ΕΛΛΑΔΑ

Στα σκαριά Market Pass 3, παράταση μειωμένου ΦΠΑ και επιταγή ακρίβειας

Market Pass: Νέο πακέτο έκτακτων μέτρων στήριξης για τους οικονομικά ευάλωτους σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, αφού με βάση τα σημερινά δεδομένα οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού θα αλλάξουν προς το καλύτερο τόσο για τον ρυθμό ανάπτυξης όσο και για το πρωτογενές πλεόνασμα ίσως στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

 

Πηγές του ΥΠΕΘΟ τονίζουν ότι «γνώμονας» για τις όποιες αποφάσεις ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες θα είναι η διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων, αφού οι αγορές παρακολουθούν από κοντά την Ελλάδα, ειδικά τώρα που κάνει τα τελευταία μέτρα για την ολική κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Για τον λόγο αυτό, μετά τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, κρίθηκε πιο ασφαλές να ενταχθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού μόνο τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί και νομοθετηθεί.

Ωστόσο, τα περιθώρια από πλευράς εσόδων θα υπάρξουν. Η εκτίμηση που περιλαμβάνει το προσχέδιο της εισηγητικής έκθεσης θέλει την υπέρβαση των εσόδων από φόρους να φτάνει στο τέλος του χρόνου τα 3,045 δισ. σε καθαρή βάση. Δηλαδή αν αφαιρεθούν οι επιστροφές φόρων και τα έσοδα (τέλη κυκλοφορίας, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) που εισπράχθηκαν έως το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά βεβαιώθηκαν και άρα πιστώνονται στο 2022.

Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, με βάση το οποίο συντάχθηκε και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων έφτασε τα 3,4 δισ. ευρώ. Αν από το ποσό αυτό αφαιρεθούν 370 εκατ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας του 2023, άλλα 340 από φόρους που εγγράφονται στο 2022 και τις επιστροφές φόρων, η υπέρβαση περιορίζεται κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ, με τις συνθήκες να είναι προς το παρόν ευνοϊκές έως το τέλος του χρόνου. Μέρος της ετήσιας υπέρβασης ύψους 890 εκατ. ευρώ, έχει ήδη προστεθεί στο πρωτογενές πλεόνασμα υποστηρίζοντας την αναθεώρηση του επίσημου στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 0,7% στο 1,1% του ΑΕΠ.

 

Το νέο πακέτο στήριξης θα αποκαλυφθεί μόλις υπάρξουν τα τελικά στοιχεία για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, με βάση τα οποία θα συνταχθεί και το τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή κοντά στα μέσα Νοεμβρίου. Τότε εκτός από το δημοσιονομικό περιθώριο αναμένεται να αλλάξει και η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και το πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να υπερβεί το 1,3-1,4% του ΑΕΠ.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Με αυτά τα δεδομένα, το τελευταίο πακέτο μέτρων στήριξης για το 2023 είναι η επέκταση ή επανάληψη μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί ή εφαρμόζονται με κόστος που κυμαίνεται από 550 έως και 650 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα στο τραπέζι βρίσκονται:

 

– Νέα «επιταγή ακρίβειας». Δηλαδή η καταβολή ενός επιδόματος, με τη μορφή της «επιταγής ακρίβειας» που θα δοθεί στο τέλος του χρόνου και είναι ενδεχόμενο να περιλαμβάνει μακροχρόνια ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους (με προσδιορισμό που θα αποφασιστεί αργότερα) και δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το ύψος του επιδόματος το οποίο στις προηγούμενες καταβολές έφτασε τα 250 ευρώ, αυτή τη φορά θα καθοριστεί από την ποσό που θα αποφασιστεί να δοθεί για αυτό το πακέτο των μέτρων στήριξης. Το κόστος του συγκεκριμένου επιδόματος φτάνει τα 232 εκατ. ευρώ.

– Μια δεύτερη παράταση στο Market Pass μέσω του οποίου επιδοτείται το 10% των μηνιαίων αγορών με οροφή τα 1.000 ευρώ και μέγιστη επιδότησης της τάξης των 100 ευρώ, με κάποιες αλλαγές που επιβάλλουν οι συνθήκες. Η δεύτερη παράταση θα γίνει χωρίς την αλλαγή κριτηρίων και θα χρειαστούν άλλα περίπου 180 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η δαπάνη του. Ωστόσο έμφαση θα δοθεί στο να καλυφθούν περισσότεροι οικονομικά ευάλωτοι. Δηλαδή με πιο σφικτά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα επιδοτηθούν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη. Το δε ποσό της επιδότησης θα είναι διπλάσιο, όπως ισχύει και για τη δεύτερη παράταση του μέτρου, για τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

hlektragr

Recent Posts

Μια σπάνια ηλιακή καταιγίδα κατευθύνεται στη Γη

Μια ηλιακή καταιγίδα σπάνιας έντασης κατευθύνεται προς τη Γη και θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα…

47 λεπτά ago

Έναρξη Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Πάλης στο Λουτράκι – Πρόσκληση σε συνέντευξη Τύπου

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης & ο Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας…

1 ώρα ago

Λουτράκι: U15 European Wrestling & Grappling Championship

Το Grappling είναι ένα στυλ πάλης που συνδυάζει την τεχνική που προέρχεται από διάφορα αθλήματα…

1 ώρα ago

Εκδήλωση στην Κόρινθο για την έμφυλη βία την Κυριακή 12 Μαΐου

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: “Δεν είναι αγάπη ο πόνος και…

2 ώρες ago

Έργα προστασίας από φαινόμενα διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου

Έργα προστασίας  από φαινόμενα διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου, τα οποία, σύμφωνα με τη…

3 ώρες ago

Κόρινθος: Παρουσίαση βιβλίου του Απ. Παπαφωτίου

«Το Territorio της Κορίνθου και η Βενετική Υδατογέφυρα στο Ποτάμι Ράχιανι του Άσσου Κορινθίας (Ιστορία-κατασκευή)»…

3 ώρες ago