ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Αγχίαλος: Προς καρατόμηση ο διοικητής της 111ΠΜ μετά τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών

Νέα Αγχίαλος: Στην καρατόμηση του διοικητή της 111ΠΜ για λόγους πλημμελούς εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας που έθεσαν σε κίνδυνο το υλικό προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

 

Ειδικότερα, τα συγκεκριμένα βλήματα που καταστράφηκαν δεν ήταν υψηλής τεχνολογίας ή τα πλέον κρίσιμα για την άμυνα και ασφάλεια της χώρας γιατί σε μονάδα readiness δεν θα ήταν εκτός μονάδας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Γεγονός είναι ότι αποθηκεύτηκαν όντως με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για βλήματα με μεταλλικό περίβλημα.

Ωστόσο, θα έπρεπε τα αυστηρά μέτρα πυρασφάλειας που είχε διαβεβαιώσει ότι είχαν ληφθεί να ισχύουν και να είναι αποτελεσματικά στο βαθμό που θα έρεπε.

Τα πυρομαχικά που εξερράγησαν στισ αποθήκες στο στρατόπεδο Καράμπα, περίπου 6 χιλιόμετρα βόρεια από την αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου, δεν ήταν τα πλέον σύγχρονα απ’ αυτά που φυλάσσονται στην 111 Πτέρυγα Μάχης ούτε τα απαραίτητα για άμεση χρήση από τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30 και τα F-16 Block που είναι σε υπηρεσία readiness.

Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε τα πυρομαχικά που εξερράγησαν -για λόγους που θα αναζητηθούν από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη- βρίσκονταν στο στρατόπεδο Καράμπα και όχι στην λεγόμενη «Χορηγία Α», δηλαδή στον φόρτο μάχης που φυλάσσεται μέσα στην 111 Πτέρυγα Μάχης, πολύ κοντά στα shelter όπου βρίσκονται τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, ώστε η φόρτωση των πυρομαχικών στα F-16 να γίνεται όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Ανώτατες πηγές αναφέρουν ότι τα πυρομαχικά που εξερράγησαν μέσα στις αποθήκες πυρομαχικών του στρατοπέδου Καράμπα της 111 Πτέρυγας Μάχης δεν ήταν ούτε τα πλέον σύγχρονα, ούτε αυτά που χρειάζονται άμεσα για τα readiness των μαχητικών.

Η διοίκηση της 111 Πτέρυγας Μάχης και η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχαν διαβεβαιώσει εγγράφως ότι τα συστήματα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης στις αποθήκες πυρομαχικών λειτουργούν άψογα.

Επειδή όμως στη συγκεκριμένη μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και σε κάθε Πτέρυγα Μάχης η τελική ευθύνη βαρύνει τον διοικητή, αποφασίστηκε η άμεση αντικατάστασή του. Από την έρευνα θα κριθεί αν ευθύνες έχουν κι άλλα πρόσωπα στην αλυσίδα της διοίκησης του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Κι «αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Στο ακέραιο», όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Νέα Αγχίαλος: Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τις εκρήξεις στην 111 ΠΜ

Κατεπείγουσα ΕΔΕ διέταξε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα σε δηλώσεις του πως αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν.

Ειδικότερα, κατεπείγουσα ΕΔΕ για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών στην Αγχίαλο ζήτησε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Όπως έκανε γνωστό σε δηλώσεις του πριν από λίγο, ο κ. Δένδιας έχει ήδη λάβει αναλυτική έγγραφη ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

«Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ν ενδελεχώς και οι ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας. Διαβεβαίωσε πως δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας για την Πτέρυγα Μάχης.

«Ζήτησα έλεγχο των συστημάτων πυρασφάλειας όλων των στρατοπέδων και των πάσης φύσεως εγκαταστάσεων καθώς και επανέλεγχο των σχεδίων πυρασφαλείας των μονάδων και των τριών κλάδων» υπογράμμισε ο υπουργός.

Η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού είναι διαχρονική προτεραιότητα των ελληνικών κυβερνήσεων και ύψιστη προτεραιότητα για την παρούσα κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι : Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου από τις 11 έως τις 19 Μαΐου

Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου, θα λειτουργήσει στο Λουτράκι. ” Μήτρα χρωμάτων και αγάπης…

13 ώρες ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από σήμερα στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν τις επόμενες μέρες για τη διέλευση ειδικών οχημάτων μεταφοράς ανεμογεννήτριας…

14 ώρες ago

Τέλος η οδήγηση για τους 70χρονους – Τι προβλέπεται για τους υπερήλικες οδηγούς

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως οι οδηγοί άνω των 70 ετών ευθύνεται για πολλά τροχαία…

15 ώρες ago

Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία: Διεθνής υποχρέωση η προστασία της Μονής της Χώρας – Φορείς και ΕΕ να εξαντλήσουν κάθε σύννομη προσπάθεια

Ως διεθνή υποχρέωση χαρακτηρίζει η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία την ανάγκη να διατηρηθεί αλώβητο το λαμπρότερο…

16 ώρες ago

Λουτράκι: «Πάμε ανακύκλωση» – Βιωμάτικες δράσεις & εκδήλωση βράβευσης

𝚷𝚨𝚳𝚬 𝚨𝚴𝚨𝚱𝚼𝚱𝚲𝛀𝚺𝚮 | 𝚩𝚰𝛀𝚳𝚨𝚻𝚰𝚱𝚬𝚺 𝚫𝚸𝚨𝚺𝚬𝚰𝚺 & 𝚬𝚱𝚫𝚮𝚲𝛀𝚺𝚮 𝚩𝚸𝚨𝚩𝚬𝚼𝚺𝚮𝚺 για τα σχολεία και τους αθλητικούς συλλόγους…

16 ώρες ago

Κόρινθος: Συνελήφθησαν 3 άτομα για αδικήματα παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Συνελήφθησαν δύο (2) άτομα για τα – κατά περίπτωση- αδικήματα παράβασης των…

17 ώρες ago