ΕΛΛΑΔΑ

Υποχωρεί η αφρικανική σκόνη: Tι εντόπισαν οι επιστήμονες – Προειδοποιήσεις από τους ειδικούς

Εν αναμονή της σταδιακής υποχώρησης της αφρικανικής σκόνης που έχουν προαναγγείλει οι μετεωρολόγοι, θολό και αποπνικτικό εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο σε αρκετές περιοχές της χώρας με την εικόνα, για δεύτερη μέρα, να είναι απόκοσμη. Και εάν το πορτοκαλί πέπλο που παρέπεμπε… σε Σαχάρα υποχωρεί από το μεσημέρι, η άπνοια, που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, συνθέτουν ένα επικίνδυνο για την υγεία μας μείγμα. Γεγονός που κινητοποίησε τους ιατρικούς συλλόγους και το υπουργείο Υγείας και Εργασίας που συστήνουν στις ευπαθείς ομάδες να μην εκτίθενται πολλές ώρες έξω και να φορούν μάσκες.

Τα ευρήματα του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου της ΕΑΓΜΕ

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η μελέτη της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών που συνέλεξε και ανέλυσε με τη χρήση του νέου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης JSM-IT500L τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης έως 300.000 φορές, δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική. Από τα στοιχεία προκύπτει αυτό που οι επιστήμονες προειδοποιούσαν εδώ και καιρό. Ότι δηλαδή εκτός από την αφρικανική σκόνη στο αναπνευστικό μας σύστημα περνούν και επικίνδυνα στοιχεία (αιωρούμενα σωματίδια) που μεταφέρονται χάρη σε αυτή.

Σταδιακή υποχώρηση από τα δυτικά της χώρας

Η αφρικανική σκόνη που μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο απομακρύνεται σταδιακά από τα δυτικά της χώρας. Ειδικότερα σήμερα το απόγευμα το φαινόμενο θα έχει περιοριστεί στο ανατολικό Αιγαίο και μέχρι το βράδυ θα έχει πλέον η ατμόσφαιρα καθαρίσει.

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι : Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου

''Εν μέσω ετοιμασιών για την έκθεση ζωγραφικής " ΜΗΤΡΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ " στο Beau…

14 ώρες ago

«Ιπτάμενο» πλοίο φαινόταν από την ακτή – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που προκάλεσε την εικόνα

«Ιπτάμενο» πλοίο στα ανοιχτά της Κύμης – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που το…

16 ώρες ago

Γιορτή της Μητέρας 2024: Πότε πέφτει και πώς καθιερώθηκε

Η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται σε περισσότερες από 50 χώρες στον κόσμο. Ως είθισται, η…

17 ώρες ago

Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024” από τις 24 έως τις 29 Μαΐου

Τα Special Olympics Hellas, διοργανώνουν για ακόμη μία χρονιά Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024”. Φέτος, θα διεξαχθούν…

18 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -40- άτομα Στο πλαίσιο…

18 ώρες ago

Κορινθία: Συνελήφθη 41χρονος με μαχαίρι και ναρκωτικά

Συνελήφθη την Τετάρτη 8 Μαΐου το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Βέλου-Βόχας, από αστυνομικούς…

18 ώρες ago