ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνοτουρκικά: «Η θετική ατζέντα με την Άγκυρα έχει πολλαπλά οφέλη»

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, στάθηκε στη «μεγάλη σπουδαιότητα» της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας την 7η Δεκεμβρίου στην Αθήνα, σε συνάρτηση και με τη δυναμική πορεία της «θετικής ατζέντας», σε σημερινό του άρθρο (19/11) στην εφημερίδα «Απογευματινή».

Η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «αντανακλά το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αυτήν τη στιγμή», το οποίο «είναι προς το συμφέρον όλων να διατηρηθεί», καθώς οι σημερινές προκλήσεις «δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες, αλλά αντιθέτως απαιτούν συνεργασίες και συγκλίσεις», σύμφωνα με τον κ. Φραγκογιάννη.

«Έχοντας ξεκινήσει με 15 θεματικές, η “θετική ατζέντα” αριθμεί σήμερα 31 θεματικές. Μεταξύ αυτών, κάποιες θεματικές δύνανται να προωθήσουν την εκατέρωθεν δραστηριότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς των κατασκευών, των μεταφορών, του τουρισμού.

Άλλες θα ενθαρρύνουν ελληνικές και τουρκικές νεοφυείς επιχειρήσεις για την από κοινού δημιουργία οικοσυστημάτων καινοτομίας και συνεργασία στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας.

Άλλες αφορούν συνέργειες και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ πανεπιστημιακών και ερευνητικών φορέων στον τομέα της “πράσινης” μετάβασης. Πολύ πρόσφατα, μάλιστα, συμφωνήσαμε σε δύο νέες θεματικές/πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσουμε την 7η Δεκεμβρίου και αφορούν τη νέα γενιά και την καινοτομία», τόνισε εν συνεχεία.

Τέλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ως προς την αξία της, η «θετική ατζέντα» έχει εξελιχθεί σε «μία θεσμοθετημένη διαδικασία, η οποία έχει δυναμική και πολλαπλά οφέλη.

Οι θεματικές της “αγγίζουν” την καθημερινότητα των πολιτών και στις δύο χώρες, διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και την οικονομία και έχουν θετικό αντίκτυπο και σε άλλες πτυχές της διακρατικής συνεργασίας».

 

hlektragr

Recent Posts

Πανελλήνιες 2024: Το πρόγραμμα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, ενώ σήμερα ολοκληρώνονται οι…

8 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Κοινωνική Πολιτική στην Πράξη

Η νέα Δημοτική Αρχή πιστή στις δεσμεύσεις του Δημάρχου Νίκου Σταυρέλη συνεχίζει με μια ακόμα…

8 ώρες ago

Το νέο ΔΣ του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου

Σε συνέχεια των Αποφάσεων της 11ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης και κατόπιν πρόσκλησης συνήλθαν σε συνεδρίαση…

8 ώρες ago

Λουτράκι: Εθελοντική στείρωση αδέσποτων γατιών, το Σάββατο 1 & την Κυριακή 2 Ιουνίου

Σάββατο1 & Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 Club Hotel Casino Loutraki Με την συμμετοχή των: ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ…

8 ώρες ago

Mε την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου οι Διεθνείς Αγώνες Πρακτικής Σκοποβολής Canal Challenge στην Κόρινθο

Ο Όμιλος Αθλητικής Σκοποβολής Κορινθίας (ΟΑΣΚ) διοργανώνει τον Διεθνή Αγώνα Πρακτικής Σκοποβολής CANAL CHALLENGE που…

9 ώρες ago

Ποδηλατοβόλτα στην Κόρινθο

Συμμετέχοντας στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου που είναι η 3η Ιουνίου, ο Δήμος…

10 ώρες ago