ΕΛΛΑΔΑ

Αράχνες στο σπίτι: Γιατί δεν πρέπει να τις σκοτώνετε – Τι λένε οι ειδικοί

Μπορεί να είναι δύσκολο να σας πείσουμε, αλλά το λένε οι επιστήμονες: Ποτέ να μην σκοτώνετε τις αράχνες, που βρίσκετε στο σπίτι σας…και θα σας εξηγήσουμε το γιατί.

 

Οι αράχνες είναι ζώα που οι ειδικοί μας προτρέπουν να απομακρύνουμε, αλλά όχι να σκοτώνουμε – και ο λόγος είναι ότι αποτελούν πολύ σημαντικούς «παίκτες» του οικοσυστήματος, ακόμη και των εσωτερικών μας χώρων.

Στους ανθρώπους αρέσει να πιστεύουν ότι οι κατοικίες τους είναι μονωμένες με ασφάλεια από τον έξω κόσμο, αλλά πολλοί τύποι εντόμων – όπως οι αράχνες –  μπορούν να βρεθούν μέσα στο σπίτι μας.

Μερικές αράχνες εγκλωβίζονται κατά λάθος, ενώ άλλες είναι βραχυπρόθεσμοι επισκέπτες. Μερικά είδη απολαμβάνουν ακόμη και τους υπέροχους εσωτερικούς χώρους, όπου ζουν χαρούμενα τη ζωή τους και κάνουν περισσότερες αράχνες. Αυτά τα αραχνοειδή είναι συνήθως μυστικοπαθή και σχεδόν όλα όσα συναντάτε δεν είναι ούτε επιθετικά ούτε επικίνδυνα. Και μπορεί να παρέχουν… υπηρεσίες όπως η κατανάλωση παρασίτων – μερικά είδη τρώνε ακόμη και άλλες αράχνες.

Αν και είναι γενικά αρπακτικά, ικανά να τρώνε οτιδήποτε μπορούν να πιάσουν, οι αράχνες αιχμαλωτίζουν τακτικά ενοχλητικά παράσιτα και ακόμη και έντομα που μεταφέρουν ασθένειες – για παράδειγμα, τα κουνούπια. Υπάρχει ακόμη και ένα είδος αράχνης που πηδάει που προτιμά να τρώει κουνούπια γεμάτα αίμα στα αφρικανικά σπίτια.

Έτσι, η θανάτωση μιας αράχνης δεν κοστίζει μόνο τη ζωή της ίδιας, αλλά μπορεί να βγάλει ένα σημαντικό αρπακτικό από το σπίτι σας.

Τι να κάνετε με τις αράχνες

Είναι φυσικό να φοβόμαστε τις αράχνες. Έχουν πολλά πόδια και σχεδόν όλες είναι δηλητηριώδεις – αν και η πλειονότητα των ειδών έχει δηλητήριο πολύ αδύναμο για να προκαλέσει προβλήματα στους ανθρώπους, ενώ οι «προβοσκίδες» τους αδυνατούν, συνήθως, να διαπεράσουν το δέρμα μας. Ακόμη και οι ίδιοι οι εντομολόγοι μπορούν, πάντως, να πέσουν θύματα της λεγόμενης…αραχνοφοβίας.

Οι αράχνες δεν έχουν σκοπό να σας προκαλέσουν κακό και στην πραγματικότητα προτιμούν να αποφεύγουν τους ανθρώπους. Είμαστε πολύ πιο επικίνδυνοι γι’ αυτές, παρά το αντίστροφο. Τα τσιμπήματα από αράχνες είναι εξαιρετικά σπάνια. Αν και υπάρχουν μερικά είδη αραχνών που είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους, αυτές δε ζουν στην Ελλάδα. Επίσης, σπάνια θα τσιμπήσουν ανθρώπους.

Εάν πραγματικά δεν αντέχετε να βλέπετε αράχνες στο σπίτι, το διαμέρισμα, το γκαράζ ή οπουδήποτε αλλού, αντί να τις σκοτώσετε, προσπαθήστε να τις αιχμαλωτίσετε και να τις απελευθερώσετε έξω. Θα βρουν κάπου αλλού να πάνε και όλοι θα είναι χαρούμενοι με το αποτέλεσμα.

Αλλά, αν μπορείτε να τις αντέξετε, είναι εντάξει να έχετε αράχνες στο σπίτι σας. Στην πραγματικότητα, είναι φυσιολογικό. Εξάλλου, ακόμα κι αν δεν τις βλέπετε, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν…

hlektragr

Recent Posts

Ο Ολυμπιακός σήκωσε το Conference και τρέλανε όλη την Ευρώπη

Ο Ολυμπιακός είναι στην κορυφή της Ευρώπης καθώς επικράτησε 1-0 της Φιορεντίνα στον τελικό του…

30 λεπτά ago

Πανελλήνιες 2024: Το πρόγραμμα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, ενώ σήμερα ολοκληρώνονται οι…

14 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Κοινωνική Πολιτική στην Πράξη

Η νέα Δημοτική Αρχή πιστή στις δεσμεύσεις του Δημάρχου Νίκου Σταυρέλη συνεχίζει με μια ακόμα…

14 ώρες ago

Το νέο ΔΣ του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου

Σε συνέχεια των Αποφάσεων της 11ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης και κατόπιν πρόσκλησης συνήλθαν σε συνεδρίαση…

14 ώρες ago

Λουτράκι: Εθελοντική στείρωση αδέσποτων γατιών, το Σάββατο 1 & την Κυριακή 2 Ιουνίου

Σάββατο1 & Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 Club Hotel Casino Loutraki Με την συμμετοχή των: ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ…

15 ώρες ago

Mε την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου οι Διεθνείς Αγώνες Πρακτικής Σκοποβολής Canal Challenge στην Κόρινθο

Ο Όμιλος Αθλητικής Σκοποβολής Κορινθίας (ΟΑΣΚ) διοργανώνει τον Διεθνή Αγώνα Πρακτικής Σκοποβολής CANAL CHALLENGE που…

15 ώρες ago