ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στην Σάμο: Ζημιές στο νησί – Φόβοι και για τσουνάμι – Ταρακουνήθηκαν τα Βαλκάνια

Σεισμός στην Σάμο: Ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι. Το επίκεντρο εντοπίζεται βόρεια της Σάμου, σε θαλάσσιο χώρο και το εστιακό βάθος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι μικρότερο των 10 χιλιομέτρων, πρόκειται δηλαδή για επιφανειακό σεισμό.

Η ισχυρότατη δόνηση που είχε διάρκεια, έγινε αισθητή σε όλη την Ελλάδα, αλλά και  στην Τουρκία, τη Βουλγαρία , την Αλβανία. 

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου.

Η σεισμική δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στα νησιά του βορείου του συγκροτήματος όπου προκλήθηκε και μεγαλύτερη ανησυχία. Αρκετοί από τους κατοίκους της Πάτμου, της Κω της Καλύμνου του Αγαθονησίου και των άλλων νησιών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα νησί της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων αλλά προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία από την ένταση και την διάρκεια της σεισμικής δόνησης

Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα, ενώ το ακριβές σημείο που χτύπησε ο Εγκέλαδος εντοπίζεται στα 19 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της Σάμου.

Η ισχυρότατη δόνηση που είχε διάρκεια, έγινε αισθητή στη Θεσσαλία, την Αττική, όλα τα νησιά και την Κρήτη.

Καταστροφές στο νησί

Ο Αλέξανδρος Λυμπέρης δήμαρχος Δυτικής Σάμου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία είπε ότι «υπάρχουν καταστροφές σε διάφορα κτήρια, έχει πέσει τοίχος σε ένα σχολείο. Ο κόσμος αντέδρασε με ψυχραιμία, παρότι ήταν πολύ μεγάλη η δόνηση. Δυστυχώς θα υπάρξουν και προβλήματα και ατυχήματα, αλλά για την ώρα δεν μπορώ να μεταφέρω κάτι προς το παρόν. Φοβάμαι ότι θα έχουμε τραυματίες» είπε ο δήμαρχος μιλώντας στο Open TV.

Στη συνέχεια, ο κ. Λυμπέρης αναγκάστηκε να κλείσει εσπευσμένα την επικοινωνία, καθώς όπως είπε «βλέπω τώρα έναν τραυματισμένο άνθρωπο, έχει έρθει ασθενοφόρο να τον πάρει…».

Κάτοικοι της Σάμου που μίλησαν λίγα λεπτά μετά την ισχυρή δόνηση από διάφορα σημεία του νησιού μετέφεραν ότι υπάρχουν υλικές ζημιές, σε διάφορα σημεία υπάρχουν κομμένοι δρόμοι, ενώ συνεργεία της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Πυροσβεστικής σπεύδουν όπου έχει ζητηθεί η συνδρομή τους.

Εικόνες από τις καταστροφές στην Σάμο

 

Λέκκας: Φόβος για τσουνάμι μετά τον σεισμό

Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι.

Είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί».

Αισθητός και στην Κρήτη ο ισχυρός σεισμός

Αισθητός και στην Κρήτη έγινε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις δύο το μεσημέρι. Παρά το γεγονός ότι σε περιοχές του Ηρακλείου έγινε ιδιαίτερα αισθητός, δεν έχει αναφερθεί οποιαδήποτε κλήση για καταστροφές. Υπήρξαν μάλιστα σχολεία που οι διευθυντές τους ζήτησαν από τα παιδιά να σχολάσουν λίγο νωρίτερα, λόγω του φόβου επανάληψης μιας σεισμικής δόνησης.

 

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

2 ημέρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

2 ημέρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

2 ημέρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

2 ημέρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

2 ημέρες ago