Κορωνοϊός: 60 νέα κρούσματα στη χώρα – Τα 42 εισαγόμενα

Σήμερα ανακοινώνουμε 60 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3732, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες αφορά άνδρες.

962 (25.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1962 (52.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αναλυτικότερα:

–    σαράντα (40) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

–    δύο (2) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

–    ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,

–    επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

–    οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

–    ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,

–    ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης

9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 123 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

«Οχυρώνουν» τον Προμαχώνα: Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος στην χώρα – Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Ενίσχυση των ελέγχων και υποχρέωση να επιδεικνύουν πρόσφατο αρνητικό τεστ για όσους εισέρχονται από τον Προμαχώνα στην Ελλάδα περιλαμβάνονται στα μέτρα που αποφασίστηκαν στη διάρκεια της έκτασης σύσκεψης στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ολοκληρώθηκε και μετά την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού ανακοινώθηκαν νέα μέτρα από τον Στέλιο Πέτσα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας:

Όσοι μπαίνουν από τις 14 Ιουλίου από τον Προμαχώνα θα είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου που θα έχει γίνει 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Η υποχρέωση συμπλήρωσης του PLF παραμένει σε ισχύ ο ελάχιστος συμπλήρωσης και περιορίζεται σε 24 από 48 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

Δεκάδες κλιμάκια θα κάνουν ελέγχους – πάνω από 300 – σε όλη την Ελλάδα έως και την Κυριακή.

Ο Τσιόδρας ανησυχεί για τα Βαλκάνια -Τι συζητήθηκε το Μαξίμου και τι είπε ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση ο κ. Τσιόδρας τόνισε την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και την ανησυχία του για την υγειονομική κατάσταση στα Βαλκάνια.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι «δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση*. Το άνοιγμα της χώρας πρέπει να  γίνεται με πρώτο μέλημα την ασφάλεια τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών».

Επέμεινε δε στην αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων που έχουν προβλεφθεί, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στη λήψη πρόσθετων προστατευτικών μέτρων, ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Στη διευρυμένη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, για την πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, μετείχαν και στελέχη από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό των μικτών κλιμακίων, υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ακόμη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού ‘Εργου Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Θεόδωρος Κλιάρης, ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής της Επιστήμης των Δεδομένων και Λειτουργιών Κίμωνας Δρακόπουλος.

Δεκάδες θετικά κρούσματα στον Προμαχώνα 

Σε κατάσταση συναγερμού είναι οι Αρχές καθώς στους εκτεταμένους ελέγχους που έγιναν σήμερα στον Προμαχώνα ήδη διαπιστώθηκαν δεκάδες τουρίστες που έρχονται από τα Βαλκάνια να είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

Η ενίσχυση των ελέγχων, προκειμένου να θωρακιστεί όσο το δυνατόν η χώρα από την κάθοδο εισαγόμενων κρουσμάτων από τα Βαλκάνια βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων ειδικών και κυβέρνησης – χωρίς να αποκλείεται κανένα άλλο σενάριο – μια ημέρα κρίσιμη καθώς σε λίγες ώρες θα συζητηθεί το πρόβλημα με τα προερχόμενα από τα Βαλκάνια περιστατικά κορωνοϊού.

Και το Σαββατοκύριακο, όμως, θα είναι κομβικό για λήψη αποφάσεων καθώς τη Δευτέρα θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση των εντατικών ελέγχων κατά του εσωτερικού εφησυχασμού που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους ελέγχου με σκοπό τη μέγιστη κάλυψη σε τουρίστες από τα Βαλκάνια, καθώς ορισμένες χώρες πάνω από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας βρίσκονται ακόμη και σε δεινότερη θέση σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο. Το σενάριο πλήρους κλεισίματος των βόρειων χερσαίων συνόρων δεν θεωρείται πολύ πιθανό, ωστόσο όλα είναι «στο τραπέζι» κατά τους ειδικούς και θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των κρουσμάτων και τα ποσοστά των θετικών που μπαίνουν στη χώρα.

Ο Προμαχώνας έχει σηκώσει μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο «βάρος» του συνόλου των εισαγόμενων περιστατικών κορωνοϊού (154 μέχρι χθες) και η αναλογία θετικών ανά αριθμό επισκεπτών είναι μεγάλη.

Οι ειδικοί της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την Covid-19 εκτιμούν ότι οι ισορροπίες κινούνται σε πολύ τεντωμένο σχοινί. Θεωρούν ότι η καταγραφή εκατοντάδων περιστατικών την εβδομάδα σε τουρίστες χτυπά το «καμπανάκι» του κινδύνου.

«Λόγω του υψηλού ποσοστού θετικών στον ιό, είναι αρκετοί όσοι δεν έχουν διαγνωστεί και αυτό προκαλεί ανησυχία», αναφέρει στο eleftherostypos.gr ο καθηγητής επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής.

Αυτό που εξετάζουν οι ειδικοί είναι η αναλογία θετικών διαγνώσεων σε σύνολο επισκεπτών από τον κάθε ένα προορισμό. Δηλαδή, το μικρό ποσοστιαίο τέστινγκ σε προορισμούς μη επικίνδυνους αρκεί και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διάγνωση του συνόλου των διαγνώσεων. Και αυτό γιατί ο αριθμός των θετικών στο εξεταζόμενο δείγμα είναι μικρός. Δεν ισχύει όμως το ίδιο σε περιπτώσεις προορισμών που το ποσοστό θετικών που μπαίνουν στη χώρα είναι μεγάλο.

Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν δύο κρούσματα σε ένα δείγμα και οι ειδικοί χάσουν (δεν κάνουν τεστ) το ένα ή ακόμη και τα δύο, δε δημιουργείται πρόβλημα. Εάν όμως σε 100 θετικούς ενός άλλου δείγματος «χάσουν» τους 50 είναι μεγάλος ο κίνδυνος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρόλο που οι αφίξεις είναι πιθανώς περισσότερες συγκριτικά με τον Προμαχώνα, το ποσοστό των θετικών συνολικά είναι μικρό. Οποτε το δειγματοληπτικό τεστινγκ είναι αρκετό για τους ειδικούς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ