ΕΛΛΑΔΑ

Οπαδική βία: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στην Κατεχάκη – Το αργότερο μέχρι την Παρασκευή οι προτάσεις για τα μέτρα

Οπαδική βία: Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη υπό τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο και παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μάνου Λογοθέτη, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να συζητηθούν προτάσεις από πλευράς Αστυνομίας για τα μέτρα που προωθούνται μετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την αθλητική βία.

 

Στη σύσκεψη συζητήθηκε εκτενώς ο ρόλος που θα πρέπει να έχει η Αστυνομία στην εφαρμογή των μέτρων και ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο.

Οι προτάσεις των στελεχών της Αστυνομίας θα αφορούν στο τι πρέπει να περιλαμβάνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά γενικώς στις ενέργειες που θα κληθεί να κάνει η Αστυνομία στον συγκεκριμένο τομέα και με ποιες προϋποθέσεις, καθώς και τις δυνάμεις και τα μέσα που θα χρειαστεί για την υλοποίηση του σχεδίου για την εφαρμογή των μέτρων και ειδικότερα τον έλεγχο των αθλητικών χώρων, αθλητικών συλλόγων κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν οι επιτελείς της ΕΛΑΣ και οι επικεφαλής όλων των αστυνομικών υπηρεσιών που έχουν σχέση με τα γήπεδα και συγκεκριμένα οι γενικοί Διευθυντές Τάξης και Ασφάλειας, ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς χώρους, οι Γενικοί Διευθυντές των περιφερειακών διοικήσεων που εδρεύουν μεγάλες ΠΑΕ και υπάρχουν γήπεδα και άλλοι παράγοντες.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της ηγεσίας της ΕΛΑΣ με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, για το ίδιο θέμα.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου παραδέχτηκε ότι «υπήρχαν πληροφορίες που δεν τις διαχειρίστηκε σωστά η ΕΛΑΣ».

«Τα λάθη τα αναδεικνύουμε και τα αντιμετωπίζουμε για να διορθωνόμαστε, να γινόμαστε καλύτεροι και να μην επαναληφθούν» ανέφερε ο κ. Οικονόμου, ενώ για την πορεία της εσωτερικής έρευνας που διενεργείται στην ΕΛΑΣ σημείωσε πως οι επτά αξιωματικοί που απομακρύνθηκαν δεν θα είναι οι μόνοι, αλλά αναμένει την Ένορκη Διοικητική Εξέταση της Ελληνικής Αστυνομίας για την απόδοση ευθυνών.

«Η διαδικασία διερεύνησης των ευθυνών θα γίνει με αντικειμενικότητα και με τις προβλεπόμενες διαδικασίες χωρίς να συγκαλύψουμε κάτι», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «στόχος είναι στο μέλλον να μη ξαναβρεθούμε στο ίδιο σημείο, να μη μπορούμε να διαχειριστούμε πληροφορίες και να μη μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σωστά», ενώ για την κάθοδο των Κροατών χούλιγκανς που δημιούργησαν τα επεισόδια είπε πως αυτό ήταν κάτι ανεπίτρεπτο.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «οι αστοχίες δεν πρέπει να μας οδηγούν σε ισοπεδωτικές κριτικές και απαξίωση», υπογραμμίζοντας ότι η ίδια αστυνομία, το βράδυ των αιματηρών επεισοδίων, συνέλαβε 102 σκληρούς ακροδεξιούς χούλιγκαν, ενώ εκείνη την εβδομάδα κατάφερε να περιφρουρήσει αθλητικά γεγονότα σε ένα βεβαρυμμένο πλαίσιο.

«Στο γήπεδο της ΑΕΚ έγινε μία αλληλουχία λαθών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε μία διαλυμένη αστυνομία», δήλωσε.

«Το πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών με αθλητικό υπόβαθρο. Κανένα μέτρο από μόνο του δεν μπορεί να εξαφανίσει την παραβατικότητα», είπε ο κ. Οικονόμου υποστηρίζοντας ότι απαιτείται μία ολιστική αντιμετώπιση με δράσεις και παρεμβάσεις σε μία σειρά από τομείς, όπως η εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και η παρακολούθηση των συνδέσμων.

Στην ερώτηση τι διαφορά θα έχουν τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό σε σχέση με όσα είχαν ψηφιστεί μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, απάντησε ότι δεν εξαφάνισαν την παραβαρτικότητα αλλά ήταν θετικά και είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν οι δράστες και να έχουμε αυτές τις ποινές.

Ερωτηθείς για την κριτική που δέχεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το αίτημα για υποβολή παραίτησης από το πόστο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Οικονόμου απάντησε αρνητικά.

Τέλος, ανέφερε ότι συνομίλησε με την οικογένεια του 29χρονου Μιχάλη, προσθέτοντας πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποδοθεί δικαιοσύνη και σε ό,τι αφορά τον δολοφόνο αλλά και σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή και την καθοδήγηση.

Μητσοτάκης για οπαδική βία: Τα 4+2 μέτρα – Το οφείλουμε στη μνήμη του Μιχάλη, του Αλκη και των εκατομμυρίων φιλάθλων

Ο πρωθυπουργός «κωδικοποιεί» τα τέσσερα μέτρα άμεσης ισχύος, ενώ παραθέτει και άλλα δύο, που θα εφαρμοστούν, εάν χρειαστεί.

Στην ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει τα ακόλουθα:

«Αυτό το “ως εδώ” το οποίο φωνάζουμε ήρθε η ώρα να του δώσουμε πραγματικό περιεχόμενο. Να χτίσουμε πάνω στην πρόοδο η οποία έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι αρκετή όμως. Και γι’ αυτό είμαστε εδώ και θέλω να ευχαριστήσω τον Προέδρο της UEFA, Aleksander Čeferin για τη συμβολή του.

Σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε όχι μόνο τους εθνικούς, αλλά και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέτωπο της αποτροπής της βίας και της τιμωρίας όσων ανέχονται, ευνοούν και τελικά διαπράττουν τέτοια περιστατικά βίας. Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι και θα είναι συνολική.

Το οφείλουμε στη μνήμη του Μιχάλη, στη μνήμη του Άλκη, άλλων θυμάτων, αλλά κυρίως το οφείλουμε και στα εκατομμύρια των φιλάθλων. Των αγνών φιλάθλων που αγαπούν το ποδόσφαιρο, που θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο με τα παιδιά τους, με τις οικογένειές τους, για τους οποίους τα σπορ, και ειδικά το ποδόσφαιρο, είναι μια πηγή χαράς, είναι μια πηγή διασκέδασης. Και αυτούς τους στόχους που από κοινού θέσαμε, δεσμευόμαστε ότι θα τους πετύχουμε».

 

Οι προτάσεις των ΠΑΕ

Σύμφωνοι ότι το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και έτοιμοι να συνεργαστούν στενά με την κυβέρνηση για την υιοθέτηση των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί αλλά και για τις περαιτέρω ενέργειες εμφανίστηκαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου οι εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ. Από εκεί και πέρα από την πλευρά του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού προτάθηκαν και μέτρα που έχουν να κάνουν με την γενικότερη λειτουργία του ελληνικού ποδοσφαίρου ζητώντας αλλαγές στην ΕΠΟ και στη διαιτησία.

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης πρότεινε τη δημιουργία Ειδικής Μονάδας για την αντιμετώπιση της βίας στον Αθλητισμό, την αυστηροποίηση του Νόμου και ποινές ισόβιου αποκλεισμού από τους αθλητικούς χώρους σε όσους καταδικάζονται για άσκηση βίας σε αθλητικό χώρο, τον αυστηρό έλεγχο στα γήπεδα από την ΕΛ.ΑΣ., την αλλαγή στην προεδρία της ΕΠΟ με πρόεδρο κοινής αποδοχής και ομάδα Ειδικών από UEFA και FIFA που θα εφαρμόσουν την Ολιστική Μελέτη, την αναδιοργάνωση της ΕΠΟ, την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ώστε να ψηφίζουν στις εκλογές της Ομοσπονδίας όλα τα Σωματεία που είναι νόμιμα και συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Μητρώο, την άμεση αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου.

Από την πλευρά του Παναθηναϊκού ο Γιάννης Αλαφούζος με την επιστολή του προτείνει: Άμεση αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας με τη διεύρυνση της εκλογικής βάσης, την ανάθεση από την ΕΠΟ όλων των αρμοδιοτήτων που αφορούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην ΕΕΑ, την δημοσιοποίηση αναλυτικού προϋπολογισμού και απολογισμού της Ομοσπονδίας προς τους χρηματοδότες της, την δημιουργία επαγγελματικής διαιτησίας, την κατοχύρωση της ουσιαστικής ανεξαρτησίας της αθλητικής δικαιοσύνης από την ΕΠΟ με την μισθοδοσία των αθλητικών δικαστών από το υπουργείο Δικαιοσύνης (με δαπάνες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου) και την αύξηση των αποδοχών των αθλητικών δικαστών, την εφαρμογή των κανόνων που υπάρχουν ήδη για την αντιμετώπιση της βίας αλλά και την απόλυτη ευθύνη που θα πρέπει να έχει η ΕΛΑΣ στον έλεγχο κατά την είσοδο των φιλάθλων στους αγωνιστικούς χώρους. Επίσης ζήτηση την άμεση διαλεύκανση της υπόθεση με τους στημένους αγώνες.

Απόλυτα σύμφωνη με τα μέτρα κατά της βίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι η ΑΕΚ, που τόνισε πως δε θέλει να ζήσει ξανά κάποιος κάτι τόσο τραγικό όσο η απώλεια του 29χρονου οπαδού της. Η Ενωση διά του Δημήτρη Μελισσανίδη  αντέδρασε στα όσα ακούστηκαν για την επαγγελματική διαιτησία (σ.σ. μίλησε για αυτό και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου που είχε ένα σύντομο πέρασμα από το υπουργείο αθλητισμού).

hlektragr

Recent Posts

Πρωταθλητές στην Ανακύκλωση και φέτος οι μαθητές του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων

Βραβεύθηκαν το Σάββατο 18 Μαΐου στο Παραλιακό Πάρκο Λουτρακίου. Γιορτή ανακύκλωσης για τη βράβευση των…

6 ώρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης U15, που διεξήχθη στο Λουτράκι

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης U15, που διεξήχθη στο Λουτράκι από τις…

7 ώρες ago

Αναστάσιος Γκιολής: «Σημαντικές αποφάσεις για το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου»

Την απόφαση της πρόσφατης συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής, σχετικά με την «Προμήθεια προθηκών-Λοιπού εκθεσιακού εξοπλισμού…

7 ώρες ago

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής | Δημήτρης Πτωχός: «Ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες που προάγουν την εκπαίδευση, την τεχνολογία και την ανάπτυξη»

Με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων, το…

7 ώρες ago

Δωρεάν Δερματολογικός Έλεγχος έναντι του Καρκίνου του Δέρματος από τους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αφορμή τη καθιέρωση του Μάϊου ως μήνας…

7 ώρες ago

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας, με θέμα «Νεανική Παραβατικότητα, η σύγχρονη πρόκληση της κοινωνίας»

Η διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας διοργάνωσε την 17.5.2024 στη Σπάρτη, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Νεανική Παραβατικότητα,…

7 ώρες ago