Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Στην Εθνική Πινακοθήκη οι υψηλοί προσκεκλημένοι -Μητσοτάκης: «Είναι η Κιβωτός της Τέχνης»

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται ολόκληρη η χώρα, ενόψει της 25ης Μαρτίου και της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Υψηλοί προσκεκλημένοι φτάνουν στη χώρα μας για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου και όχι μόνο. Στις 17.30 έφτασαν στην Αθήνα ο Πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη υποδέχονται τους επίσημους προσκεκλημένους στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Με ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα έγινε η έναρξη λειτουργίας του πλήρως αποκατεστημένου κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης.

Όπως είπε η υπουργός το αποκατεστημένο κτιριακό συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης αποτελεί μέγιστη τιμή για το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον οργανισμό «Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου».

Η ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης και της επανέκθεσης των συλλόγων της πινακοθήκης στις 24 Μαρτίου του 2021, όπως είπε η κ. Μενδώνη, σηματοδοτεί την έναρξη των εορτασμών της διακονίας της επετείου της ελληνικής Επανάστασης του 1821. «Ήταν το ορόσημο που έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αύγουστο του 2019 και στο οποίο οφείλαμε να είμαστε απολύτως συνεπείς. Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν ορίστηκε τυχαία δηλώνει ένα σημαντικό σταθμό της νέας σύγχρονης δυναμικής Ελλάδας, της Ελλάδας του πολιτισμού, της δημιουργίας, της καινοτομίας, της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας του ελληνικού κράτους», τόνισε η υπουργός

Η Εθνική Πινακοθήκη είναι το «θησαυροφυλάκιο» της ελληνικής τέχνης του 19ου και του 20ου αιώνα άρρηκτα δεμένης με την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και τις προσδοκίες του ελληνικού κράτους από το 1830, τόνισε υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Εθνική Πινακοθήκη ως κόσμημα και εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο που συναντά ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο.

Μιλώντας στα εγκαίνια του νέου κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το σημερινό γεγονός στέλνει ένα ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού στην αυγή του τρίτου αιώνα της ελευθερίας της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων, παρευρίσκονται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον Παύλο Κοτσώνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Πατρίκ Μεζονάβ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της Θεόδωρο Αγγελόπουλο, ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Jean-Luc Martinez.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα περιηγηθούν κάποιους από τους εντυπωσιακούς νέους χώρους της Εθνικής Πινακοθήκης και να θαυμάσουν από κοντά έργα εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση, τα οποία εκτίθενται σε μια ειδική αίθουσα του πρώτου ορόφου, με κορυφαία τα «Ελλάς ευγνωμονούσα» του Θεόδωρου Βρυζάκη, «Έλληνας Καβαλάρης» του Ευγένιου Ντελακρουά, «Εξοδος του Μεσολογγίου», «Υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» κ.α. Παράλληλα θα δουν από κοντά και αριστουργήματα σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων όπως τα «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται» και «Εαρινή Συμφωνία» του Νικόλαου Γύζη, «Χριστός-Ανθρωπότης» του Κωνσταντίνου Παρθένη, «Στην ταράτσα ή Αθηναϊκή βραδιά» του Ιάκωβου Ρίζου που απαθανατίζει ένα αξιωματικό του Ναυτικού που εικάζεται πως είναι ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδος, παππούς του Πρίκγιπα Κάρολου.

Ακολούθως, στις 20:30 θα παρευρεθούν στο επίσημο δείπνο που παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο πλαίσιο του δείπνου, θα υπάρξει προσφώνηση από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και αντιφωνήσεις των υψηλών προσκεκλημένων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

 

hlektragr

Recent Posts

Συνεδριάζει την Μεγάλη Τρίτη η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου

Την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 και ώρα 10:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο κτήριο του…

2 ώρες ago

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Πραγματοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος Τουρισμός για όλους 2024 και αναμένεται να…

2 ώρες ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

4 ώρες ago

Πυροβολισμοί με νεκρό στο Μαρούσι: Πώς έγινε η συμπλοκή

Φονικός διαπληκτισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα σε νυχτερινό κέντρο επί της λεωφόρου Κηφισίας, στο Μαρούσι, με…

5 ώρες ago

Κόρινθος: 17χρονος οδηγούσε κλεμμένη μοτοσικλέτα χωρίς δίπλωμα

Συνελήφθη, χθες (26.4.2024) το πρωί, στην Κόρινθο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Καλαμάτας, 17χρονος ημεδαπός,…

5 ώρες ago

Στη Σούδα το αεροπλανοφόρο Eisenhower

Στη Σούδα κατέπλευσε νωρίς το πρωί το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “USS Dwight D. Eisenhower”. Το…

5 ώρες ago