Ανασχηματισμός: Στις 11:00 ανακοινώνει το νέο κυβερνητικό σχήμα ο Γιάννης Οικονόμου
Στις 11:00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, σύμφωνα με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ενα σημαντικό ερώτημα σε σχέση με τον επικείμενο ανασχηματισμό αφορά εάν το μήνυμα επανεκκίνησης θα επιλεγεί να σταλεί μέσα και από αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο έχει να επιδείξει το προηγούμενο διάστημα μια πολύ επιτυχημένη διαχείριση των επιπτώσεων από την υγειονομική κρίση στην οικονομία, με ταυτόχρονη μάλιστα υλοποίηση και σειράς προεκλογικών δεσμεύσεων της Ν.Δ. για μείωση της φορολογίας και στήριξη της μεσαίας τάξης.
Σενάρια αλλαγών υπάρχουν και για το υπουργείο Ανάπτυξης είτε με αναβάθμιση του Αδωνη Γεωργιάδη είτε και με σύνδεση του συγκεκριμένου υπουργείου με το Ταμείο Ανάκαμψης, που αποτελεί μείζον αναπτυξιακό εργαλείο για τα επόμενα χρόνια και το οποίο χειρίζεται ο Θ. Σκυλακάκης. Στο οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παραμείνει ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, εν όψει των διαπραγματεύσεων για τα πλεονάσματα του 2023.
Οσον αφορά το υπουργείο Υγείας, όπου ο Β. Κικίλιας εμφανίζει υψηλή δημοφιλία έστω και αν το συγκεκριμένο υπουργείο σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης λαμβάνοντας και δύσκολες αποφάσεις, το ερώτημα είναι εάν θα υπάρξει μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο, δεδομένου ότι η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας περνά πλέον σε μια νέα φάση σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα, με διαφορετικούς ρυθμούς για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και με ξεκάθαρη δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει νέο γενικό lockdown. Την ίδια ώρα, η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, το νέο ΕΣΥ, αποτελεί μία από τις βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες για τη μετά Covid εποχή, κάτι που ενδεχομένως ο κ. Μητσοτάκης να θέλει να σηματοδοτήσει.
Το όνομα του κ. Κικίλια έχει ακουστεί και για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε περίπτωση που αλλάξει χαρτοφυλάκιο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Το ότι οι ενδεχόμενες αλλαγές στο συγκεκριμένο υπουργείο θα συνδεθούν από αρκετούς με απόδοση ευθυνών για τη διαχείριση των πρόσφατων πυρκαγιών εκτιμάται πως θα μετρήσει σημαντικά για τη λήψη των τελικών αποφάσεων από τον πρωθυπουργό, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα επιθυμούσε μια τέτοιου είδους προσωποποίηση για λάθη ή παραλείψεις τα οποία οφείλονται και σε διαχρονικές δομικές αδυναμίες. Πιθανότερο θεωρείται ότι τυχόν αποχώρηση του κ. Χρυσοχοΐδη θα συνδυαστεί με μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο, ενώ αναμένεται σαφής στήριξη στον Ν. Χαρδαλιά.
Στα υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου έγιναν αλλαγές υπουργών με τον μίνι ανασχηματισμό στις αρχές του 2021, το πιθανότερο είναι να μην υπάρξουν μετακινήσεις, όπως και στην ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που υπό τον Κυριάκο Πιερρακάκη έχει συμβάλει στο ψηφιακό άλμα που έχει γίνει την περίοδο της πανδημίας, καθώς και στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.
Δεν αποκλείεται, πάντως, να αποτυπώνεται στο νέο σχήμα η κορυφαία προτεραιότητα που αποδίδει ο πρωθυπουργός στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Ερωτηματικό υπάρχει για το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο βρίσκεται εξαρχής η Νίκη Κεραμέως, έχουν αλλάξει όμως τον περασμένο Ιανουάριο και οι δύο υφυπουργοί, ενώ οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες στο χώρο της Εκπαίδευσης με στόχο την υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης έχουν βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο πολύ σκληρής κριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που εκτιμάται ότι λειτουργεί θετικά για την υπουργό Παιδείας.
Ερωτηματικό υπάρχει για τη Λίνα Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού, σενάρια για απομάκρυνση της οποίας είχαν ακουστεί πριν από τις αλλαγές του περασμένου Ιανουαρίου, αλλά δεν είχαν επιβεβαιωθεί, όπως και για τον Χ. Θεοχάρη στο υπουργείο Τουρισμού, η θητεία του οποίου έχει πλέον στο ενεργητικό της και θετικές ενδείξεις για τη φετινή τουριστική περίοδο.
Σταθερός από τον Ιούλιο του 2019 και με υψηλή δημοφιλία είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αλλά και οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, αλλά και ο Νότης Μηταράκης από τη δημιουργία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Περιορισμένες μετακινήσεις ενδεχομένως να υπάρξουν, ενώ σε κάθε περίπτωση περισσότερες αναμένονται οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση και του αριθμού των μελών της Κ.Ο. της Ν.Δ. που θα μπουν στην κυβέρνηση.
Μεταξύ άλλων, ακούγονται τα ονόματα του Θ. Ρουσόπουλου, του Στ. Κελέτση, της Ε. Ράπτη, του Τ. Χατζηβασιλείου, του Δημ. Μαρκόπουλου, αλλά και βουλευτή από την Εύβοια.
Αναμένεται, επίσης, πως και σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα θα δοθεί στίγμα της επιβράβευσης με αναβάθμιση γενικών γραμματέων σε υφυπουργούς, στο πρότυπο και του Χρ. Τριαντόπουλου. Τα ονόματα των Μ. Θεμιστοκλέους και Γ. Καραγιάννη είναι μεταξύ των γενικών γραμματέων που ακούγεται ότι μπορεί να αναβαθμιστούν, όπως είχε συμβεί και τον περασμένο Ιανουάριο με τη Μαρία Συρεγγέλα και τον Νίκο Γιατρομανωλάκη.