Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Αυτές είναι οι τέσσερις φρεγάτες που προτάθηκαν στο Πολεμικό Ναυτικό – Τα χαρακτηριστικά τους και οι πρώτες αντιδράσεις

Ελληνικές φρεγάτες made in USA. Όπως όλα δείχνουν, και κατόπιν της συνάντησης που είχαν ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Τζέφρι Πάιατ, ο Υποναύαρχος Morley του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (U.S Navy) και ο ΥΕΘΑ κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, το Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να προσθέσει στην ήδη υπάρχουσα φαρέτρα του τέσσερις φρεγάτες τύπου Multi-Mission Surface Combatant (MMSC) της εταιρείας Lockheed Martin.

Η ελληνική έκδοση της MMSC, Hellenic Future Frigate (HF2) και τα βασικά χαρακτηριστικά της

Η HF2 είναι ένα πολεμικό πλοίο έτοιμο για όλα.

Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που αναμένεται να δώσουν άλλη δυναμική στο Πολεμικό Ναυτικό;

Ας τα δούμε αναλυτικά:

  1. Η φρεγάτα HF2 προέρχεται από ένα δοκιμασμένο, λειτουργικό πλοίο που έχει αποδείξει την επιχειρησιακή του αξία

Το πλοίο είναι μια παραλλαγή του Littoral Combat Ship (LCS) του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Το LCS έχει ήδη περισσότερα από 600.000 ναυτικά μίλια στο ενεργητικό του και συνεχίζει πολλαπλές αποστολές έως σήμερα. Όλα τα επιχειρησιακά δεδομένα και διδάγματα από αυτές τις αποστολές μεταφέρονται στην HF2. Η HF2 φέρει επίσης αποδεδειγμένη, αξιόπιστη τεχνολογία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης, που προέρχεται από το σύστημα Aegis, ενισχυμένη προστασία από κυβερνο-επιθέσεις και αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου μηχανοστασίου και πρόωσης.

  1. Η HF2 είναι προσαρμόσιμη στις ανάγκες του ΠΝ

Η διαμόρφωση των δυνατοτήτων του πλοίου έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες του κάθε χρήστη . Εάν το Πολεμικό Ναυτικό μιας χώρας έχει ανάγκη από περισσότερες αντιαεροπορικές ή ανθυποβρυχιακές  δυνατότητες, η διαμόρφωση του πλοίου μπορεί να μετατραπεί αντίστοιχα, ώστε να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες. Μπορεί στην ουσία να  προσαρμοστεί κατά παραγγελία του ΠΝ.

Η φρεγάτα HF2 έχει δυνατότητα  μεταφοράς όπλων που θα αποτελέσουν μια πραγματική επανάσταση για την Ελλάδα και θα είναι για τη χώρα ένας πολλαπλασιαστής ισχύος. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει ήδη επενδύσει σε σημαντικές δυνατότητες για το στόλο του και το ΠΝ της Ελλάδας θα επωφεληθεί μιας ποικιλίας οπλικών συστημάτων και αισθητήρων, που έχουν ήδη ενσωματωθεί στην HF2.

  1. Η κατασκευή των HF2 μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, αυξάνοντας έτσι τις ναυπηγικές ικανότητες της χώρας, δημιουργώντας παράλληλα εκατοντάδες θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας για τις επόμενες δεκαετίες

Η κατασκευή των HF2 στην Ελλάδα θα δημιουργήσει άμεσα θέσεις εργασίας στα ναυπηγεία και ευκαιρίες για μακρόχρονη εργασία, που θα περιλαμβάνουν  εργασίες υποστήριξης, συντήρησης και εκσυγχρονισμού.

  1. Τα MH-60R ολοκληρώνονται πλήρως στις HF2 και στις αναβαθμισμένες MEKO και αυτά τα χρήσιμα εργαλεία όταν δουλεύουν μαζί δημιουργούν μια ισχυρή «γροθιά»

Όταν οι HF2 και τα MH-60R δουλεύουν μαζί, πλήρως ολοκληρωμένα, παρέχουν στη μάχη φονικές δυνατότητες και σημαντικές ανθυποβρυχιακές πολεμικές ικανότητες. Η HF2 είναι διαλειτουργική με διάφορα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι θα δώσει τη δυνατότητα συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα σε διεθνείς αποστολές, ενώ η Ελλάδα θα επωφεληθεί από την άνω των 30 ετών υποστήριξη των πετυχημένων προγραμμάτων του ΠΝ των ΗΠΑ. Τέλος, η HF2 είναι πλήρως διαλειτουργική με τις εκσυγχρονισμένες φρεγάτες ΜΕΚΟ.

  1. Το πλοίο είναι αυτοματοποιημένο σε μεγάλο βαθμό, επιτρέποντας στο προσωπικό του να επικεντρωθεί στις πιο σημαντικές εργασίες

Πολλές από τις λειτουργίες της HF2 είναι αυτοματοποιημένες. Στα παλαιότερα πλοία, εργασίες όπως η λειτουργία της μονάδας πρόωσης μπορεί να απαιτούσε μια ομάδα μηχανικών άνω των 20 ατόμων. Στην HF2, τέτοιες διαδικασίες γίνονται αυτόματα και απαιτείται πλήρωμα μικρότερο των πέντε ατόμων.

  1. Είτε πρόκειται για μια αποστολή σε παράκτια περιοχή ή σε ανοικτές θάλασσες, η HF2 την καλύπτει

Η HF2 μπορεί να λειτουργεί σε βάθος 4 ½ μέτρων, όντας έτσι ιδανική για παράκτιες περιοχές, όπως είναι το Αιγαίο Πέλαγος. Εκτός όμως από τη δυνατότητά της να δραστηριοποιείται παράκτια και σε αβαθή ύδατα, η HF2 έχει τη δυνατότητα να επιχειρεί και σε ανοιχτές θάλασσες.

  1. Η παραγωγή των HF2 στην Ελλάδα θα μετατρέψει τη χώρα σε περιφερειακό κέντρο υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού άλλων συμμάχων χωρών, δημιουργώντας και διατηρώντας θέσεις εργασίας για 40 χρόνια

Εκτός των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν από την κατασκευή των HF2 στην Ελλάδα, η χώρα θα επωφεληθεί από τις απαιτούμενες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας. Δυνητικά, η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει συμμαχικά ναυτικά, φέρνοντας ανάπτυξη στην οικονομία της για τα επόμενα χρόνια. Οι HF2 θα φέρουν θετικά μακροχρόνια οφέλη στην Ελληνική Οικονομία στον τομέα της Ναυπηγικής αλλά και στον ευρύτερο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας.

  1. H HF2 έχει ενισχυμένη προστασία από κυβερνο-επιθέσεις, ενσωματωμένη στη σχεδίαση των συστημάτων

Όπως το LCS, η HF2 έχει σχεδιαστεί με βάση τις αρχές κυβερνο-άμυνας. Η HF2 επωφελείται από τα επίπεδα και πρότυπα  κυβερνο-άμυνας ώστε  να ανταποκρίνεται και να ξεπερνά τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

 

Οι πρώτες αντιδράσεις για τις αμερικανικές φρεγάτες

Για τις αμερικανικές φρεγάτες MMSC (Multi Mission Surface Combatant) έχουν αποκαλυφθεί πολλά σχετικά με την ταχύτητα πλεύσης, τις δυνατότητές τους στην αεράμυνα περιοχής, στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, αλλά και τη συνεργασία τους με τα επτά νέα ελικόπτερα Romeo με τα οποία θα έχουν κοινά συστήματα επιτρέποντας στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων να έχουν live εικόνα των χειριστών των ελικοπτέρων ακόμη κι αν αυτά πετούν 70-80 μίλια μακριά από τις φρεγάτες.

Πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν έντονα τις ανησυχίες τους για τις συγκεκριμένες φρεγάτες.

Μάλιστα και ο Ελεύθερος Τύπος είχε εκφράσει σε δημοσίευμά του τις δικές του ανησυχίες.

Συγκεκριμένα είχαν αναφερθεί τα παρακάτω:

«Εντονότατο προβληματισμό προκαλεί η διαφαινόμενη παραγγελία των παράκτιων σκαφών μάχης ΜΜSC (Multi-Mission Surface Combatant) έναντι ενός δισεκατομμυρίου $ ανά σκάφος (4,322 δισ. συνολικά) από την αμερικανική Lockheed Martin, καθώς, όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία τιμής και διαθεσιμότητας (P&A: Price and Availability) που είχαν στείλει οι Αμερικανοί, το πλοίο έχει απλώς τις δυνατότητες -σε ό,τι αφορά το οπλικό του φορτίο- που έχουν οι φρεγάτες ΜΕΚΟ-200ΗΝ και τίποτα παραπάνω.

Η επιλογή των σκαφών αυτών δεν αφορά μόνο την αφαίρεση της δυνατότητας απόκτησης βλημάτων cruise SCALP Naval των φρεγατών Behh@rra που θα έφερναν την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας σε άλλο επίπεδο, αλλά αφαιρούν ακόμα και την αντιαεροπορική άμυνα περιοχής από τις δυνατότητες του νέου πλοίου του Π.Ν.

Η ΜΜSC δεν θα μεταφέρει τίποτα περισσότερο από βλήματα επιφανείας-αέρος RIM-162 ESSM (EvolvedSeasparrowMissile). Και μόνο! Βλήματα με ακτίνα δράσης μόλις 50 χλμ. έναντι των 120 χλμ. που έχουν οι ASTER 30 των γαλλικών Behh@rra ή και των FREMM.

Η επιλογή των σκαφών παράκτιας άμυνας μετατρέπει ξανά το Π.Ν. σε «Ναυτικό Αιγαίου» και όχι σε «Ναυτικό Ανατολικής Μεσογείου», με μικρές δυνατότητες επιβίωσης έναντι των βλημάτων ναυτικής κρούσης αέρος-επιφανείας της τουρκικής αεροπορίας AGM-84K SLAM-ER με ακτίνα δράσης 250 χλμ. ή ακόμα και των εγχώριας κατασκευής SOM-Α ακτίνας δράσης επίσης 250 χλμ.

Είναι απίστευτο αλλά η κάθε ΜΜSC θα είναι εξοπλισμένη ακριβώς με τα όπλα της… ΜΕΚΟ-200ΗΝ!

Δηλαδή:

8 βλήματα επιφανείας-επιφανείας Harpoon RGM-84L Block II.

32 κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας-αέρος RIM-162 ESSM (Evolved Seasparrow Missile) ή 16 ESSM και 4 ASROC εάν δεν εφοδιαστεί το σκάφος με τορπιλοσωλήνες!

1 συστήματα εγγύς αντιβληματικής προστασίας SeaRAM (τώρα υπάρχουν ανά ΜΕΚΟ-200ΗΝ δύο Phanalx Block 1Β).»

Πηγήlockheedmartin.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Τουρισμός: Οι αρχαιολογικοί χώροι κερδίζουν την «κούρσα» των εισπράξεων έναντι των Μουσείων – Πρωτιά για την Αρχαία Κόρινθο

Κερδίζουν την «κούρσα» των εισπράξεων οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας έναντι των μουσείων σύμφωνα με…

9 ώρες ago

Έκτακτο Γεγονός: Πυροβόλησαν τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Φίτσο (video)

Άγνωστος πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, μετά από τη συνεδρίαση της κυβέρνησης. Όπως…

11 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

13 ώρες ago

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου

Με εντυπωσιακή συμμετοχή κοινού ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου…

13 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα Τετάρτη 15 Μαϊου

Συνεδριάζει την Τετάρτη 15 Μαϊου 2024 στις 19:00 το Δημοτικό Συμβούλιο Κορινθίων με 31 θέματα…

13 ώρες ago

Πυροσβεστική: 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες

Από Ω/18:00/13-05-2024 έως Ω/18:00/14-05-2024 εκδηλώθηκαν 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους…

13 ώρες ago