Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πόσο μακριά είμαστε από ένα lockdown τύπου Κίνας – Τι είχε συμβεί εκεί και γιατί υπάρχουν τέτοιες εισηγήσεις

Την ώρα που ο κορωνοϊός αλωνίζει σε όλη την Ελλάδα, οι κλίνες στις ΜΕΘ εξαντλούνται όλο το σύστημα υγείας δέχεται πάρα πολύ μεγάλη πίεση οποιαδήποτε συζήτηση για το πότε θα αρθεί το lockdown είναι άκαιρη και ανούσια.

Μάλιστα τις τελευταίες ώρες συζητείται πολύ έντονα η πιθανότητας ενεός lockdown τύπου Κίνας προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά του ιού.

Τι είχε όμως συμβεί εκεί; Τα πάντα ήταν κλειστά και μόνο ένας άνθρωπος ανά οικογένεια επιτρέποντας να βγαίνει για περιορισμένο χρονικό διάστημα εκτός σπιτιού προκειμένου να εφοδιαστεί με τα απαραίτητα. Σε πόλεις όπως η Ουχάν αυτό γίνονταν μία φορά την εβδομάδα ενώ σε άλλες πόλεις, δύο.

Το πόσο μακριά ή πόσο κοντά είμαστε σε αυτό το εφιαλτικό σενάριο θα το διαπιστώσουμε τι επόμενες ημέρες και κακό είναι με την τάση μας να καταφέρουμε να μην το ζήσουμε αυτό.

Τη λήψη μέτρων τύπου Κίνας και την επιβολή αυστηρότερου lockdown για δύο εβδομάδες πρότεινε ως μέτρο πρότεινε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού και να αποσυμφορηθεί το εθνικό σύστημα υγείας.

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν. Έχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο είμαστε ακόμα πολύ ψηλά» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα.

«Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας, ήδη από τον Αύγουστο, είναι ότι υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί. Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στη Γιουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γιουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού», τόνισε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δε θα μπορούν να νοσηλευτούν», επισήμανε ο κ. Βατόπουλος.

Τι λένε στη κυβέρνηση

Μετά από όλα αυτά ευκολονότητο είναι ότι στη παρούσα φάση δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή εκτίμηση για το πότε θα αρθεί το lockdown. Αυτό άλλωστε αναφέρουν και τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και οι επιστήμονες που θεωρούν ότι αυτή την στιγμή είμαστε στην πιο κρίσιμη φάση και δεν μπορεί να γίνεται λόγος για το αν κάνουμε Χριστούγεννα με ανοιχτά ή κλειστά μαγαζιά και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να υπάρχει χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην κανονικότητα η οποία χωρίς το εμβόλιο δεν θα έρθει.

Σε αυτό αναφέρθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε: «είναι πολύ λάθος να έχουμε στο μυαλό μας και να μετράμε αντίστροφα σε σχέση με τις ημέρες των Χριστουγέννων. Θέλω να θυμίσω στους συμπολίτες μας ότι το Πάσχα το κάναμε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας.

Πρέπει να είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση έχει ένα γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να βγούμε από αυτήν την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Θα ληφθούν όλα τα μέτρα που απαιτούνται. Τα καλά νέα είναι να σώζονται ανθρώπινες ζωές. Και το Πάσχα χάρη στην πειθαρχία των Ελλήνων και τα μέτρα που έλαβε το κράτος δεν είχαμε απώλειες.

Η πρόκληση σήμερα για όλους είναι συντεταγμένα να υλοποιήσουμε το σχέδιο που υπάρχει πάντοτε με τη συνδρομή των ειδικών γιατρών, των λοιμωξιολόγων και θα έλεγαν αν θέλει κανείς να μετράει και αντίστροφα κάτι, να μετράει μέχρι να έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα, τα οποία θα δοθούν δωρεάν στους πολίτες. Επαναλαμβάνω το πότε θα ανοίξει και τι έχει να κάνει με τα επιδημιολογικά δεδομένα και με τις εισηγήσεις των ειδικών».

Επίσης στην ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ επεσήμανε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αρθεί το lockdown στις αρχές Δεκεμβρίου: «Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η 1 Δεκεμβρίου αλλά ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας μέσα στο Δεκέμβριο».

Ασφυξία στις ΜΕΘ

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.220 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 1.000 είναι κατειλημμένες και 220 κενές (ποσοστό 18%).

Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 569, οι 445 είναι κατειλημμένες και οι 124 κενές (ποσοστό 22%).

Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 651. Από αυτές, 555 είναι κατειλημμένες και 96 κενές (ποσοστό 15%).

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 218. Από αυτές, 210 είναι κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 4%).

Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 218. Από αυτές, 173 είναι κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 20,5%).

ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια

  • 1η ΥΠΕ (Αττικής): 167 κλίνες, εκ των οποίων 128 κατειλημμένες και 39 κενές (ποσοστό 23%)
  • 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 39 κατειλημμένες και 14 κενές (ποσοστό 26,5%)
  • 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 138 κλίνες, εκ των οποίων 137 κατειλημμένες και 1 κενή
  • 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 137 κλίνες, εκ των οποίων 125 κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 9%)
  • 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 73 κλίνες, εκ των οποίων 71 κατειλημμένες και 2 κενές (ποσοστό 3%)
  • 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 24 κατειλημμένες και 23 κενές (ποσοστό 49%)
  • 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 14 κατειλημμένες και 4 κενές (ποσοστό 22%)
  • Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 18 κλίνες, εκ των οποίων 17 κατειλημμένες και 1 κενή (ποσοστό 5.5%)

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 6.362.

Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 4.079 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια

  • 1η ΥΠΕ (Αττικής): 621 (από τις 1.201 διαθέσιμες κλίνες)
  • 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 267 (από τις 481 διαθέσιμες κλίνες)
  • 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 984 (από τις 1.309 διαθέσιμες κλίνες)
  • 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 1.250 (από τις 1.670 διαθέσιμες κλίνες)
  • 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 498 (από τις 618 διαθέσιμες κλίνες)
  • 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 248 (από τις 637 διαθέσιμες κλίνες)
  • 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 65 (από τις 241 διαθέσιμες κλίνες)
  • Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 146 (από τις 205 διαθέσιμες κλίνες)

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

42 λεπτά ago

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου

Με εντυπωσιακή συμμετοχή κοινού ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου…

46 λεπτά ago

Δήμος Κορινθίων: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα Τετάρτη 15 Μαϊου

Συνεδριάζει την Τετάρτη 15 Μαϊου 2024 στις 19:00 το Δημοτικό Συμβούλιο Κορινθίων με 31 θέματα…

51 λεπτά ago

Πυροσβεστική: 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες

Από Ω/18:00/13-05-2024 έως Ω/18:00/14-05-2024 εκδηλώθηκαν 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους…

1 ώρα ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

2 ώρες ago

Στη συνδιοργάνωση της Θεατρική παράστασης «8 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ» η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα «ανέβει» η παράσταση «8 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ» του Robert…

3 ώρες ago