ΕΛΛΑΔΑ

«Κίνημα της πετσέτας»: Πρωτοσέλιδο και στον διεθνή Τύπο – Τι γράφει η Daily Mail

Κίνημα της πετσέτας: Έχει πάρει και διεθνείς προεκτάσεις καθώς ακόμη και ο ξένος τύπος έχει μπει στη διαδικασία να κάνει ρεπορτάζ και να εξηγήσει τι σημαίνει και τους λόγους που ξεκίνησε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της dailymail.co.uk θυμωμένοι Έλληνες εξαπολύουν πόλεμο στους δημοφιλείς για τους βρετανούς  προορισμούς σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τους παραθεριστές να καταλάβουν παρθένες παραλίες. Κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί έχουν δεσμευτεί να πατάξουν την ανομία.

Το «Κίνημα Πετσέτας» ξεκίνησε από την Πάρο από εξαγριωμένους κατοίκους, που βαρέθηκαν να μην μπορούν να βρουν ελεύθερο χώρο στις παραλίες που έχουν καταληφθεί από ξαπλώστρες.

Οι συμμετέχοντες στο εν λόγω κίνημα έκαναν διαδηλώσεις τον  Ιούλιο.

Καθώς το κίνημα εξαπλώθηκε και σε άλλα νησιά, ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ζήτησε από την αστυνομία να αυξήσει τους ελέγχους προκειμένου να παταχθεί η ανομία.

Το «κίνημα της πετσέτας»: Οι εξωφρενικές τιμές για ξαπλώστρες και ομπρέλα

Το «κίνημα της πετσέτας» ξεκίνησε με απογοητευμένους κατοίκους στην Πάρο, οι οποίοι  παραπονιούνται ότι δεν μπορούσαν να κολυμπήσουν ή να κάνουν ηλιοθεραπεία καθώς ερχόντουσαν τουρίστες που καταλάμβαναν την περιοχή.

Το περασμένο καλοκαίρι, οι ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν πρώτοι στους πίνακες επισκεπτών στην Ελλάδα, με περίπου 4,5 εκατομμύρια να αναζητούν ήλιο, άμμο και σουβλάκι στη νότια Ευρώπη.

Ήταν ένας αριθμός ρεκόρ – σχεδόν τρία εκατομμύρια περισσότερα από το 2021, προς το τέλος της πανδημίας.

Αλλά το αποτέλεσμα ήταν μια ευκαιρία κέρδους στις εποχιακές επιχειρήσεις που χρεώνουν τις κρατήσεις για πετσέτες και ξαπλώστρες σε κορυφαίες παραλίες.

Ο όμιλος Save Paros Beaches παρουσίασε μια εταιρεία που χρεώνει 60 € (51,68 £) στους τουρίστες για να νοικιάσει μια ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες για την ημέρα.

Για 120 € (£103,36), οι επισκέπτες μπορούσαν να απολαύσουν μια «VIP περιοχή».

Οι υπεύθυνοι του κινήματος έσπευσαν να επισημάνουν ότι οι παραλίες είναι δημόσιες και μπορούν να τις απολαύσουν όλοι ανεξαιρέτως δωρεάν.

Σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν: «Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στον δημόσιο χώρο, το δικαίωμά μας να απολαμβάνουμε τις παραλίες μας που καταπατούνται από άπληστους, κοινωνικά ανεύθυνους επιχειρηματίες που καταλαμβάνουν τις παραλίες στο σύνολό τους ή υπερβαίνουν τα όριά τους έως και 100 φορές την έκταση που νομίμως μίσθωση.’

Παρά τη συγκέντρωση 2.200 υπογραφών, ο δήμαρχος Πάρου ήταν ασαφής για το πώς θα λυθεί το θέμα.

Είπε: «Βιώνουμε μια κατάσταση όπου η απρέπεια είναι τόσο διάχυτη ούτως ή άλλως. Ο καθένας κάνει ότι θέλει.

«Ο καθένας μπορεί να ζητήσει ό,τι θέλει γιατί δεν είχε ποτέ τον έλεγχο, πόσο μάλλον να έχει συνέπειες που του αποδίδονται».

Να σημειωθεί πως στην παραλία Santa Maria στην Πάρο έκλεισαν τις επιχειρήσεις  εταιρειών μετά από έρευνα του Κτηματολογίου Σύρου, ανέφερε η Sun.

Το κίνημα της Πάρου έχει απήχηση στους κατοίκους των Κυκλάδων, με μέλη της ομάδας να εκφράζουν παρόμοιες ανησυχίες για την κατάσταση στη Θεσσαλία, τη Νάξο και τη Ρόδο.

Το τοπικό πρακτορείο Hellas Posts ανέφερε την Τετάρτη ότι οι πολίτες είχαν «ξεσηκωθεί» στη Νάξο ως απάντηση στην «παραβατική συμπεριφορά των beach bar».

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το κίνημα ενέπνευσε έναν κάτοικο της Νάξου να ιδρύσει μια ομάδα στο Facebook με τίτλο «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» τον περασμένο μήνα.

Το μέλος Έλενα Ανδριανοπούλου είπε : «Η ανταπόκριση ήταν καταπληκτική. Μέσα σε λίγες μέρες η ομάδα συγκέντρωσε περισσότερα από 3.500 μέλη.

«Έχουμε γράψει μια ανοιχτή επιστολή, υπογεγραμμένη από περισσότερα από 1.500 άτομα, την οποία θα στείλουμε στον εισαγγελέα και τις Αρχές.

«Ταυτόχρονα, ξεκινήσαμε την καταγραφή της κατάστασης σε βασικές παραλίες με drone, προκειμένου να παταχθεί η  ανομία».

hlektragr

Recent Posts

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, λασποβροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

  Καιρός: Η πρόγνωση για Σάββατο και Κυριακή Σάββατο 18/5 Αρχικά γενικά αίθριος καιρός, βαθμιαία…

16 ώρες ago

Οδηγίες Προφύλαξης για την Αφρικανική Σκόνη από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σας εφιστά τη προσοχή για τις επόμενες…

16 ώρες ago

Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας

Καθίζηση του οδοστρώματος και κατολισθήσεις βράχων, οδήγησαν την Τροχαία Αττικής στην απόφαση για πλήρη διακοπή…

16 ώρες ago

Χρήστος Λαμπρόπουλος: «Η αειφορία δεν είναι μόνο επιλογή, αλλά απαραίτητη για την επιβίωση και την ευημερία»

Η εκδήλωση με τίτλο «Σταχυολόγηση της αειφορίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη,…

16 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

17 ώρες ago

Η Ελλάδα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σούμο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.…

17 ώρες ago