριο, εστιατόρια), εργαστήρια συντήρησης, μελέτης και εξυπηρέτησης εκθέσεων, αποθήκες, χώροι εκπαιδευτικών προγραμμάτων, γραφεία διοίκησης και χώρους τεχνικών εγκαταστάσεων.
«Μέτοικος, μετανάστης, πρόσφυγας»
Η ανάπλαση της πολιτιστικής ακτής θα περιλαμβάνει επίσης κι ένα επιπλέον μουσείο αφιερωμένο στον Πειραιά ως το μεγαλύτερο εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο της Μεσογείου από τον 5ο αι. π.Χ. μέχρι και τις ημέρες μας… Συγκεκριμένα, η πέτρινη αποθήκη στην Ακτή Βασιλειάδη θα αποκατασταθεί και θα μετατραπεί σε μουσειακό χώρο. Το εμβαδόν του κτιρίου είναι περίπου 3.506 τ.μ. και θα στεγάσει μουσειακή εγκατάσταση με θέμα «Μέτοικος, μετανάστης, πρόσφυγας».
Το νοητό νήμα της διαχρονίας του μεγάλου λιμανιού θα ξεκινάει από τους μετοίκους του Πειραιά στην Αρχαία Αθήνα που συμμετείχαν -σύμφωνα με ιστορικές πηγές- ενεργά στους περισσότερους παραγωγικούς τομείς του λιμανιού και θα ξετυλίγεται μέσα από τους όρους «μετανάστης» και «πρόσφυγας».
Η μουσειακή εγκατάσταση θα αφηγείται την πολυπολιτισμική κοινωνία του λιμανιού. Παράλληλα, θα γίνονται περιοδικές εκθέσεις, επιστημονικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και άλλες δράσεις διεθνούς χαρακτήρα. Στο κτίριο επίσης θα στεγαστεί το Ιστορικό Αρχείο του ΟΛΠ.