Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Κικίλιας: Τέλος Ιουνίου θα εμβολιάζονται όλοι οι πολίτες άνω των 18 – Αισιοδοξία για τείχος ανοσίας

Τις τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος ανέλυσαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδροις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης.

Τον λόγο πήρε αρχικά ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ευχαρίστησε την Μαρία Θεοδωρίδου και τον Μάριο Θεμιστοκλέους για την συμβολή τους στον σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον θλιβερό αριθμό των 96 θανάτων το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα από κορωνοϊό, συστήνοντας μεγάλη προσοχή στο πώς διασφαλίζουμε τα βήματα ελευθερίας που παρέχονται από την ελληνική Πολιτεία, ώστε να περιφρουρήσουμε την δημόσια Υγεία και να κάνουμε μόνιμα βήματα ελευθερίας.

Επιπρόσθετα επέστησε την προσοχή για το επόμενο διάστημα ειδικά στις παραγωγικές ηλικίες, τονίζοντας την σημασία του εμβολιασμού για το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ ανακοίνωσε πως σήμερα θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς σε 24 ώρες αλλά και πως επίσης σήμερα θα ξεπεράσουμε το 1.000.000 εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις, με 1.500 -εν πλήρη λειτουργία- εμβολιαστικά κέντρα.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Βασίλης Κικίλιας:

«Είναι εμφανές ότι παρόλο που υπάρχει βελτίωση στα στοιχεία, η νόσος είναι ακόμα εδώ. Είμαι υποχρεωμένος να συστήσω μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε τα βήματα ελευθερίας το ένα μετά το άλλο, ώστε να περιφρουρήσουμε τη δημόσια υγεία.

Παρουσιάζεται μικρή πτώση στα κρούσματα, αλλά η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 ετών. Ο δείκτης θετικότητας είναι στο 4,6%.

Προσπαθούμε να επιταχύνουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού. Χρειάζεται μάσκες, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών και αντισηπτικά.

Πρέπει να προσέχουμε πολύ στους κλειστούς χώρους, στα μαγαζιά, στα σούπερ μάρκετ, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Να διαφυλάξουμε την προσπάθεια που έχουμε κάνει όλοι. Πρέπει όλοι μαζί, στην εστίαση, στο λιανεμπόριο, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να τηρούμε τα μέτρα.

Υπάρχει αισιοδοξία. Όταν ξεκινήσαμε με 50 εμβολιασμούς υγειονομικών την ημέρα και σήμερα θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς σε μία ημέρα και ξεπερνάμε το ένα εκατ. εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις.

Μέσα στον Μάιο θα κάνουμε 2,3 εκατ. εμβολιασμούς και θα έχουμε φτάσει συνολικά τα 5 εκατ. εμβολιασμούς. Αρχές Ιουλίου, εφόσον έρθουν τα προγραμματισμένα εμβόλια, να μπορούν όλοι οι ενήλικες να εμβολιαστούν.

Συνιστώ σε όλους τους πολίτες, να μιλήσουμε με τις οικογένειες εκείνων που έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, ή που έχασαν ανθρώπους τους. Αυτή η πανδημία έχει αφήσει σκληρό αποτύπωμα».

«Πρεμιέρα» για το εμβόλιο της Johnson & Johnson στην Ελλάδα

Ακολούθως, τον λόγο πήρε η κυρία Θεοδωρίδου, η οποία χαρακτήρισε χαρμόσυνο το μήνυμα για τον εμβολιασμό από τους νέους, την Μεγάλη Εβδομάδα.

«Από σήμερα ξεκινάει η χορήγηση και του εμβολίου της Johnson & Johnson. Είναι εμβόλιο με ιικό φορέα, που αξιολογήθηκε με πολυκεντρική μελέτη στις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική και την Βραζιλία, ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του», είπε ακόμα.

Και συνέχισε: «Στην μελέτη αυτή, δεν συμπεριλήφθησαν έγκυες γυναίκες. Το εμβόλιο συστήνεται σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 18 ετών. Μία δόση, εύκολη διατήρηση σε θερμοκρασία κοινού ψυγείου, συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν αυτό το εμβόλιο εύχρηστο και κατάλληλο για ευρεία χρήση. Είναι μεν μονοδοσικό, αλλά δεν θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε ότι και τα άλλα εμβόλια είναι αποτελεσματικά με μία δόση».

Όσο για την διάρκεια προστασίας με ανοσία μετά τον εμβολιασμό (που προσδιορίζεται σε κάποιους μήνες) η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πως η ανοσία δεν περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό των αντισωμάτων, αλλά έχει και το σκέλος της κυτταρικής ανοσίας που δεν προσδιορίζονται από τα αντισώματα.

«Θα ήθελα να τελειώσω με συγχαρητήρια στη νέα γενιά που λειτούργησε με λιγότερο σκεπτικισμό και περισσότερη ωριμότητα από την μεγαλύτερη γενιά», είπε, ζητώντας από τους νέους να… πάρουν από το χέρι τους μεγαλύτερους και να τους οδηγήσουν σε ένα εμβολιαστικό κέντρο για να κάνουν το εμβόλιο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

 

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

15 ώρες ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

15 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

15 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

15 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

15 ώρες ago