Άλιμος: Ελεύθερη στα βαθιά η τραυματισμένη φάλαινα

Στην ανοικτή θάλασσα, οδηγήθηκε και αφέθηκε ελεύθερη να κολυμπήσει – σύμφωνα με οδηγίες καθηγήτριας του Α.Π.Θ – η φάλαινα του είδους «Ζιφιός» που εγκλωβίστηκε χθες τραυματισμένη σε παραλία του Αλίμου.

Η επιχείρηση έγινε με τη συνδρομή ιδιωτικού σκάφους, στο οποίο επέβαινε κτηνίατρος και με συνοδεία σκάφους του λιμενικού. Στη φάλαινα, που έφερε μικρό τραύμα στο ρύγχος, προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ διενεργήθηκαν και ιατρικές εξετάσεις.

Στο σημείο όπου είχε εγκλωβιστεί το θαλάσσιο θηλαστικό είχαν σπεύσει από νωρίς χθες το πρωί στελέχη του ερευνητικού κέντρου διάσωσης και περίθαλψης κητώδων, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Φλοίσβου, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης με ιδιώτες δύτες καθώς και κτηνίατρος.

Στην ομαδική προσπάθεια συμμετείχαν και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, η Lifeguard Hellas, η All for Blue και η ΜOm. Επρόκειτο για νεαρή ραμφοφάλαινα, 3,5 μέτρων. Ο ζιφιός, όπως είναι το εκλαϊκευμένο όνομά της, είναι ένα είδος απειλούμενο μεν, αλλά όχι σπάνιο στις ελληνικές θάλασσες, όπου ζει και αναπαράγεται, σύμφωνα με τον «Αρίωνα». «Είχε βγει την Πέμπτη στον τρίτο λιμανάκι της Βουλιαγμένης», εξηγεί στην «Κ» η Αμαλία Δρούγα, δρ βιολογίας – ωκεανογραφίας, επιστημονικά υπεύθυνη και συνιδρύτρια του «Αρίωνα». «Τότε, δεν ήταν τραυματισμένο, είχε σταθεί στα βράχια και οι δύτες μας το συνόδευσαν και το οδήγησαν στα ανοιχτά». Λίγες ώρες αργότερα εμφανίστηκε στον Αλιμο έχοντας σπασμένη την κάτω γνάθο. «Είναι μια φυσιολογική αντίδραση των κητών να βγαίνουν στα ρηχά, όταν συντρέχουν παθολογικά αίτια, για να αναπαυθούν και να αναρρώσουν». Ως εκ τούτου, μπορεί να βρεθεί ένα κήτος στα ρηχά, «απλώς είναι κάτι που δεν γίνεται πάντα αντιληπτό από τους ανθρώπους». Αλλοτε τα κήτη επιβιώνουν και άλλοτε όχι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ