ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά: Τιτάνια μάχη με τις φλόγες σε Καβάλα, Εύβοια, Βοιωτία, Ροδόπη και Αλεξανδρούπολη – Εκκενώσεις οικισμών, τραυματισμοί πυροσβεστών

Φωτιά: Έκτακτη διϋπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Βασίλη Κικίλια,για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις μεγάλες πυρκαγιές και τον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς που προβλέπεται και για αύριο, ενώ μετά από αίτημα της Ελλάδας ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για ενισχύσεις από την Ε.Ε.

 

Ήδη ανταποκρίθηκαν η Ρουμανία και η Κύπρος και το βράδυ αναμένονται 56 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ η Κύπρος στέλνει δύο αεροσκάφη air tractor τα οποία αναμένονται το απόγευμα.

Φωτιά: Σε εξέλιξη πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Βοιωτία, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη – Τραυματίστηκαν πυροσβέστες, απειλούνται σπίτια, μέχρι και 9 μποφόρ οι άνεμοι

Άλλη μία εφιαλτική ημέρα ξημέρωσε για τη χώρα μας καθώς είναι σε εξέλιξη από το πρωί της Δευτέρας (21/8/2023) τρία πύρινα μέτωπα σε Βοιωτία, Εύβοια και Αλεξανδρούπολη.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας, νέο πύρινο μέτωπο ξέσπασε στο Διαλεκτό Καβάλας.  Οι φλόγες βρίσκονται κοντά σε σπίτια και δάση, ενώ το 112 έχει είδη στείλει μηνύματα εκκένωσης και προειδοποιήσεις για τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται κοντά στις περιοχές.

Φωτιά στην Καβάλα: Τραυματίστηκαν πυροσβέστες – Εκκενώνονται οικισμοί

Φωτιά ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι της Δευτέρας (21/8/2023) σε δασική έκταση ανάμεσα στα χωριά Διαλεκτό και Εκλεκτό του Δήμου Νέστου, πάνω απο την Εγνατία Οδό.Στο σημείο επιχειρεί ισχυρή πυροσβεστική δύναμη. Ωστόσο, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν τραυματιστεί δύο πυροσβέστες ενώ έχουν προκληθεί φθορές και σε ένα πυροσβεστικό όχημα.

Λίγο μετά τις 14:30, το 112 ήχησε στις περιοχές Δαμασκηνιά, Εκλεκτό και Αβραμυλιά με το μήνυμα να ζητά από τους κατοίκους να εκκενώσουν πηγαίνοντας προς την Παλαιά Εθνική Οδό.

https://twitter.com/112Greece/status/1693600428011696225?ref_src=twsrc%5Etfw” rel=”noopener noreferrer external
 

Η φωτιά ξέσπασε και καίει δασική έκταση στην περιοχή Διαλεκτό της Καβάλας. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στις φλόγες έχουν παραδοθεί ελαιώνες και καλλιέργειες. Επί τόπου επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα ενώ ρίψεις νερού κάνει 1 αεροσκάφος.

Λίγο πριν τις 15:00 εστάλη μήνυμα από το 112 για όσους βρίσκονται στο Διαλεκτό να εκκενώσουν με κατεύθυνση νότια προς την Παλαιά Εθνική Οδό.

https://twitter.com/112Greece/status/1693590392027902315?ref_src=twsrc%5Etfw” rel=”noopener noreferrer external
 

Εκκενώσεις στην Εύβοια – Γλείφουν τα σπίτια οι φλόγες

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στην περιοχή Προφήτης Ηλίας στα Ψαχνά Ευβοίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά καίει αγροτοδασική έκταση.

Στο σημείο επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος παρέχουν συνδρομή 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά φέρεται να ξεκίνησε από σημείο όπου υπήρχαν απορρίμματα, ωστόσο λόγω των ισχυρών ανέμων οι φλόγες επεκτάθηκαν και πλέον οι πυροσβεστικές δυνάμεις καλούνται να αντιμετωπίσουν ακόμα μία μεγάλη πυρκαγιά.

Μάλιστα, από το 112 εστάλη μήνυμα στους κατοίκους των Ψαχνών και των όμορων Δήμων να είναι σε ετοιμότητα.

Λίγο αργότερα το 112 έστειλε μήνυμα για εκκένωση όσων βρίσκονται στη Βόρεια Αρτάκη με την εντολή να απομακρυνθούν προς Αρτάκη.

«Η φωτιά συνεχίζει προς το Βατώνα και προς Αρτάκη χωρίς όμως να έχει φτάσει στο δάσος. Η κατάσταση είναι κρίσιμη» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Ψαθάς, δήμαρχος Διφύων-Μεσσαπίων και συνεχίζει: «Έχει κάψει εκτάσεις αλλά όχι σπίτια και εγκαταστάσεις. Είναι μακριά από σπίτια, αλλά παίρνουμε μέτρα. Οι άνεμοι είναι ισχυροί και οι προσπάθειές όλων είναι μεγάλες. Περιμένουμε ενίσχυση σε εναέρια που αυτή την ώρα έφυγαν και πήγαν για ανεφοδιασμό».

Την ίδια στιγμή, πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει το Βασιλικό, ένα τμήμα της Χαλκίδας, όπως επίσης και ένα μεγάλο τμήμα από την Αρτάκη.

Φωτιές: Νέο μέτωπο στο δάσος της Δαδιάς, «χιονίζει» στάχτη στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης

Νέο μέτωπο φωτιάς ξέσπασε σήμερα Δευτέρα στην Αλεξανδρούπολη, αυτή τη φορά μέσα στο δάσος της Δαδιάς και στο σημείο σπεύδει η πυροσβεστική για να το αντιμετωπίσει προτού αυτό επεκταθεί.

Το νέο μέτωπο της φωτιάς ξέσπασε στην περιοχή μικρή Κυπρίνα στην Δαδιά Έβρου, κοντά στις εστίες που πλήττουν την Αλεξανδρούπολη από το περασμένο Σάββατο. Από την Πυροσβεστική κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν 25 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 9 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Όπως ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εβραίου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, η πυρκαγιά εξελίσσεται στο χωριό Λυκόφη κοντά στο παρατηρητήριο για τα άγρια πουλιά όπου αναχαιτίστηκε προσωρινά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς η απειλή για το δάσος λόγω των ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων έντασης 6-7 μποφόρ που εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή «δίνοντας» κατά διαστήματα ριπές των 8 έως και 9 μποφόρ.

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, η μάχη που δίνουν οι δυνάμεις πυροσβέστης σκληρή. Αυτή τη στιγμή έχουμε μέτωπα στο χωριό Νιψα που είναι και το πιο μεγάλο, στα χωριά Δορίσκο και Μοναστηράκι ένα άλλο, στις Φερρες στο χωριό Καβυσσός πλησία της Εγνατίας και στην Λυκόφη Σουφλίου», πρόσθεσε ο κ. Πετροβιτς.

«Αυτή την ώρα στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης χιονίζει στάχτη, και κάτοικοι έχουν λάβει ειδοποίηση από την Διεύθυνσης Υγείας να κλείσουν πόρτες και παράθυρα», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης και ενημέρωσε ότι η Εγνατία οδός άνοιξε για τα οχήματα που κινούνται προς και από τα σύνορα.

Έτσι χιλιάδες τουρίστες, Τούρκοι κυρίως, αλλά και κάτοικοι του Βορείου Έβρου που είχαν σπεύσει για το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη, και εγκλωβίστηκαν λόγω του ότι έκλεισε η Εγνατία σιγά σιγά αρχίζουν από το πρωί να αποχωρούν.

“Τα εναέρια μέσα αλλά και οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς, αλλά οι προσπάθειές τους διασπώνται συνεχώς λόγω του ότι ξεσπούν νέες πυρκαγιές που μεταφέρονται σε άλλα σημεία με την βοήθεια των ανέμων», σημείωσε ο κ.Πετροβιτς, ο οποίος καταλήγοντας υπογράμμισε πως οι καλαμιές στα χωράφια από τα θερισμένα καλαμπόκια λειτουργούν ως «καύσιμο» για την ταχύτατα μετάδοσή της φωτιάς.

Aπομάκρυνση από τις περιοχές του Έβρου που υπάρχει έκθεση σε αυξημένο καπνό, περιορισμό των μετακινήσεων και παραμονή σε κλειστούς χώρους συστήνει ο ΕΟΔΥ σε όσους πολίτες μένουν ή βρίσκονται σε περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές, γνωστοποιεί με σημερινή της ανακοίνωση η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου- Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας.

Αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού διατρέχουν άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά.

«Κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς, ο καπνός που παράγεται αποτελείται από πληθώρα αιωρούμενων σωματιδίων, η σύσταση των οποίων εξαρτάται από το είδος του καύσιμου υλικού. Οι επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή αυτών των σωματιδίων, ποικίλλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της σύστασης τους, τη διάμετρο τους, το βαθμό και τη διάρκεια έκθεσης, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, το επίπεδο της υγείας του κάθε ατόμου, καθώς και την αντίδραση του κάθε οργανισμού.», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού».

Στο πλαίσιο αυτό για την προστασία της δημόσιας υγείας, ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες την απομάκρυνσή τους από την περιοχή όπου επικρατούν συνθήκες που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, και αν δεν μπορούν να φύγουν, τους καλεί να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, παραμένοντας όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και διατηρώντας τον εσωτερικό αέρα, όσο το δυνατόν περισσότερο δροσερό και καθαρό.

Για να επιτευχθεί αυτό, ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες να διατηρούν τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά, να χρησιμοποιήσουν κλιματισμό μόνο εφόσον το μηχάνημα διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα, να αποφύγουν το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους και τη χρήση σκούπας (ηλεκτρικής ή συμβατικής).

Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά, ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες να αερίσουν τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα και να αποφύγουν τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.

Εάν κριθεί απαραίτητο να μετακινηθούν οι πολίτες σε εξωτερικό χώρο, ο ΕΟΔΥ συστήνει τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (π.χ. τύπου Ν95, FFP2, KN95), αποφυγή σωματικής καταπόνησης και κατανάλωση άφθονων ποσοτήτων πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια.

Νέα φωτιά στα Λάβαρα Εβρου – Μήνυμα του 112 για εκκένωση προς Ορεστιάδα

Φωτιά ξέσπασε στα Λάβαρα του Έβρου το μεσημέρι της Δευτέρας (21.08.2023) με το 112 να δίνει εντολή για εκκένωση του οικισμού. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική περιοχή στα Λάβαρα Εβρου και στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

https://twitter.com/112Greece/status/1693605018291544099?ref_src=twsrc%5Etfw” rel=”noopener noreferrer external
 

 

Φωτιές: Μέχρι και 9 μποφόρ στη Βοιωτία – Ένας νεκρός κτηνοτρόφος

Στον Πρόδρομο Βοιτωτίας ένας άνδρας έχασε τη ζωή του. Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται για ηλικιωμένο βοσκό (περίπου 80 ετών) ο οποίος αφού έλαβε το μήνυμα από το 112 έτρεξε στο ποιμνιοστάσιό του για να σώζει τα ζώα, αλλά έχασε τη ζωή του. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική μία γυναίκα τηλεφώνησε στο κέντρο επιχειρήσεων και ανέφερε ότι ο βοσκός είχε φύγει για το ποιμνιοστάσιό του αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Οι πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο όπου βρήκαν νεκρό τον ηλικιωμένο βοσκό χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει στο σημείο η πυρκαγιά. Υπήρχαν όμως πυκνοί καπνοί. Πιθανολογείται ότι αυτό συνέβαλε στο να χάσει τη ζωή του. Τα αίτια του θανάτου θα εξακριβωθούν από την νεκροτομή.

Η μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση κοντά στον Πρόδρομο όπου πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι.

Ήδη εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112, το ένα προς τους κατοίκους του Προδρόμου να είναι σε ετοιμότητα για απομάκρυνση και το άλλο προς τους κατοίκους της παραλίας Σαράντη με το οποίο καλούνται να απομακρυνθούν προς Θίσθη.

Από την Πυροσβεστική υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση και ήδη επιχειρούν στην πυρκαγιά 52 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 16 οχήματα με τη συνδρομή υδροφόρων ΟΤΑ, τριών αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου ενώ οι δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν.

Σε επιφυλακή λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή παραλίας Θήβας βρίσκονται σκάφη που για προληπτικούς λόγους έχουν επιβιβάσει σε δύο αλιευτικά 60 άτομα από τη παραλία Σαράντη Βοιωτίας.

Η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά από την πλευρά της δήλωσε πως είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εκκενώθηκε κάμπινγκ στην περιοχή, όπου υπήρχαν φιάλες υγραερίου, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, και ενώ ακούστηκαν κάποιες εκρήξεις, η πυρκαγιά ελέγχεται στο σημείο.
voiwtia-2

«Το μέτωπό της φωτιάς είναι πάρα πολύ μεγάλο και πνέουν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι. Προσπαθούμε μετά δυσκολίας να το συγκρατήσουμε» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Θήβας Γιώργος Αναστασίου. Σύμφωνα με το δήμαρχο ήδη έχει εκκενωθεί ένας οικισμός κοντά στην περιοχή Σαράντη μετά το μήνυμα από το 112 ενώ όπως σημειώνει ο ίδιος «αυτή τη στιγμή το μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση λιγότερο των 1000 μέτρων από τα σπίτια, αλλά οι άνεμοι είναι ιδιαίτερα ισχυροί. Επιχειρούν ελικόπτερα μαζί με ισχυρές επίγειες δυνάμεις εθελοντές και κατοίκους της περιοχής μαζί με μηχανήματα που έχουν διατεθεί. Είναι πολύ δύσκολο».

Φωτιά τώρα σε Εβρο και Βοιωτία: Συναγερμός από το Meteo «Δυσμενείς οι συνθήκες μέχρι το βράδυ με ισχυρούς ανέμους»

Συνεχίζεται η μάχη της Πυροσβεστικής με τις φωτιές στον Έβρο και τη Βοιωτία.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα πολύ υψηλής ανάλυσης της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), στις περιοχές των δασικών πυρκαγιών σε Βοιωτία και Έβρο οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα παραμείνουν δυσμενείς τις επόμενες ώρες και μέχρι αργά το βράδυ.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται στους επόμενους δύο χάρτες (Εικόνες 1 και 2), στις δύο περιοχές θα συνεχίσουν να πνέουν βόρειοι/βορειοανατολικοί άνεμοι με μέσες εντάσεις στα 5 – 6 μποφόρ και ριπές που θα ξεπερνούν τα 70 km/h

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων, θα ευνοείται η εξάπλωση της φωτιάς, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο το έργο του ελέγχου της. Προγνωστικός χάρτης ανέμου (ένταση και διεύθυνση) για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης για τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023.

Φωτιά στη Ρδόπη

Την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής έχει προκαλέσει ακόμη μία πυρκαγιά στη Ροδόπη. Το νέο μέτωπο εκδηλώθηκε σήμερα, Δευτέρα, το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Άνω Δροσίνη. Για την κατάσβεση της φωτιάς, κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Στο σημείο επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν και 3 αεροσκάφη. Φωτιά ξέσπασε και σε δασική έκταση στον Μίσχο Ροδόπης.  Με μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι σε Μέγα Πιστό και Μίσχο καλούνται να εκκενώσουν τις περιοχές και να κατευθυνθούν προς Ίασμο.

https://twitter.com/112Greece/status/1693610029759250707?ref_src=twsrc%5Etfw” rel=”noopener noreferrer external

hlektragr

Recent Posts

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας το TSATOUMAS STREET LONG JUMP στην Καλαμάτα

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Γ.Σ. ΑΚΡΙΤΑΣ 2016 διοργανώνει στις 21 Μαΐου το…

18 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Ξεκινούν δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού

Ο 𝝙ή𝝻𝝾ς 𝝟𝝾𝞀𝝸𝝼𝝷ί𝞈𝝼 πέτυχε την ένταξη και χρηματοδότησή του 𝞂𝝴 𝝿𝝾𝞂𝝾𝞂𝞃ό 𝟭𝟬𝟬% με το ποσό…

18 ώρες ago

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας η εκδήλωση ιστορικής αναδρομής με τίτλο: 1974-2024 πενήντα χρόνια από την εισβολή «Το Νεύμα του Αγαπήνορα»

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ιστορικής αναδρομής μουσικοφιλολογικού αναλογίου με τίτλο:…

19 ώρες ago

Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνελήφθησαν -39- άτομα, προσήχθησαν -79- και έγινε έλεγχος σε -1.132- Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε -803-…

19 ώρες ago

Συνεχίζει τη λειτουργία του το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην πόλη της Καλαμάτας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2021-2027” η πράξη Κέντρου…

20 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -19- άτομα Κατασχέθηκαν, μεταξύ…

20 ώρες ago