ΕΛΛΑΔΑ

Μαξίμου για Νέα Φιλαδέλφεια: Θα αποδοθούν οι ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται

Στη βαριά σκιά του τελευταίου αποχαιρετισμού του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να αποδοθούν οι ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

 

Οι οδηγίες από το Μέγαρο Μαξίμου να μπουν στο μικροσκόπιο των ερευνών όλες οι πτυχές της δραματικής υπόθεσης καθώς και του συνόλου των εμπλεκομένων είναι σαφείς και καταδεικνύουν την πολιτική βούληση του πρωθυπουργού για νέες παρεμβάσεις με στόχο την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και αλλαγές για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν προς την αντιπολίτευση πως η εύκολη κριτική δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια συνεργασίας για χάραξη κοινού μετώπου δράσης απέναντι στο φανατισμό.

«Αναμφίβολα υπάρχει ένα λάθος. Το σημαντικό είναι να δούμε αν υπάρχουν προβλήματα στη συστημική λειτουργία της Αστυνομίας. Να μην υπάρχουν συστημικές αποτυχίες», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. «Η Ελληνική Αστυνομία υποτίμησε τη σοβαρότητα και την έκταση του κινδύνου, και δεν πήρε επαρκή μέτρα για να αποτρέψει τις συμπλοκές», πρόσθεσε ο υπουργός (ΣΚΑΪ), ενώ αναφερόμενος στη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ έκανε λόγο για «αναποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ.», σημειώνοντας ότι οι αξιωματικοί νόμισαν εσφαλμένα πως μπορούσαν να χειριστούν το θέμα, υποτίμησαν την έκταση και τη σοβαρότητα του κινδύνου, και δεν είχαν πάρει επαρκή μέτρα ώστε να αποτρέψουν τις συμπλοκές.

Αναφερόμενος στα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, ο κ. Βορίδης είπε ότι πρέπει να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση για τα ζητήματα του χρόνου έκτασης των ποινών και όχι για τις ίδιες τις ποινές, που είναι ήδη αυστηρές. «Η αυστηροποίηση όμως πρέπει να είναι συνολική και όχι μόνο για ανθρωποκτονίες», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις

Στην αντιπολίτευση, τα πυρά συνεχίζονται κατά της κυβέρνησης. «Το ερώτημα που τίθεται από όλους τους Ελληνες είναι συγκεκριμένο: Υπάρχει ασφάλεια για όλους τους πολίτες; Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να στέλνει τα ΜΑΤ, να κινητοποιούνται οι πυροσβέστες, αλλά να μην περιορίζονται οι κινήσεις των νεοναζί χούλιγκαν που κατεβαίνουν για να δολοφονήσουν;» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. «Υπάρχει σοβαρότατο πολιτικό ζήτημα. Δεν μπορεί να κρύβεται ο υπουργός, και πρέπει να μας δώσουν απαντήσεις, γιατί δεν έκαναν τίποτα ενώ ήξεραν το δολοφονικό σχέδιο που ετοίμαζαν οι νεοναζί χούλιγκαν», υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος. Και πρόσθεσε: «Η απώλεια μίας ακόμα ζωής ενός νέου ανθρώπου επαναφέρει στην επικαιρότητα το μεγάλο ζήτημα της ασφάλειας της κοινωνίας μας αλλά και της σύνδεσης της βίας με τον αθλητισμό». «Στην περίπτωση του συγκεκριμένου περιστατικού στη Νέα Φιλαδέλφεια, είχαμε μία οργανωμένη εκστρατεία νεοναζί χούλιγκαν που διέτρεξαν όλη τη χώρα και ενώ η Πολιτεία ήταν ενήμερη. Υπάρχουν σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες και σοβαρότατες επιχειρησιακές ευθύνες, και πρέπει να αποδοθούν», συμπλήρωσε ο κ. Φάμελλος.

Το ΠΑΣΟΚ

«Πρόκειται για ένα ζήτημα πολύ σοβαρό και μπορούμε να κάνουμε την κουβέντα όλα τα κόμματα μαζί. Και είναι άλλο ζήτημα η επιχειρησιακή αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ. και η ολιγωρία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό γεγονός, όπως ήταν η αυτοκινητοπομπή των 200 ακροδεξιών χούλιγκαν που διέσχισαν όλη την Ελλάδα και κατέληξε στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας. Με δηλώσεις του στο OPEN έκανε λόγο για «αντικειμενική πολιτική ευθύνη» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, σημειώνοντας ότι βάσει αυτής ο αρμόδιος υπουργός οφείλει να ενημερωθεί και να εξετάσει αν υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα. Και πρόσθεσε: «Ο υπουργός, ο κ. Οικονόμου, έκανε μια πολύ σοβαρή παραδοχή, ότι δεν ήξερε και δεν ενημερώθηκε. Πώς είναι δυνατόν ο αρμόδιος υπουργός να κάνει μια τέτοια ομολογία αποτυχίας λέγοντας ότι δεν ενημερώθηκε; Ποιος είναι ο ρόλος του; Εχει την ικανότητα διοίκησης της Ελληνικής Αστυνομίας της οποίας προΐσταται πολιτικά; Εχει ή δεν έχει;».

hlektragr

Recent Posts

Πρωταθλητές στην Ανακύκλωση και φέτος οι μαθητές του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων

Βραβεύθηκαν το Σάββατο 18 Μαΐου στο Παραλιακό Πάρκο Λουτρακίου. Γιορτή ανακύκλωσης για τη βράβευση των…

27 λεπτά ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης U15, που διεξήχθη στο Λουτράκι

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης U15, που διεξήχθη στο Λουτράκι από τις…

31 λεπτά ago

Αναστάσιος Γκιολής: «Σημαντικές αποφάσεις για το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου»

Την απόφαση της πρόσφατης συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής, σχετικά με την «Προμήθεια προθηκών-Λοιπού εκθεσιακού εξοπλισμού…

37 λεπτά ago

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής | Δημήτρης Πτωχός: «Ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες που προάγουν την εκπαίδευση, την τεχνολογία και την ανάπτυξη»

Με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων, το…

39 λεπτά ago

Δωρεάν Δερματολογικός Έλεγχος έναντι του Καρκίνου του Δέρματος από τους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αφορμή τη καθιέρωση του Μάϊου ως μήνας…

41 λεπτά ago

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας, με θέμα «Νεανική Παραβατικότητα, η σύγχρονη πρόκληση της κοινωνίας»

Η διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας διοργάνωσε την 17.5.2024 στη Σπάρτη, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Νεανική Παραβατικότητα,…

43 λεπτά ago