ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Δέλτα: «Ασπίδα προστασίας» ο εμβολιασμός

Με φόντο την επαπειλούμενη κυριαρχία της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν και απευθύνουν εκκλήσεις σε όσους διστάζουν, να εμβολιαστούν, αναζητώντας τον τρόπο ώστε να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους.

Στην Ελλάδα, συνολικά 29 κρούσματα καταγράφηκαν μέσα σε μια βδομάδα σε Κρήτη, Αττική, Κόρινθο, Αχαΐα και Θεσσαλονίκη. Στην Κρήτη, έχουν εντοπιστεί 19 κρούσματα, κυρίως σε ανεμβολίαστους νέους, ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Ο μόνος ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων είναι ο εμβολιασμός, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Τόνισε ότι «η μετάλλαξη Δέλτα αντιμετωπίζεται με τον πλήρη εμβολιασμό» και υποστήριξε πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών. Επισήμανε την ανάγκη να γίνει συστηματική προσπάθεια για την επιτάχυνση των εμβολιασμών, επαναλαμβάνοντας ότι οι ανεμβολίαστοι είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο. Παράλληλα, προανήγγειλε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους.

«Δεν υπάρχει πλειοψηφία στην ΕΕ για περαιτέρω περιορισμούς σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «κάνουμε επίσης επιπρόσθετους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σύνορά μας».

Τώρα είναι σειρά και των πιο νέων ηλικιών να μπουν στο παιχνίδι του εμβολιασμού πιο δυνατά δήλωσε ο υπουργός Υγείας. «Δεν μπορούμε μόνιμα να ζούμε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας. Δεν μπορεί μόνιμα να μην υπάρχει κοινωνική ζωή, οικονομική δραστηριότητα, να μην υπάρχει τουρισμός που είναι η βαριά μας βιομηχανία» είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Για αντιφατικά  και καταστροφικά μηνύματα  για τη δημόσια Υγεία και για την πορεία του τουρισμού κατηγορεί τον Κυριακο Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Από τη μία προειδοποιεί για τη μετάλλαξη «Δέλτα» και τους υπαρκτούς κινδύνους για όσους δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν και συγκαλεί έκτακτες συσκέψεις δήθεν ετοιμότητας, και από την άλλη καλεί τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες και τους τουρίστες να έρχονται μαζικά ακόμη και από χώρες με τεράστια εξάπλωση της νέας μετάλλαξης».

Πάντως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει βελτιωμένη και ο δείκτης θετικότητας κατω απο 1%. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 395 νέα κρούσματα, 239 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 21 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

Μετάλλαξη Δέλτα: «Ασπίδα προστασίας» ο εμβολιασμός

Με το βλέμμα στο φθινόπωρο και στο ενδεχόμενο τέταρτου κύματος λόγω και της ινδικής μετάλλαξης οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν δικαιολογείται εφησυχασμός, ιδίως μετά την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνωστισμός.

«Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τη μετάλλαξη Δέλτα είναι ο εμβολιασμός»  υπογράμμισε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γεώργιος Χρούσος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ. Όπως είπε, μολονότι ξέρουμε ότι όλα τα εμβόλια καλύπτουν αυτό το στέλεχος, παρ’ όλα αυτά έχουν μικρότερη αποδοτικότητα απ’ ό,τι με τα άλλα στελέχη. Διαβεβαίωσε ότι όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις είναι προστατευμένοι και δεν κινδυνεύουν.

«Από την άλλη μεριά όμως επειδή είναι ένα καινούργιο στέλεχος που δεν το ξέρουμε ακόμη καλά, καλό είναι να προστατευόμεθα. Όλες οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη μας ανησυχούν. Οι νέοι είναι πιο ευάλωτοι γιατί δεν φορούν και μάσκες, συνωστίζονται, όλα αυτά είναι αρνητικά. Αυτοί που φαίνεται ότι κολλάνε τη νόσο περισσότερο τώρα είναι οι νεότεροι» σημείωσε ο κ. Χρούσος.  Εμφανίστηκε βέβαιος ότι όπου υπάρξει αύξηση της νόσου θα γίνει και lockdown.

«Όταν φθάσουμε τα 8 εκατομμύρια (εμβολιασμούς) και με τις δύο δόσεις ή με το μονοδοσικό νομίζω ότι θα είμαστε πάρα πολύ καλά. Σύντομα θα συμβεί αυτό, στις επόμενες εβδομάδες» εκτίμησε ο Γ. Χρούσος.

«Αν χρειαστεί λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, θα επιστρέψουμε σε τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα οποία όμως είναι στο χέρι μας να αποτραπούν», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

«Μόνο με το εμβόλιο θα αντιμετωπίσουμε τις μεταλλάξεις» τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος σημείωσε ότι το πρόβλημα με την παραλλαγή Δέλτα θα το έχουν κυρίως οι ανεμβολίαστοι, τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί (αλλά είναι γνωστό πως οι επιπτώσεις της νόσου θα είναι πιο ήπιες σε αυτά), καθώς κι ένα μικρό ποσοστό 4% και 8% αντίστοιχα, στους οποίους τα εμβόλια της Pfizer και AstraZeneca δεν αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο.

«Θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί» τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής – Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ για μια ευμετάβλητη κατάσταση, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, που χρειάζεται προσοχή αφού τα στελέχη της μεταδίδονται ταχύτερα. Εξήγησε ότι έχουμε να κάνουμε με διπλάσιο ρυθμό μετάδοσης, σε σχέση με το στέλεχος που αφορούσε στην αντίστοιχη περσινή εποχή.

«Το δυσμενές σενάριο είναι πως στα μέσα του καλοκαιριού, έως τον Αύγουστο όλα τα στελέχη θα είναι Δέλτα στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, αυτό είναι αναπόφευκτο»,  προειδοποίησε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τον κορονοϊό, καθηγητής Ανωτάτης Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Γιώργος Σαρόγλου.

Ο ιός πολλαπλασιαζόμενος άπειρες φορές, έχει μερικές μεταλλάξεις πιο μεταδοτικές, και το συγκεκριμένο στέλεχος που διαπιστώθηκε πρώτη φορά στην Ινδία, έχει την ιδιότητα να μεταφέρεται πολύ περισσότερες φορές από ό,τι οι άλλες, εξήγησε ο κ. Σαρόγλου. «Εάν δηλαδή το κινέζικο στέλεχος μεταδιδόταν από 1 άτομο σε 2, τώρα στην περίπτωση αυτής της μετάλλαξης μεταδίδεται σε 9. Δεν έχει όμως την ιδιότητα να μεταβάλει την ανοσολογική απάντηση του ανθρώπου και την ενίσχυσή του από τα εμβόλια». Επομένως, «δεν κινδυνεύουμε να αχρηστευθούν τα εμβόλια, κινδυνεύουμε οι ανεμβολίαστοι να μεταδίδουν τον ιό πολύ περισσότερο».

Τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα

Ξαναπέφτουν στο τραπέζι τα τοπικά lockdown στις περιοχές που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά. Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μαρία Σταθοπούλου, η μετάλλαξη Δέλτα απαιτεί μεγαλύτερο ποσοστό ανοσίας για να αναχαιτιστεί η εξάπλωσή της. Αυτό σημαίνει αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού πάνω από το 70% που ήταν ο αρχικός στόχος. Σήμερα η εμβολιαστική κάλυψη είναι στο 43,85% της επικράτειας.Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι στο ανοιχτό γαλάζιο, στο επίπεδο 2, με ποσοστά από 25% έως 40%.  Πρωταθλήτρια στο χαμηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι η Φλώρινα. Το 24,11% των κατοίκων έχει εμβολιαστεί με μία δόση και μόλις το 20,09% πλήρως.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Επί τάπητος η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα

Την ανάγκη να επιταχυνθούν οι ο εμβολιασμοί και να παραμείνουν σε επαγρύπνηση εξαιτίας της ανησυχητικής εξάπλωσης του στελέχους Δέλτα επισήμαναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο πλήρης εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός τόνισε η Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«(Η παραλλαγή Δέλτα) εξαπλώνεται γρήγορα εδώ (στην Ε.Ε.).Τα καλά νέα είναι ότι εμβολιασμός προστατεύει. Ο διπλός εμβολιασμός προστατεύει πολύ αποτελεσματικά»

Η πανδημία είναι ακόμη εδώ επεσήμαναν Ευρωπαίοι ηγέτες.

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε από τις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας ανησυχία για την παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού. Παρατήρησε ότι καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών από τη νέα αυτή παραλλαγή του κορονοϊού, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στο Ισραήλ, όπου οι εμβολιασμοί είναι πιο μπροστά, σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Δεν έχουμε ξεμπλέξει από αυτήν ακόμη. Γι’ αυτό, η πανδημία πρέπει να εξακολουθήσει να αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα, προσοχή και επαγρύπνηση» τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιταλία, Μάριο Ντράγκι.

Η Ιταλία είναι πλέον πέμπτη στον κόσμο σε κρούσματα με το στέλεχος Δ, το οποίο πιθανότατα να κυριαρχήσει στη Γερμανία μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας της χώρας Γενς Σπαν.

«Tο στέλεχος Δέλτα θα έχει το “πάνω χέρι” στη διάρκεια του καλοκαιριού. Είναι περισσότερο θέμα εβδομάδων παρά μηνών, όπως φαίνεται στα τελευταία νούμερα».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα κρούσματα με το στέλεχος Δ αυξήθηκαν κατά 46% την τελευταία εβδομάδα, την ώρα που το Ισραήλ επιβάλει ξανά την χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, εξαιτίας του εν λόγω στελέχους.

Με το 90% των νέων κρουσμάτων να ανήκουν στην παραλλαγή Δ, η Μόσχα κατέγραψε ρεκόρ θανάτων με 601 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο.

Την ίδια ώρα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Νότια Αφρική ζητώντας να επιταχύνει τους εμβολιασμούς έναντι του κορονοϊού.

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

5 ώρες ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

5 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

5 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

5 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

5 ώρες ago