Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Υπό εξέταση ο εμβολιασμός των παιδιών από 12 έως 15 ετών

Στις εξελίξεις που αφορούν στην πανδημία και στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η Μαρία Θεοδωρίδου ξεκίνησε εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια για τον θάνατο της 44χρονης Γλυκερίας που έφυγε σήμερα από τη ζωή μετά τη μάχη που έδωσε λόγω της θρόμβωσης που υπέστη, μετά τον εμβολιασμό της κατά του κορωνοϊού με εμβόλιο της AstraZeneca.

Αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις εξελίξεις για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών προοπτική επέκτασης ή και, στο μέλλον, και σε μικρότερες ηλικίες. Όπως σημείωσε το CDC αλλά και πριν από 3 ημέρες ο ΕΜΑ έχουν δώσει το πράσινο φως για εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA για τους 12 – 15.

Στις μελέτες που έγιναν κανένα παιδί δεν ανέπτυξε νόσο και η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου 100%. καταγράφηκαν συνήθης ανεπιθύμητες ενέργειες, όμως ο αριθμός των ατόμων της δοκιμής δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Το συμπέρασμα ήταν ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, ιδιαίτερα για παΐδια με υποκείμενα προβλήματα.

Η έγκριση του ΕΜΑ σηματοδοτεί ότι κάθε χώρα μπορεί να υιοθετεί μια δική της πολιτική εμβολιασμού. Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν αφορούν τη νόσο, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση και άλλες δραστηριότητες που συμμετέχουν τα παιδιά, την ασφάλεια και την αποδοχή από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνει.

Η κυρία Θεοδωρίδου δεν απέκλεισε η πρόταση που θα γίνει να αφορά σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα που ενδεχομένως διατρέχουν κίνδυνο εφόσον νοσήσουν.

Ο ΕΜΑ σημειώνει ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων. Για τα παιδια θα γίνει σχετική η πρόταση και φυσικά δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει με μία δόση μετά από έξι μήνες από τη νόσηση, η κυρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε πως πρώτη διάγνωση θεωρείται το PCR (όχι self test, ή rapid) που έχει καταγραφεί στα μητρώα του ΕΟΔΥ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Πύργος Κορινθίας: Την Κυριακή 19 Μαΐου τα 33α Κυριακίδεια

Διεξάγονται την Κυριακή 19 Μαίου 2024, τα 33α Κυριακίδεια, στον δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Πρόκειται…

57 λεπτά ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα κατά τη διεξαγωγή του 6ου Αγώνα Δρόμου Ειρήνης «Γρηγόρης Λαμπράκης»

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη, κατά…

1 ώρα ago

Συνελήφθησαν δύο άτομα για ληστεία στην Αρκαδία

Συνελήφθησαν, σήμερα (18.5.2024) το μεσημέρι στην Αρκαδία δύο (2) αλλοδαποί, ηλικίας 45 και 46 ετών,…

1 ώρα ago

Στην 11η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμάτας ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Παρουσία του Περιφερειάρχη, Δημήτρη Πτωχού, άνοιξε τις πύλες της η 11η Ανθοκομική Έκθεση στην Καλαμάτα,…

1 ώρα ago

Σαν σήμερα 19 Μαΐου

1822: Αμφίρροπη ναυμαχία διεξάγεται στα ανοιχτά της Χίου, ανάμεσα σε μοίρα του τουρκικού στόλου και…

1 ώρα ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου 2024 είναι των Μυροφόρων, του Αγίου Πατρικίου Ιερομάρτυρος, των Αγίων Θεογνώστου…

1 ώρα ago