ΕΛΛΑΔΑ

Κλιματική αλλαγή: «Καμπανάκι» κινδύνου για τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα

Ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους φέρνει ηκλιματική αλλαγή για τα άτομα με άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άλλες παθήσεις στους πνεύμονες.

 

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από μία έκθεση, σύμφωνα με την οποία οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι καύσωνες, οι φωτιές και οι πλημμύρες, θα επιδεινώσουν τα αναπνευστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Κλιματική αλλαγή: «Καμπανάκι» κινδύνου για τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει ήδη τους πνεύμονές μας. Τώρα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται μια σημαντική απειλή για τους ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα», σημειώνει η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Κοπεγχάγης και πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος και Υγείας της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Ζοράνα Γιοβάνοβιτς Άντερσεν, μία από τους συγγραφείς της εν λόγω έρευνας.

Μάλιστα, από τους επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη επισημαίνεται πως τα όρια για την ποιότητα του αέρα στην ΕΕ είναι πολύ υψηλότερα από αυτά που ορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές που έχει θέσει ο ΠΟΥ.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ έχει θέσει ως ανώτατο όριο για την ποιότητα του αέρα τα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο για τα μικρής διαμέτρου αιωρούμενα λεπτά σωματίδια PM 2.5 και 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο για το διοξείδιο του αζώτου στην ΕΕ.

 

Την ίδια ώρα, ο ΠΟΥ ορίζει την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο για τα PM 2.5 και στα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο για το διοξείδιο του αζώτου. Ωστόσο, η ΕΕ αναθεωρεί επί του παρόντος την οδηγία για την ποιότητα του αέρα.

Βάσει των ευρημάτων της λόγω έρευνας, οι συγγραφείς της μελέτης καλούν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, να μειώσουν επειγόντως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι : Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου

''Εν μέσω ετοιμασιών για την έκθεση ζωγραφικής " ΜΗΤΡΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ " στο Beau…

6 ώρες ago

«Ιπτάμενο» πλοίο φαινόταν από την ακτή – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που προκάλεσε την εικόνα

«Ιπτάμενο» πλοίο στα ανοιχτά της Κύμης – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που το…

7 ώρες ago

Γιορτή της Μητέρας 2024: Πότε πέφτει και πώς καθιερώθηκε

Η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται σε περισσότερες από 50 χώρες στον κόσμο. Ως είθισται, η…

8 ώρες ago

Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024” από τις 24 έως τις 29 Μαΐου

Τα Special Olympics Hellas, διοργανώνουν για ακόμη μία χρονιά Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024”. Φέτος, θα διεξαχθούν…

9 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -40- άτομα Στο πλαίσιο…

9 ώρες ago

Κορινθία: Συνελήφθη 41χρονος με μαχαίρι και ναρκωτικά

Συνελήφθη την Τετάρτη 8 Μαΐου το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Βέλου-Βόχας, από αστυνομικούς…

10 ώρες ago