ΕΛΛΑΔΑ

Ν. Φιλαδέλφεια: Τα 4 αιτήματα του Κροάτη Πρωθυπουργού στον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Για ακόμη μια φορά θέλω να πω ότι λυπούμαστε εξαιρετικά γι αυτό το τρομερό περιστατικό με 100 κροάτες πολίτες στην Αθήνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλένκοβιτς στο OPEN και την Αδαμαντία Λιόλιου, και συνέχισε:

«Για εμάς, μιλώντας με όρους υστεροφημίας, δεδομένης της εξαιρετικής πολιτικής σχέσης και της προσωπικής φιλία που έχουμε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ένα γεγονός που πιστεύουμε πως ποτέ δεν θα συνέβαινε μεταξύ Ελλάδας και Κροατίας. Προτείναμε 4 σημεία στις ελληνικές αρχές:

Ζητήσαμε την ασφάλεια των Κροατών πολιτών στις ελληνικές φυλακές.

Περιμένουμε μια ελεύθερη και δίκαιη δίκη των πολιτών μας

Για εκείνους που δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κακούργημα, αλλά για πλημμέλημα, να απελαθούν το συντομότερο από την Ελλάδα στην Κροατία.

Σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν το υπάρχον νομικό πλαίσιο που ισχύει στην ΕΕ, κάποιοι από τους Κροάτες πολίτες να περάσουν χρόνο στην Κροατία υπό την επιτήρηση των δικών μα αρχών, μέχρι να γίνει η δίκη στην Ελλάδα».

«Βρισκόμαστε εδώ για να σεβαστούμε τους ελληνικούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές -διωκτικές και δικαστικές- αλλά και να προστατέψουμε τους Κροάτες πολίτες, με τον τρόπο που οφείλουμε, όπως προβλέπεται από τις συνταγματικές μας υποχρεώσεις», σημείωσε.

Ν. Φιλαδέλφεια: Πλένκοβιτς σε Μητσοτάκη: Εχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη – Τι ζήτησαν οι Κροάτες, τι απάντησαν οι Ελληνες

Mε τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο τα Δυτικά Βαλκάνια. Συζητήθηκαν ακόμη θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας εξέφρασε στον Πρωθυπουργό τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία του φιλάθλου στη Νέα Φιλαδέλφεια και την εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη. Σχετικά με το ζήτημα της προσωρινής κράτησης Κροατών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε επικοινωνία για σχετική ενημέρωση.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εξωτερικών των δυο χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Κροάτες θα ήθελαν την απελευθέρωση μεγάλου μέρους των συλληφθέντων, αλλά τους εξηγήθηκε με επιχειρήματα ότι η έρευνα είναι σε κρίσιμη καμπή και ότι κάνουν σημαντική δουλειά τα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Οι Κροάτες δεσμεύθηκαν να παρέχουν ό,τι στοιχεία τους ζητηθούν το επόμενο διάστημα για να συμβάλλουν στην ταχεία περαίωση της έρευνας. Το κλίμα περιγράφεται ως αρκετά καλό και θα υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα.

hlektragr

Recent Posts

Καλαμάτα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός μέσα σε πηγάδι

Ένας αλλοδαπός άνδρας βρέθηκε νεκρός σήμερα το πρωί μέσα σε πηγάδι, στην περιοχή Φακίστρα Μεσσήνης,…

1 ώρα ago

Δολοφονία Μενίδι: Μητέρα δύο παιδιών το θύμα – Είχε καταγγείλει τρεις φορές τον δράστη στο παρελθόν

Αναζητούν τον δράστη οι αστυνομικές έχει δώσει η Ασφάλεια Αττικής για τον πρώην σύντροφο της…

1 ώρα ago

ΚΙ.Δ.Ε.ΣΙ.Π : “Η κατάσταση του ανενεργού σιδηροδρόμου Πελοποννήσου γίνεται πλέον απελπιστική”

ΚΙΝΗΜΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΙ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΚΙ.Δ.Ε.ΣΙ.Π). YΠΟΜΝΗΜΑ  ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. Δ. ΠΤΩΧΌ  …

1 ώρα ago

Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνελήφθησαν -51- άτομα, προσήχθησαν -82- και έγινε έλεγχος σε   -1.142-   Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε…

1 ώρα ago

Υποβλήθηκε στο «ΕΣΠΑ 2021 2027» το έργο για τη Β’ Φάση της Αντιπλημμυρικής Προστασίας Λουτρακίου

Χθεσινά και σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για “Απένταξη της Β’ Φάσης του Έργου Αντιπλημμυρικής…

2 ώρες ago

Συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Ακαδημία Αθηνών για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Κλιματικής Αλλαγής

Προς υλοποίηση προχωρά το έργο της δημιουργίας του Παρατηρητηρίου Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, έπειτα και από…

2 ώρες ago