ΕΛΛΑΔΑ

Αναζωπύρωση της φωτιάς στην θέση Καραούλι, στη Μάνδρα – Πού διακόπηκε η κυκλοφορία

Σε εξέλιξη βρίσκεται αναζωπύρωση της φωτιάς στο Καραούλι στην Μάνδρα Αττικής. Επί τόπου επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και δύο ελικόπτερα.

Λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στο Καραούλι στην Μάνδρα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας Θηβών από το  ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon μέχρι την Οινόη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Kυριάκος Μητσοτάκης: Στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων  -Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Ρόδο

Ο  Πρωθυπουργός ενημερώνεται για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Ρόδο και την επιχείρηση φιλοξενίας τουριστών και κατοίκων που μετακινήθηκαν προληπτικά σε ασφαλή σημεία του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε μεταβεί και χθες στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων. Στις συσκέψεις συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, κλιμάκια του υπουργείου Τουρισμού, του ΥΠΕΝ, του ΕΚΑΒ και του ΓΕΕΘΑ.

Ρόδος: Κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στο νησί

Στο μεταξύ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στη Ρόδο έφτασε κυβερνητικό κλιμάκιο για το θέμα της μεγάλης πυρκαγιάς στη Ρόδο η οποία εξακολουθεί να μαίνεται στην περιοχή Απολλώνων, Λαέρμων και Λάρδου.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο απαρτίζεται από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Στο νησί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.

Το κλιμάκιο μετέβη αρχικά στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο όπου είχαν συνεργασία με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και άλλα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφορικά με τα νέα δεδομένα για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για σειρά ζητημάτων που αφορούν προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης όπως η φιλοξενία τουριστών από τις περιοχές που εκκενώθηκαν σε άλλους χώρους.

Οι οδηγίες του ΥΠΕΞ

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου για να διευκολυνθεί η απομάκρυνση ξένων πολιτών στην Ελλάδα λόγω των δασικών πυρκαγιών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο επικοινωνίας 210-3681730.

Το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε επιπρόσθετα τηλέφωνα επικοινωνίας στα οποία μπορούν να καλούν αποκλειστικά ξένοι πολίτες τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων.

Πρόκειται για τους αριθμούς 210-3681259 και 210-3681350.

Το υπουργείο Εξωτερικών πάντως παρακαλεί τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους πολίτες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να επικοινωνούν απευθείας και αποκλειστικά με την Πολιτική Προστασία στο τηλέφωνο 112.

Τρία ενεργά μέτωπα καίνε τη Ρόδο για έκτη μέρα – Συνεχείς οι εκκλήσεις για βοήθεια

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη σε τέσσερα ενεργά μέτωπα, αφού υπήρξε και αναζωπύρωση στο φράγμα Γαδούρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εντοπίζεται στο Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς Γεννάδι ενώ κινδυνεύει και το χωριό Ασκληπειός.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις υπάρχουν και στον Απόλλλωνα προς Προφήτη Ηλία και αυτή την ώρα οι δυνάμεις κάνουν τεράστιες προσπάθειες, ώστε να μην πάει η φωτιά βορειότερα προς το πυκνό δάσος. Στα ανατολικά της τεχνητής λίμνης Γαδουρά δίνεται μάχη ώστε οι φλόγες να μην επεκταθούν προς Κάλαθο.

Μάλιστα, λόγω της φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη στη Ρόδο ματαιώθηκε η αυριανή δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στο συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας και ενημερώνεται για τη φωτιά.

Ρόδος: Αναζωπύρωση στο φράγμα Γαδούρα

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως εκτός από τα 3 γνωστά μέτωπα της φωτιάς στη Ρόδο, τώρα πάει να δημιουργηθεί άλλο ένα. Πρόκειται για αναζωπύρωση κοντά στο φράγμα Γαδουρά, νότια του νησιού.

Με το πρώτο φως ξεκίνησαν τις ρίψεις έξι εναέρια μέσα (3 Τρακτορες, ένα Mi-8, 2 Chenook και ένα συντονιστικό ΒΚ-117), ανάμεσά τους και αυτά που εστάλησαν ως βοήθεια απο την Τουρκία και την Κροατία.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς, καθώς το μέτωπο της πυρκαγιάς δεν έχει υποχωρήσει, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες ενώ υπάρχει πάντα και ο εφιάλτης των αναζωπυρώσεων.

Με το πρώτο φως ξεκίνησαν τις ρίψεις έξι εναέρια μέσα (3 Τρακτορες, ένα Mi-8, 2 Chenook και ένα συντονιστικό ΒΚ-117), ανάμεσά τους και αυτά που εστάλησαν ως βοήθεια απο την Τουρκία και την Κροατία.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς, καθώς το μέτωπο της πυρκαγιάς δεν έχει υποχωρήσει, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες ενώ υπάρχει πάντα και ο εφιάλτης των αναζωπυρώσεων.

Ρόδος: Συγκλονιστικές στιγμές απεγκλωβισμού

Συγκλονίζουν παράλληλα οι μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα από το φλεγόμενο νησί, με κατοίκους και τουρίστες να εκκενώνουν τις περιοχές που απειλεί η φωτιά με όποιο τρόπο μπορούν και έχοντας τις βαλίτσες στα χέρια.

hlektragr

Recent Posts

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, λασποβροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

  Καιρός: Η πρόγνωση για Σάββατο και Κυριακή Σάββατο 18/5 Αρχικά γενικά αίθριος καιρός, βαθμιαία…

21 ώρες ago

Οδηγίες Προφύλαξης για την Αφρικανική Σκόνη από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σας εφιστά τη προσοχή για τις επόμενες…

21 ώρες ago

Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας

Καθίζηση του οδοστρώματος και κατολισθήσεις βράχων, οδήγησαν την Τροχαία Αττικής στην απόφαση για πλήρη διακοπή…

21 ώρες ago

Χρήστος Λαμπρόπουλος: «Η αειφορία δεν είναι μόνο επιλογή, αλλά απαραίτητη για την επιβίωση και την ευημερία»

Η εκδήλωση με τίτλο «Σταχυολόγηση της αειφορίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη,…

21 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

21 ώρες ago

Η Ελλάδα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σούμο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.…

22 ώρες ago