Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Εγκληματική Οργάνωση Χρυσή Αυγή: Ζήτησαν να μη φυλακιστούν γιατί έχουν παιδιά και… πρόβατα

Με τη διαδικασία επί των αιτημάτων αναστολής των καταδικασθέντων συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής. Το δικαστήριο έδωσε τη δυνατότητα σε όσους κρίθηκαν ένοχοι να εξετάσουν μάρτυρες, προκειμένου να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους και να μπορέσει έτσι να γίνει δεκτό το αίτημά τους να μείνουν εκτός φυλακής, μέχρι να τελειώσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκαν συγγενείς και φίλοι των κατηγορουμένων, όπως ο πατέρας του Κώστα Μπαρμπαρούση, στον οποίο έχει επιβληθεί ποινή 6 ετών. Ο κ. Ηλίας Μπαρμπαρούσης οδηγήθηκε υποβασταζόμενος μπροστά στους δικαστές από το γιο του, αφού όπως είπε αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όρασης.

«Ο γιος μου ασχολείται με τα χωράφια μας, τα πρόβατά μας, βοηθάει σε όλες τις δουλειές, αν τυχόν μπει στη φυλακή εγώ είμαι τελειωμένος», ανέφερε, ενώ σε ερώτηση της προέδρου Μ. Λεπενιώτη απάντησε πως ο γιος του έχει τρία παιδιά με την πρώην σύζυγό του, τα οποία φροντίζει. Μετά την κατάθεση του πατέρα του, ο Κων/νος Μπαρμπαρούσης ζήτησε από το δικαστήριο να αποχωρήσει, με την πρόεδρο να του απαντά «πεντέμισι χρόνια τώρα, πρώτη φορά σας είδαμε». «Είχα έρθει και στην απολογία μου», υπενθύμισε ο ίδιος επιστρέφοντας στο εδώλιο, από όπου αποχώρησε ξανά λίγες ώρες αργότερα.

Πάντως, στο δικαστήριο βρέθηκαν χθες και άλλοι πρώην βουλευτές και συγκεκριμένα ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος που καταδικάστηκε σε ποινή 10 ετών ως διευθυντής της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Πολύβιος Ζησιμόπουλος, στους οποίους επιβλήθηκε ποινή επτά και έξι ετών αντίστοιχα, για ένταξη και συμμετοχή. Μέχρι χθες, τα πρώην μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής δεν είχαν δώσει το «παρών» στην πολυετή διαδικασία, με εξαίρεση τις απολογίες τους, επιλέγοντας να εκπροσωπηθούν από τους δικηγόρους τους. Μένει να φανεί εάν αυτή η αλλαγή τακτικής της τελευταίας στιγμής θα βοηθήσει να αποφύγουν τη φυλάκιση.

Ως μάρτυρας κατέθεσε ο ανιψιός του πρώην βουλευτή Πειραιά Νίκου Κούζηλου (ποινή επτά ετών), που τόνισε πως ο θείος του πρέπει να μείνει εκτός φυλακής γιατί είναι ο μόνος που φροντίζει την οικογένεια και το ανήλικο παιδί του, ενώ η αρραβωνιαστικιά του Γιάννη Καζαντζόγλου, του συνοδηγού του Γ. Ρουπακιά το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα (ποινή 10 έτη και 2 μήνες), ζήτησε με δάκρυα στα μάτια από τους δικαστές να δείξουν επιείκεια και να λάβουν υπόψη πως είναι έγκυος και ο κατηγορούμενος φροντίζει ήδη τα δύο παιδιά της από προηγούμενο γάμο.

Μία φίλη του «πυρηνάρχη» της Νίκαιας Γ. Πατέλη (ποινή 10 έτη και 2 μήνες) μίλησε για πολύ ευγενικό άνθρωπο, με τον οποίο έχουν ιδρύσει μαζί ομάδα στα κοινωνικά δίκτυα για να βοηθούν τους άπορους. «Η οικογένειά μας δεν είχε βοήθεια από πουθενά, μου είχαν πει κάποιοι γνωστοί μου για τον Γιώργο. Μέχρι και λογαριασμούς για το ρεύμα μου πλήρωσε, τα πάντα. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Μας έδινε και τρόφιμα», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως ο Γ. Πατέλης έχει γράψει ακόμη και χιπ χοπ τραγούδι κατά της βίας.

Υπέρ του άλλου «πυρηνάρχη» που καταδικάστηκε σε υψηλή ποινή, αυτόν του Περάματος (Τάσο Πανταζή, ποινή 12 ετών), κατέθεσε ένας αλλοδαπός συνάδελφός του, που τόνισε πως δεν έχει επιδείξει καθόλου επιθετική συμπεριφορά, ενώ αντίστοιχη ήταν η κατάθεση του Πακιστανού διερμηνέα των Δικαστηρίων Πειραιά, που κατέθεσε υπέρ της αστυνομικού Βενετίας Πόπορη (ποινή 7 έτη και 4 μήνες).

Οσον αφορά τους δράστες της δολοφονίας του Σ. Λουκμάν, Δ. Λιακόπουλο και Χ. Στεργιόπουλο (ποινή 6 ετών για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση), οι δικηγόροι τους τόνισαν πως ήδη έχουν εκτίσει την ποινή για την ανθρωποκτονία. (Το Εφετείο τούς είχε επιβάλει ποινή 21 ετών, αφού τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, και είχαν αποφυλακιστεί μετά από περίπου 7 έτη.) «Ηταν καλός μαθητής στο Γυμνάσιο, έδωσε εξετάσεις, πέρασε στην Πυροσβεστική αλλά δυστυχώς είχε τη γνωστή περιπέτεια (sic) με τον Πακιστανό», ανέφερε ο δικηγόρος του Χ. Στεργιόπουλου, Αντ. Φούσας.

Oι καταδικασθέντες για την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα, Β. Σιατούνης και Αθ. Στράτος, που έχουν καταδικαστεί σε επιπρόσθετη ποινή 6 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση μίλησαν αυτοπροσώπως, δηλώνοντας πως παρέμειναν ήδη στη φυλακή 4,5 χρόνια για την επίθεση. «Είναι δύσκολο για τη μητέρα μου δεύτερη φορά να δει το παιδί της να πηγαίνει στη φυλακή, δεν μπορώ να της εξηγήσω και το λόγο, να σας πω την αλήθεια. Είναι στο κρεβάτι από την προηγούμενη βδομάδα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», ανέφερε ο Β. Σιατούνης.

«Εάν τυχόν δοθεί αναστολή στους δράστες της δολοφονικής επίθεσης κατά των πελατών μας, αλλά και στους διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης, θα είναι μαχαιριά για αυτούς και τη Δικαιοσύνη», σχολίασε στα ΜΜΕ ο δικηγόρος των Αιγύπτιων ψαράδων Θ. Καμπαγιάννης, με τον άλλο συνήγορό τους, Κ. Παπαδάκη, να προαναγγέλλει πως θα ασκήσει έφεση και θα ζητήσει βαρύτερη καταδίκη για τους δράστες (το δικαστήριο επέβαλε ποινές 7-10 έτη).

Να μη δοθεί αναστολή ζήτησαν και οι δικηγόροι των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, όπου οι δράστες τιμωρήθηκαν με ποινές 3,5-6 ετών (εξαίρεση ο Τ. Πανταζής που καταδικάστηκε σε συνολική ποινή 12 ετών, αλλά εμπλέκεται και στην επίθεση στους Αιγύπτιους).

Η διαδικασία για τα αιτήματα αναστολής αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα, με πολλούς δικηγόρους να προαναγγέλλουν κι άλλους μάρτυρες υπεράσπισης, για να στηρίξουν τα αιτήματα αναστολής. Ο μόνος που δεν ζήτησε αναστολή ήταν ο δικηγόρος του Γ. Ρουπακιά, για τον οποίο η απόρριψη ήταν προδιαγεγραμμένη, μετά την ποινή ισόβιας κάθειρξης που του επιβλήθηκε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Ενημέρωση για τις αγροτοδασικές πυρκαγιές του τελευταίου 24ωρου

Από Ω/18:00/27-04-2024 έως Ω/18:00/28-04-2024 εκδηλώθηκαν 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, οι 26 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο…

1 ώρα ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

2 ώρες ago

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές NATURA, πάρκα και άλση στις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας

Ισχύει διήμερη προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς…

2 ώρες ago

Υπογραφή σύμβασης ανόρυξης γεώτρησης στην Π.Ε. Κορινθίας

Υπεγράφη η σύμβαση ανόρυξης γεώτρησης ΤΟΕΒ Πασίου, προϋπολογισμού 74.400,00 ευρώ, στα γραφεία της Π.Ε. Κοριθνίας,…

3 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Κορινθία – Συνελήφθησαν 8 άτομα

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -8- άτομα Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών…

3 ώρες ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

5 ώρες ago