ΕΛΛΑΔΑ

Λιμενικό σώμα: 113 παραβάσεις για ελλείψεις σε ναυαγοσώστες

Λιμενικό σώμα: Συνολικά 113 παραβάσεις για μη ύπαρξη του απαιτούμενου αριθμού ναυαγοσωστών βεβαίωσαν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος κατά τη διάρκεια ελέγχων μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

 

Ο αριθμός αντιστοιχεί στο 7,5% των 1.497 ελέγχων ναυαγοσωστικής κάλυψης, η οποία μαζί με τα επαγγελματικά και ιδιωτικά θαλάσσια μέσα αναψυχής βρέθηκε στο επίκεντρο των ελέγχων που διενήργησαν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Την τρέχουσα θερινή περίοδο κατά την οποία υφίσταται αυξημένη ενασχόληση επαγγελματιών σε οικονομικές και επαγγελματικές δραστηριότητες που αφορούν στη θαλάσσια αναψυχή, δόθηκαν επιπλέον οδηγίες στις Λιμενικές Αρχές αναφορικά με επιχειρήσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής που εκμισθώνουν μέσα για τα οποία δεν απαιτείται άδεια χειριστή ταχυπλόου, προκειμένου να δίδονται οδηγίες στους χειριστές-μισθωτές για ασφαλέστερη χρήση των συγκεκριμένων μέσων αναψυχής.

Μέχρι τα μέσα Ιουλίου είχαν διεξαχθεί:

  • 2.457 έλεγχοι σε επαγγελματικά θαλάσσια μέσα αναψυχής, κατά τη διάρκεια των οποίων βεβαιώθηκαν 170 παραβάσεις (ποσοστό 6,9%),
  • 2.238 έλεγχοι σε ιδιωτικά θαλάσσια μέσα αναψυχής κατά τη διάρκεια των οποίων βεβαιώθηκαν 310 παραβάσεις (ποσοστό 13,8%) και
  • 1.497 έλεγχοι ναυαγοσωστικής κάλυψης κατά τη διάρκεια των οποίων βεβαιώθηκαν 333 παραβάσεις (ποσοστό 22,2%).

Οι σημαντικότερες παραβάσεις στα επαγγελματικά θαλάσσια μέσα αναψυχής σχετίζονταν με την κατάληψη χώρου στον αιγιαλό χωρίς παραχώρηση, την εκμίσθωση περισσότερων θαλάσσιων μέσων και τη μη ύπαρξη σωστικού σκάφους (ή τη χρήση ακατάλληλου).

Αντίστοιχα, στα ιδιωτικά θαλάσσια μέσα αναψυχής, οι σημαντικότερες παραβάσεις αφορούσαν στη μη ύπαρξη των προβλεπόμενων σωστικών/πυροσβεστικών εφοδίων, την απουσία προβλεπόμενων εγγράφων και την κυκλοφορία πλησίον της παραλίας.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους ναυαγοσωστικής κάλυψης, οι σημαντικότερες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν αφορούσαν τη μη ύπαρξη του απαιτούμενου αριθμού ναυαγοσωστών, τη μη ύπαρξη προβλεπόμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και τη μη τοποθέτηση σήμανσης ορίων για τους λουόμενους.

Η προστασία των λουόμενων αποτελεί ύψιστη κυβερνητική προτεραιότητα και δεν είναι τυχαίο ότι στις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, μέσα στο «γαλάζιο» φάκελο των προτεραιοτήτων, έχει τεθεί η μείωση των θανάτων στη θάλασσα, καθώς καταγράφεται μεγάλη αύξηση. Τότε είχε αναφέρει ότι «είναι αμαρτία 350 άνθρωποι το χρόνο να πνίγονται στη θάλασσα, ως επί το πλείστον άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, που υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους. Είναι κοινωνικό ζήτημα να προστατεύσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε».

Λιμενικό σώμα: Εκατόμβες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, κάθε χρόνο περίπου 300 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της ναυαγοσωστικής περιόδου (Ιούνιος-Σεπτέμβριος).

Το 2019 οι θάνατοι ανήλθαν σε 332, ενώ το 2020 (περίοδος πανδημίας) ήταν 213. Το 2021 έφτασαν τους 300, ενώ το 2022 ήταν 319.

hlektragr

Recent Posts

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 20.5.2024 έως 26.5.2024)

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 20.5.2024 έως 26.5.2024) Ανακοινώνεται ότι για…

1 ώρα ago

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

2 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

3 ώρες ago

2,9 εκατομμύρια οχήματα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Σε περίπου 2,9 εκατομμύρια υπολογίζονται τα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους χωρίς να έχουν…

4 ώρες ago

Νέες ταυτότητες: Πότε λήγουν οι παλιές – Πόσο κοστίζουν οι καινούριες

Υποχρεωμένοι να βγάλουμε νέες ταυτότητες είμαστε όλοι οι Έλληνες, με την διαδικασία να έχει ήδη…

4 ώρες ago

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από -250- γραμμάρια κάνναβης…

4 ώρες ago