ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναδιανεμητική ενίσχυση από έως 22€ το στρέμμα

Προθεσμία έως και την Παρασκευή, 25 Αυγούστου, έχουν οι αγρότες προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ για το 2023 και στη συνέχεια να λάβουν τις επιδοτήσεις που τους αναλογούν.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, εκτός από περιπτώσεις ανωτέρας βίας και εξαιρετικές περιστάσεις, η υποβολή μετά την εν λόγω καταληκτική ημερομηνία:

α) της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης συνεπάγεται μείωση των ποσών κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα που ο κάτοχος εκμετάλλευσης θα είχε δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση, εάν η αίτηση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα,

β) της αίτησης χορήγησης ή αύξησης της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης συνεπάγεται μείωση κατά 3% ανά εργάσιμη ημέρα των ποσών που πρέπει να καταβληθούν σε σχέση με δικαιώματα ενίσχυσης που χορηγούνται/ή αυξάνουν την αξία τους το 2023 στον/την δικαιούχο.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι οι ανωτέρω ποινές δεν επιφέρουν καμία μείωση στον αριθμό των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης που κατέχει ο γεωργός, παρά μόνο στα δικαιούμενα ποσά.

Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών (δηλαδή υποβολής της αίτησης μετά την Τρίτη 19/9/2023), η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.

Οπως σημειώνεται ο γεωργός μπορεί να υποβάλει την αίτησή του διαδικτυακά, είτε ο ίδιος είτε με τη συνδρομή των πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) στην πλατφόρμα που διατίθεται στο gov.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών Taxisnet.

Αναδιανεμητική ενίσχυση

Παράλληλα, η εγκύκλιος προβλέπει τη δυνατότητα προσαύξησης έως και 25% της αναδιανεμητικής ενίσχυσης για τους μικροκαλλιεργητές. ∆ικαιούχοι της εν λόγω στήριξης είναι οι γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιµότητας:

  • Ενεργοί γεωργοί που λαµβάνουν ενισχύσεις στο πλαίσιο της βασικής εισοδηµατικής στήριξης σε οποιαδήποτε αγρονοµική περιφέρεια ανεξαρτήτως αριθµού δικαιωµάτων βασικής εισοδηµατικής στήριξης, αξίας, όµως, άνω των 150 ευρώ πριν της επιβολής οποιωνδήποτε κυρώσεων εξαιρουµένων των νήσων Αιγαίου Πελάγους, τα οποία απέκτησαν είτε από την περίοδο αναφοράς 2015-2022 είτε µε µεταβίβαση δικαιωµάτων είτε από το εθνικό απόθεµα κατά το έτος 2023.
  • ∆εν απαιτείται παραγωγή για τη λήψη της συγκεκριµένης εισοδηµατικής στήριξης.
  • Οι εκµεταλλεύσεις των δικαιούχων ανά µεµονωµένη αγρονοµική περιφέρεια διαθέτουν επιλέξιµες εκτάσεις που κυµαίνονται:

-ΠΕ1 Βοσκοτόπων από 1 εκτάριο έως 17 εκτάρια

-ΠΕ2 Αρόσιµων από 2 εκτάρια έως 11 εκτάρια

-ΠΕ3 Μόνιµων Καλλιεργειών από 1 εκτάριο έως 4 εκτάρια.

Σε περίπτωση που ο γεωργός δηλώνει εκτάσεις σε περισσότερες από µία αγρονοµικές περιφέρειες, για να λάβει την αναδιανεµητική ενίσχυση στις περιφέρειές του, πρέπει τουλάχιστον µια εκ των τριών περιφερειών να βρίσκεται εντός των ανωτέρω ορίων και βάση εφαρµογής του συντελεστή ισοδυναµίας στο σύνολο των αγρονοµικών περιφερειών να µην ξεπερνούν τα 17 ισοδύναµα εκτάρια. Οι εν λόγω επιλέξιµες εκτάσεις πρέπει να διαθέτουν καλλιέργειες που ενεργοποιούν δικαιώµατα βασικής εισοδηµατικής στήριξης, ανεξάρτητα αν ο παραγωγός έχει δικαιώµατα βασικής εισοδηµατικής στήριξης για το σύνολο της εκµετάλλευσής του.

Ο συντελεστής ισοδυναµίας ανά αγρονοµική περιφέρεια είναι :

-Περιφέρεια Βοσκοτόπων ισούται µε τη µονάδα

-Περιφέρεια Αρόσιµων ισούται µε 1,55 της µονάδας

-Περιφέρεια Μονίµων Καλλιεργειών ισούται µε 4,25 της µονάδας. Εκµεταλλεύσεις µε περισσότερα από 17 ισοδύναµα εκτάρια δεν λαµβάνουν αναδιανεµητική ενίσχυση.

Οι παραγωγοί οφείλουν να δηλώνουν όλες τις εκτάσεις που υπάρχουν στην εκµετάλλευσή τους και να µην προβαίνουν σε ενέργειες που δηµιουργούν τεχνικές προϋποθέσεις/συνθήκες για τη λήψη της εν λόγω ενίσχυσης όπως είναι η κατάτµηση ή µείωση της έκτασης της εκµετάλλευσης για τη λήψη της σχετικής ενίσχυσης σε σχέση µε την αίτηση του προηγούµενου έτους, περίπτωση στην οποία η Υπηρεσία µπορεί να αρνηθεί τη χορήγηση της σχετικής ενίσχυσης µετά τη διασταύρωση των αιτήσεων. Αύξηση της εκµετάλλευσης δεν θεωρείται δηµιουργία τεχνικών προϋποθέσεων για την καταβολή της σχετικής ενίσχυσης. Η στήριξη καταβάλλεται υπό τη µορφή ενίσχυσης, ανά εκτάριο σε ετήσια βάση.

Οπως υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, «η απόκλιση για τα ποσά των δικαιούμενων ενισχύσεων για την περίοδο 2023-2027 από τη μέση μοναδιαία τιμή μπορεί να κυμανθεί σε +25% λόγω υπο-απορρόφησης στα οικολογικά σχήματα και σε άλλες παρεμβάσεις όπως συνδεδεμένες ενισχύσεις , οπότε τα αντίστοιχα ποσά θα μεταφέρονται στη βασική εισοδηματική στήριξη για τη βιωσιμότητα και στην αναδιανεμητική ενίσχυση, και -25% λόγω πιθανής αύξησης των δηλούμενων επιλέξιμων εκτάσεων».

Σε ό,τι αφορά στις τιµές ενίσχυσης ενδέχεται να κυµανθούν ανά περιφέρεια κατόπιν των σχετικών διασταυρωτικών µηχανογραφικών, γεωχωρικών ή άλλων ελέγχων ανά περιφέρεια ως εξής:

-Αρόσιµων από 10,4 έως 17,3 ευρώ ανά στρέμμα

-∆ενδρώνων από 8,7 έως 14,5 ευρώ ανά στρέμμα

-Βοσκοτόπων από 13,3 έως 22,1 ευρώ ανά στρέμμα

Επισημαίνεται ότι η ενίσχυση καταβάλλεται µετά το πέρας της εξόφλησης της ενίσχυσης βασικής εισοδηµατικής στήριξης κατόπιν της επεξεργασίας των στοιχείων των επιλέξιµων εκτάσεων των δικαιούχων και της κατανοµής εθνικού αποθέµατος και µέχρι την 30ή Ιουνίου κάθε έτους.

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι : Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου από τις 11 έως τις 19 Μαΐου

Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου, θα λειτουργήσει στο Λουτράκι. ” Μήτρα χρωμάτων και αγάπης…

1 ώρα ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από σήμερα στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν τις επόμενες μέρες για τη διέλευση ειδικών οχημάτων μεταφοράς ανεμογεννήτριας…

2 ώρες ago

Τέλος η οδήγηση για τους 70χρονους – Τι προβλέπεται για τους υπερήλικες οδηγούς

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως οι οδηγοί άνω των 70 ετών ευθύνεται για πολλά τροχαία…

4 ώρες ago

Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία: Διεθνής υποχρέωση η προστασία της Μονής της Χώρας – Φορείς και ΕΕ να εξαντλήσουν κάθε σύννομη προσπάθεια

Ως διεθνή υποχρέωση χαρακτηρίζει η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία την ανάγκη να διατηρηθεί αλώβητο το λαμπρότερο…

5 ώρες ago

Λουτράκι: «Πάμε ανακύκλωση» – Βιωμάτικες δράσεις & εκδήλωση βράβευσης

𝚷𝚨𝚳𝚬 𝚨𝚴𝚨𝚱𝚼𝚱𝚲𝛀𝚺𝚮 | 𝚩𝚰𝛀𝚳𝚨𝚻𝚰𝚱𝚬𝚺 𝚫𝚸𝚨𝚺𝚬𝚰𝚺 & 𝚬𝚱𝚫𝚮𝚲𝛀𝚺𝚮 𝚩𝚸𝚨𝚩𝚬𝚼𝚺𝚮𝚺 για τα σχολεία και τους αθλητικούς συλλόγους…

5 ώρες ago

Κόρινθος: Συνελήφθησαν 3 άτομα για αδικήματα παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Συνελήφθησαν δύο (2) άτομα για τα – κατά περίπτωση- αδικήματα παράβασης των…

6 ώρες ago