ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης στη Βουλή: «Όλοι είμαστε πληγωμένοι, οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμμα»

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλάει στη Βουλή, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του, ευχόμενος περαστικά στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατόπιν μίλησε για τις προτάσεις της επόμενης μέρας, καθώς, όπως είπε, η κλιματική κρίση είναι εδώ και αφορά όλους μας και η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους.

«Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα», ήταν το μήνυμα που έστειλε στην αρχή της ομιλίας του, «διαφορετικά το συμπέρασμα θα είναι αναποτελεσματικό». Επεσήμανε ότι οι αποζημιώσεις στους πληγέντες θα δοθούν άμεσα και τόνισε ότι όλοι είναι πληγωμένοι από την πύρινη λαίλαπα.

«Όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις φωτιές που μαίνονται σε όλο τον πλανήτη. «Η κλιματική κρίση βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την άμυνά μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι θα παρθούν μέτρα για να μπει ένα «φρένο» στην πύρινη λαίλαπα.

«Αυτό το καλοκαίρι ήταν το πιο θερμό καλοκαίρι από όταν γίνονται καταγραφές. Είχαμε καύσωνα με ισχυρούς ανέμους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Στον Έβρο είχαμε ανέμους εξαιρετικά ασυνήθιστους. Υπήρχαν 48ωρα που είχαμε 220 φωτιές», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό το καλοκαίρι είχαμε επτά φορές κίνδυνο 5 σε αντίθεση με πέρυσι που είχαμε καμία και μέσο όρο στην Ελλάδα ήταν 4 φορές», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη φωτι της Πάρνηθας έδειξε φωτογραφία για να δείξει τι συνέβη και τι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες στο πεδίο. «Υπάρχουν φωτιές που καμία αντιπυρική ζώνη δεν μπορεί να σταματήσει», είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι άμεσα ελικόπτερο με 8 τόνους νερό έδρασε στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά αλλά δεν μπόρεσε να την σταματήσει.

Για τον Έβρο υπήρξε το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για τις φωτιές στον Έβρο έδειξε φωτογραφίες, τονίζοντας ότι η φωτιά κατέκαψε στρέμματα σε ελάχιστες ώρες. «Σε πέντε ώρες κάηκε η ίδια έκταση στον Έβρο όσο έκαψε μια φωτιά στον Έβρο το 2021 σε πέντε μέρες» επεσήμανε.

«Υπάρχουν συνθήκες που κάνουν τη μάχη αυτή άνιση αλλά δεν μπορούμε να θεωρούμε τη μάχη αυτή χαμένη», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σήμερα το κράτος είναι παρών αλλά η φωτιά επιμένει», είπε και πρόσθεσε: «Τίποτα πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές».

«Θα επιμείνω ότι διαμορφώνονται συνθήκες που κάνουν τη μάχη με τις φωτιές άνιση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Το κράτος είναι εδώ», επεσήμανε. «Δεν μπορεί να ισοπεδώνεται η μάχη των πυροσβεστών. Είναι άγρυπνοι. Τους αξίζει σεβασμός και τιμή», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Παρά τις αντιξοότητες, καταλαβαίνω πως υπάρχουν πολλά εύλογα ερωτήματα, χωρίς διάθεση να δικαιολογήσω ενέργειες, αλλά και χωρίς να επιτρέψω και μία άγονη αντιπολιτευτική καταστροφολογία. Δεν πρέπει να μηδενίσουμε τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα με πρώτο απ όλα την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας ούτε τον αγώνα των ανθρώπων μας, πυροσβεστών πιλότων, αστυνομικών σώζουν περιούσιες και ζωές και τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική».

hlektragr

Recent Posts

Τουρισμός: Οι αρχαιολογικοί χώροι κερδίζουν την «κούρσα» των εισπράξεων έναντι των Μουσείων – Πρωτιά για την Αρχαία Κόρινθο

Κερδίζουν την «κούρσα» των εισπράξεων οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας έναντι των μουσείων σύμφωνα με…

6 ώρες ago

Έκτακτο Γεγονός: Πυροβόλησαν τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Φίτσο (video)

Άγνωστος πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, μετά από τη συνεδρίαση της κυβέρνησης. Όπως…

8 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

10 ώρες ago

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου

Με εντυπωσιακή συμμετοχή κοινού ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου…

10 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα Τετάρτη 15 Μαϊου

Συνεδριάζει την Τετάρτη 15 Μαϊου 2024 στις 19:00 το Δημοτικό Συμβούλιο Κορινθίων με 31 θέματα…

10 ώρες ago

Πυροσβεστική: 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες

Από Ω/18:00/13-05-2024 έως Ω/18:00/14-05-2024 εκδηλώθηκαν 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους…

11 ώρες ago