Ψάχνουν πώς έγινε το ατύχημα με το «Καλλιστώ»: Σοκάρουν οι εικόνες με το πλοίο κομμένο στα δύο

Συνελήφθη ο καπετάνιος του φορτηγού πλοίου MAERSK LAUNCESTON που προσέκρουσε στο ναρκοθηρευτικό ΚΑΛΛΙΣΤΩ.  Ο απόπλους του πλοίου απαγορεύτηκε. Το MAERSK LAUNCESTON, ένα μεγάλο πλοίο μήκους 266 μέτρων και πλάτους 36 μέτρων, πορτογαλικής σημαίας είχε ως προορισμό το Τσανάκκαλε της Τουρκίας.

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά δύο μέλη του πληρώματος του πολεμικού πλοίου που διακομίστηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Το ναρκοθηρευτικό ρυμουλκείται στον ναύσταθμο Σαλαμίνας για αξιολόγηση.

Τη σοβαρή ζημιά που προκάλεσε στο ναρκοθηρευτικό πλοίο ΚΑΛΛΙΣΤΩ το φορτηγό πλοίο MAERSK LAUNCESTON μαρτυρoύν οι φωτογραφίες λίγο μετά το ατύχημα.

 

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά δύο μέλη του πληρώματος του πολεμικού πλοίου που διακομίστηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Το ναρκοθηρευτικό ρυμουλκείται στον ναύσταθμο Σαλαμίνας για αξιολόγηση.

Στο ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονταν 27 άτομα πλήρωμα. Μετά τη σύγκρουση, έπεσαν στη θάλασσα και περισυνελέγησαν από περιπολικό του Λιμενικού και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Δύο μέλη του πληρώματος του “Καλλιστώ” τραυματίστηκαν ελαφρά. Αφού διασώθηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά κι από εκεί τους παρέλαβε ασθενοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού και τους μετέφερε στο Ναυτικό νοσοκομείο. 

Στο «Καλλιστώ» παραμένουν τέσσερα άτομα του πληρώματος, προκειμένου να βοηθήσουν στην επιχείρηση ρυμούλκησης που έχει ήδη ξεκινήσει και το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, με κλίση, ρυμουλκείται στο ναύσταθμο.

Η «Αχίλλειος πτέρνα» του «Καλλιστώ»

Το «Καλλιστώ» είναι κατασκευασμένο από πλαστικό ενισχυμένο με υαλονήματα (GRP) για ελαχιστοποίηση του μαγνητικού ίχνους και υψηλή αντοχή. Αυτή η κατασκευή του είναι ταυτόχρονα η «Αχίλλειος πτέρνα» του, αλλά και η αιτία πιθανής σωτηρίας του.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ, αντιστράτηγος ε.α, Νικόλαος Μανωλάκος η κατασκευή από πλαστικό και υαλονήματα καθιστά ευάλωτα πλοία αυτού του τύπου.

Η σύγκρουση έγινε με σιδερένιο εμπορικό με αποτέλεσμα να προκληθεί αυτή η ζημιά. Η «Αχίλλειος πτέρνα» του όμως μπορεί να είναι και η σωτηρία του, επειδή πλοία αυτού του τύπου έχουν αυξημένη πλευστότητα. Έτσι, παρότι έχει κοπεί μεγάλο μέρος του (πρύμνη) δεν βούλιαξε και ρυμουλκείται.

«Τα πλοία ανοιχτά του Πειραιά, πέριξ του λιμανιού, κινούνται με μικρή ταχύτητα, κάποιος ξεπέρασε τα όρια της ναυσιπλοΐας» τόνισε ο κ. Μανωλάκος.

Η ανακοίνωση του ΓΕΝ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού «Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 και περί ώρας 07:30 στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού σημειώθηκε πρόσκρουση εμπορικού πλοίου με το ΝΘΗ Καλλιστώ.

Από το Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες αντιμετώπισης του περιστατικού».

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο που σάρωσε το ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού είναι το Maersk Launceston σημαίας Πορτογαλίας το οποίο βάσει της ιστοσελίδας marrinetraffic.com είχε αναχωρήσει από τον Πειραιά στις 7:11 με προορισμό το λιμάνι του Τσανάκαλε στην Τουρκία.

 

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

54 λεπτά ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

10 ώρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

11 ώρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

11 ώρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

13 ώρες ago