ΕΛΛΑΔΑ

Σκορπιός: Παίρνει ζωή το πολυτελές νησί του Ωνάση – Οι εργασίες και η επένδυση μαμούθ του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ

Σκορπιός: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τη μετατροπή του θρυλικό νησιού του Ωνάση, σε ένα παγκόσμιο πολυτελές τουριστικό θέρετρο χάρμα οφθαλμών. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος μεγιστάνας αγόρασε τον Σκορπιό από την Αθηνά Ωνάση, το 2013, με στόχο να τον μεταμορφώσει σε ένα υπερπολυτελές τουριστικό θέρετρο, που θα προσελκύει την ελίτ του παγκόσμιου τουρισμού.

Ο νέος του ιδιοκτήτης, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, έχει ήδη επενδύσει πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ στο νησί. Το τροποποιημένο σχέδιο για τη δημιουργία μονάδας VIP exclusive club, που έχει δρομολογήσει ο Ρώσος μεγιστάνας, με στόχο την προσέλκυση VIP ταξιδιωτών από όλον τον κόσμο, προβλέπει σημαντική αύξηση αλλά και χωρική ανακατανομή της συνολικής δόμησης στις εγκεκριμένες κτιριακές ενότητες της επένδυσης, αρχικού προϋπολογισμού 165 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση που αναπτύσσεται στον Σκορπιό περιλαμβάνει το κύριο τουριστικό συγκρότημα δυναμικότητας 84 κλινών, υποδομές ψυχαγωγίας με δυναμικότητα εξυπηρέτησης 250 επισκεπτών και άλλες για την εξυπηρέτηση του προσωπικού.

 

Θα υπάρχουν νέα κτίσματα μαζί με υφιστάμενα που θα ανακαινιστούν πλήρως. Όπως γράφει το portal του CNN, θα υπάρχουν: προεδρική σουίτα, υπερπολυτελείς βίλες, αθλητικές εγκαταστάσεις, εξωτερικό αμφιθέατρο, συνεδριακό κέντρο, spa, αγρόκτημα και αμπελώνας για την αυτάρκεια του νησιού σε πρώτες ύλες, στάβλοι, ιπποδρόμιο και χώροι φιλοξενίας ζώων, ελικοδρόμιο. Η μαρίνα θα εκσυγχρονιστεί για να φιλοξενεί μεγάλα γιοτ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Art Newspaper, οι εργαζόμενοι φτάνουν στον Σκορπιό με βάρκες από τη Λευκάδα, τα τηλέφωνά τους κατάσχονται και δεν μπορούν να φωτογραφίσουν. Το νησί παρακολουθείται όλο το εικοσιτετράωρο από κάμερες ασφαλείας και υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές. Πληροφορίες λένε επίσης ότι μόλις ανοίξει το θέρετρο οι 50 επισκέπτες που θα επιτρέπονται ανά εβδομάδα θα πληρώνουν γι’ αυτό το χρονικό διάστημα 950.000 -1.8 εκατομμύρια δολάρια -ή και περισσότερα.

Σε δημοσίευμά του το elxis.com, θυμίζει ότι η εταιρεία που αναπτύσσει το νησί είναι η Μυκήνες Α.Ε., η οποία ζήτησε πρόσφατα από την κυβέρνηση οικοδομικές άδειες. Η αρχιτεκτονική εταιρεία Snøhetta από τη Νορβηγία έκανε τα σχέδια για το νησιωτικό θέρετρο. Η ίδια εταιρεία είναι γνωστή για το σχεδιασμό της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, του πρώτου υποβρύχιου εστιατορίου της Ευρώπης και της έδρας της Le Monde στο Παρίσι.

«Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 100 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με δελτίο τύπου του ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο ενέκρινε την ανάπτυξη. Όταν ολοκληρωθεί, το νησί θα περιλαμβάνει ένα σπα, βίλες, ένα γήπεδο άθλησης, ένα αγρόκτημα, έναν αμπελώνα, ένα ελικοδρόμιο και μια αποβάθρα για μεγάλα γιοτ» αναφέρει το δημοσίευμα.

Το έργο που ονομάζεται «VIP Exclusive Club» εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 από την ελληνική κυβέρνηση και πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το 2024.

Σκορπιός: Το αστρονομικό ποσό της ενοικίασης

Το θέρετρο θα είναι διαθέσιμο προς ενοικίαση σε εβδομαδιαία βάση για πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ και το νησί δεν θα επιτρέπει περισσότερους από 50 επισκέπτες τη φορά.

Το elxis γράφει ότι θα έχει υψηλή ασφάλεια, θα φυλάσσεται από από ελεύθερους σκοπευτές και κάμερες για μέγιστη ασφάλεια. Η οικογένεια Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ,θα χρησιμοποιεί το νησί για προσωπική της απόλαυση για κάποιο διάστημα του χρόνου και θα το νοικιάζει τον υπόλοιπο χρόνο.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal ο Ωνάσης αγόρασε το νησί το 1963 προς 3,5 εκατομμύρια δραχμές (σήμερα, περίπου 13.000 ευρώ) και έφερε χιλιάδες δέντρα και σπάνια φυτά για να διοργανώνει τα λαμπερά πάρτι του στον Σκορπιό.

Σκορπιός: H ιστορία του πιο διάσημου ιδιωτικού νησιού στον κόσμο

Όποια μεταμόρφωση και να γίνει στον Σκορπιό, το όνομα της οικογένειας Ωνάση δεν θα πάψει ποτέ να συνδέεται αναπόσπαστα μαζί του -άλλωστε οι τάφοι του Αριστοτέλη, του Αλέξανδρου και της Χριστίνας βρίσκονται εκεί. Τα έργα και οι ημέρες τους εκεί έχουν καταγραφεί σε χιλιάδες φωτογραφίες της εποχής, έχουν γίνει ντοκιμαντέρ, ταινίες, βιβλία και εκατομμύρια άρθρα. Όσο για τις υπόλοιπες ιστορίες, δεν θα τις μάθουμε ποτέ. Χάθηκαν για πάντα μαζί με τους πρωταγωνιστές που μοιάζουν σαν να αναδύθηκαν από αρχαία ελληνική τραγωδία.

Όποιος ψάξει ωστόσο, θα ανακαλύψει ότι η ιστορία του νησιού των 830 στρεμμάτων που απέχει μόλις 3 ναυτικά μίλια από το Νυδρί και ανήκει στα Πριγκιπόνησα, πάει πολύ πιο πίσω στον χρόνο. Άνθρωποι φαίνεται πως εγκαταστάθηκαν εκεί από το 625 π.Χ. Υπήρξε νησί πειρατών και ιδιοκτησία των Ενετών ευγενών Settini. Έγινε δώρο γάμου σε μια πανέμορφης Κερκυραία νύφη, την Μαρία Μουστοξύδη- Μαυροειδή. Στη διάρκεια των επόμενων χρόνων παράκμασε, ξαναζωντάνεψε, πουλήθηκε, αγοράστηκε. Μέχρι να φτάσουμε στον Αριστοτέλη Ωνάση.

Σκορπιός: Η πρώτη οικοδέσποινα του νησιού

Οι Μαυροειδήδες αγόρασαν τον Σκορπιό το 1892 ως δώρο στην όμορφη Κερκυραία αρχοντοπούλα Μαρία Μουστοξύδη, εγγονή του γνωστού λόγιου και πολιτικού Ανδρέα Μουστοξύδη, που μπήκε στο σπίτι τους ως σύζυγος ενός από τους αδερφούς, του Σπυρίδωνα. Έγινε «ρήγισσα της φαμίλιας και του Σκορπιού». Το νησί άλλαξε. Η οικογένεια ξόδεψε πολλά χρήματα για να διανοιχτούν νέοι δρόμοι, να φυτευτούν κλήματα και οπωροφόρα και να κτιστεί το αρχοντικό τους. Παράλληλα, φτιάχτηκαν σπίτια για τους εργάτες και η μικρή εκκλησία της Παναγίας, όπου βρίσκονται σήμερα οι τάφοι των Ωνάσηδων.

Το νησί γνώρισε ημέρες δόξας, αφού οργανώνονταν εκεί ξακουστές γιορτές, με προσκεκλημένη την υψηλή κοινωνία της Λευκάδας. Για χρόνια, μάλιστα, θυμούνταν οι Λευκαδίτες ότι κάθε Δεκαπενταύγουστο, στη γιορτή της καλλονής Μαρίας, «πλήθος ήταν οι καλεσμένοι. Υπήρχαν ορχήστρες, πλούσιο φαγοπότι, άπλετη φωτοχυσία -μέχρι και πυροτεχνήματα». Μετά τον θάνατο των υπόλοιπων μελών της οικογένειας Μαυροειδή, ο Σκορπιός πέρασε στον Θεοδόση Μουστοξύδη -που πήρε το επίθετο της μητέρας του, αντί για Μαυροειδής. «Ήταν άνθρωπος του πνεύματος, με λαμπρές σπουδές στη Γενεύη και στο Παρίσι, συγγραφέας σημαντικών έργων που εκδόθηκαν κυρίως στα Γαλλικά», γράφει το άρθρο του aromalefkadas.gr.

Το 1938 ο Θεοδόσης εγκαταστάθηκε στον Σκορπιό, αλλά η ζωή εκεί δεν του ταίριαζε τελικά. Στην περίοδο της Κατοχής πούλησε το νησί σε μια ελληνοϊταλική εταιρεία εμπορίου αντί 15 εκατομμυρίων κατοχικών δραχμών. Το 1943 ωστόσο η οικογένεια με αγωγή εναντίον της εταιρείας κατάφερε να κηρυχθεί άκυρη η αγοραπωλησία. Λόγω της κακοδιαχείρισης η οικονομική πίεση έγινε δυσβάσταχτη για τον Μουστοξύδη. Έτσι, τον Φεβρουάριο του 1953 έβγαλε τον Σκορπιό στο σφυρί, διαφημίζοντας ότι ήταν «λαδότοπος» και διατίθετο σε 14 κομμάτια, με ευκολίες πληρωμής.

Από τον Μαυροειδή, στον «Τρούμαν» και στον Ωνάση

Η παράλογη πώληση των τεμαχίων του Σκορπιού δεν έγινε ποτέ. Στις 15 Οκτωβρίου του 1953, το νησάκι αγοράστηκε από την οικογένεια Φίλιππα. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, το τίμημα των 740 εκατομμυρίων κατοχικών δραχμών, κατέβαλε ο Ελληνοαμερικανός συγγενής τους Γεώργιος Φίλιππας -Νιάουρας, ο επονομαζόμενος «Τρούμαν». Οι Φιλιππαίοι, εγκαταστάθηκαν στο Σκορπιό με σκοπό την γεωργική του εκμετάλλευση -ωστόσο άφηναν τους Λευκαδίτες να κάνουν εκεί εκδρομές και να οργανώνουν εντυπωσιακές γιορτές, χορούς και φεστιβάλ. Ποιος ήταν όμως ο χρηματοδότης «Τρούμαν», το όνομα του οποίου παραπέμπει στον τότε πρόεδρο της Αμερικής Χάρι Τρούμαν; Μέλος της οικογένειας Φίλιππα, ο Γ. Φιλίππας μετανάστευσε στην Αμερική και έκανε τεράστια περιουσία -γι’ αυτό οι συντοπίτες του του έδωσαν το συγκεκριμένο προσωνύμιο. Ο Φίλιππας έζησε όλη του τη ζωή στην Αμερική όπου και πέθανε. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, εκεί γνωρίστηκε με τον Αριστοτέλη Ωνάση, ίσως επειδή είχαν αναπτύξει μαζί επιχειρηματικές δραστηριότητες στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως έχει γραφτεί πολλές φορές, η επιθυμία του Ωνάση να αγοράσει τον Σκορπιό ήταν μεγάλη, από την πρώτη φορά που τον είδε πλέοντας στο Ιόνιο με την περίφημη θαλαμηγό «Χριστίνα». Κάτι σαν έρωτας με την πρώτη ματιά. Η συμφωνία αγοραπωλησίας λέγεται ότι έγινε στο Σικάγο. Έτσι στις 8 Ιουνίου 1963, ο Σκορπιός περνάει στην ιδιοκτησία της εταιρείας «Μυκήναι Α.Ε.», συμφερόντων Αριστοτέλη Ωνάση. Από τότε και μετά αρχίζουμε να ξεφυλλίζουμε τις σελίδες της ιστορίας που δένουν αμετάκλητα τον Σκορπιό με την οικογένεια.

Η μεταμόρφωση του Σκορπιού και η οικοδέσποινα Μαρία Κάλλας

Τα έργα που έκανε ο Ωνάσης στον Σκορπιό μέσα σε μια πενταετία το μεταμόρφωσαν. Το νησάκι απέκτησε αυτονομία σε ηλεκτρικό ρεύμα, και νερό. Φυτεύτηκαν εκατοντάδες φυτά, λουλούδια και δέντρα που τα έφεραν από διάφορα σημεία του κόσμου. Ο Σκορπιός έγινε ένας μικρός παράδεισος, που τον κατοίκησαν, εκτός από τους ανθρώπους, δεκάδες ζώα και εξωτικά πουλιά. Ο περιμετρικός δρόμος ανοίχθηκε με συγκεκριμένες προδιαγραφές ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν κάμπριο αυτοκίνητα Morris. Στις παραλίες μεταφέρθηκαν τόνοι άμμου από τη Σαλαμίνα. Κατασκευάστηκαν ελικοδρόμιο και μαρίνες, πολυτελή σπίτια για τους καλεσμένους, καταλύματα για τους εργάτες και τους υπηρέτες και η περίφημη «Ροζ Βίλα». Αργότερα η Τζάκι θα την επαναδιακοσμούσε με τη βοήθεια του διάσημου, τότε, σχεδιαστή Μπίλι Μπάλτουιν. Η εμπειρία της από τη διακόσμηση του Λευκού Οίκου, άλλωστε, ήταν μεγάλη.

Είχαν περάσει πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, ωστόσο οι Αμερικανοί δεν συγχώρησαν ποτέ την Τζάκι και πολλά ΜΜΕ τον κατέκριναν θεωρώντας τον ως γάμο αμοιβαίου συμφέροντος.

Σκορπιός: Λάμψη, έρωτες, πάρτι, πένθος, θάνατος

Τα επόμενα λίγα χρόνια η χρυσόσκονη ραίνει το μικρό νησί του Σκορπιού που γίνεται διάσημο στα πέρατα του κόσμου. Πρίγκιπες, βασιλιάδες, αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί, αστέρες του σινεμά και κάθε είδους celebrities προσκαλούνται και φιλοξενούνται στο Σκορπιό και τη θαλαμηγό «Χριστίνα».

Η Τζάκι θα μείνει στην ιστορία ως εξαιρετική οικοδέσποινα. Οι VIP επισκέπτες θα απολαύσουν στον Σκορπιό σπουδαία φιλοξενία, πολυτέλεια και ξέφρενη διασκέδαση. Ο Ωνάσης, πάλι, πολλές φορές επιλέγει να συγχρωτίζεται με τους απλούς ανθρώπους του Νυδριού, να συζητάει και να τρώει μαζί τους στα ταβερνάκια.

Η λάμψη θα σβήσει το 1973 με τον θάνατο του 25χρονου γιου του Ωνάση, Αλέξανδρου όταν το αμφίβιο αεροσκάφος του θα συντριβεί αμέσως μετά την απογείωση. Ο πατέρας του, μοιάζοντας να μην το πιστεύει, θα καθυστερήσει μέρες να θάψει το ταριχευμένο πτώμα στον Σκορπιό. Και δεν θα αντέξει να παρευρεθεί στην κηδεία. Το 1973 η σχέση του Ωνάση με τη Τζάκι θα τελειώσει. Καταρρακωμένος από το χαμό του γιού του, στις 15 Μαρτίου του 1975 ο Ωνάσης θα πεθάνει σε νοσοκομείο του Παρισιού. Ωστόσο δεν θα πάψει από τότε και μετά να παραμένει στα φώτα της δημοσιότητας για τα έργα και τις ημέρες του. Η Τζάκι θα πάρει 26 εκατομμύρια δολάρια για να παραιτηθεί κάθε αξίωσης στην περιουσία του Ωνάση και θα εξοριστεί από τον Σκορπιό.

Η τελευταία οικοδέσποινα του Σκορπιού

Όπως συνέβη και στο παρελθόν, μια γυναίκα θα γίνει ξανά οικοδέσποινα του Σκορπιού. Στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, η Χριστίνα Ωνάση θα κάνει καίριες αλλαγές στον Σκορπιό και ειδικά στη Ροζ Βίλα. Μαζί με τον τότε σύζυγό της Τιερί Ρουσέλ θα διοργανώσει με τη σειρά της μεγάλα και φανταχτερά πάρτι με επώνυμους προσκεκλημένους. Το 1985 στον Σκορπιό θα γεννηθεί και θα βαφτιστεί η κόρη της Χριστίνας, Αθηνά. Τρία χρόνια μετά, η 37χρονη Χριστίνα, επιβαρυμένη από τη χρόνια κατάθλιψη και τη χρήση φαρμάκων, θα πεθάνει μυστηριωδώς στο Μπουένος Άιρες, έχοντας δίπλα της ένα άδειο μπουκάλι ηρεμιστικών. Τα αποτελέσματα της νεκροψίας δεν θα ανακοινωθούν ποτέ.

Η Αθηνά, αντί να γίνει με τη σειρά της οικοδέσποινα του Σκορπιού, είναι αυτή που θα κόψει για πάντα τον ομφάλιο λώρο. Όπως και κάθε σχέση με την Ελλάδα. Θα έρθει ελάχιστες φορές στο νησί -κυρίως για να τιμήσει τον τάφο της μητέρας της. Οι πρωταγωνιστές έχουν εισπράξει το χειροκρότημα. Οι προβολείς σβήνουν, η αυλαία πέφτει για να ξανασηκωθεί το 2024 στα εγκαίνια του επόμενου έργου που θα διαδραματιστεί στον Σκορπιό. «Φώτα, κάμερα και πάμε».

Η μόδα των ιδιωτικών νησιών και των Art islands

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν πρωτοπόρος στην αγορά ιδιωτικών νησιών στον πλανήτη. Ακολούθησε το 1979 ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδιοκτήτης της Virgin, αγοράζοντας το νησί Necker στην Καραϊβική. Σήμερα, υπάρχουν αρκετοί δισεκατομμυριούχοι και σταρ του σινεμά που είναι ιδιοκτήτες μικρών νησιών. Όπως ο Λεονάρντο ντι Κάπριο (Blackadore Caye στις ακτές του Μπελίζ), ο Τζόνι Ντεπ (Little Halls Pond Cay στις Μπαχάμες), ο Νίκολας Κέιτζ (Exumas island στις Μπαχάμες), ο Έντι Μέρφι (Rooster Cay στις Μπαχάμες), ο Στίβεν Σπίλμπεργκ (νησί στο αρχιπέλαγος της Μαδέιρα), ο Μελ Γκίμπσον (Mago στα Φίτζι) και άλλοι σαν τους Τζορτζ Κλούνεϊ, Ρίκι Μάρτιν, Τζιν Χάκμαν, Φράνσις Φορντ Κόπολα. Και επειδή το έκαναν τόσοι πολλοί, οι ζάμπλουτοι έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, επενδύοντας σε ιδιωτικά Art islands. Εκεί θα μεταφέρουν τις συλλογές τους με έργα τέχνης μεγάλης αξίας, είτε για φύλαξη, είτε προς επίδειξη στους προσκεκλημένους τους.

«Και μόνο το γεγονός ότι διασχίζεις θάλασσα για να φτάσεις εκεί, σε αποσυνδέει από την καθημερινότητα και σε κάνει πιο δεκτικό στην κατανόηση και απόλαυση της τέχνης», γράφουν οι Times, που τα στηλιτεύουν θεωρώντας τη νέα τάση «γελοία, αλλά της μόδας». Σαν το σενάριο της κωμωδίας «Glass Onion» με τον Ντάνιελ Κρεγκ, που φαίνεται ότι γίνεται πραγματικότητα.

hlektragr

Recent Posts

Λαμία: Κάηκαν οι εγκαταστάσεις της εταιρείας που εμπλέκεται στην υπόθεση τροφικής δηλητηρίασης μαθητών

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και δυνάμεις της 7ης ΕΜΑΚ μετέβησαν στον Βιομηχανική Περιοχή Λαμίας,…

44 λεπτά ago

Μπαράζ ανόδου στη Γ’ Εθνική – Μεγάλη νίκη του ΑΟ Λουτράκι με αντίπαλο τον Παναυπλιακό

Η ομάδα του Παντελή Κολιάκου νίκησε τον Παναυπλιακό με 1-0 και συνεχίζει να ονειρεύεται την…

54 λεπτά ago

Super League: Πρωταθλητής Ελλάδας ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ πήρε το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, επικρατώντας με 2-1 του Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης»…

1 ώρα ago

Έρχεται το γαστρονομικό φεστιβάλ Taste of Loutraki

  To Taste of Loutraki -The Corinthian Food Festival, ένα φεστιβάλ που φέρνει σε επαφή…

14 ώρες ago

Κορινθία: Παίζοντας «Τα μυστικά του Οφέλτη» για τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων

    H Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Κυριακή 19 Μαΐου…

14 ώρες ago

Ηλεκτροκίνηση στη σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Ροδοδάφνη

Εξελίσσεται βάσει του σχεδιασμού της ΕΡΓΟΣΕ, η υλοποίηση του σημαντικού σιδηροδρομικού έργου της ηλεκτροκίνησης στη…

14 ώρες ago