ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές τώρα: Ακόμη μία νύχτα θρίλερ στη Μάνδρα – Ποιοι οικισμοί εκκενώθηκαν

Φωτιά τώρα: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβέστες στη Δυτική Αττική η οποία καίγεται για τέταρτη ημέρα και το μέτωπο της Μάνδρας που κινείται νότια προς Οινόη είναι το πιο επικίδυνο.

 

Στο σημείο επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 122 οχήματα και 8 πεζοπόρα τμήματα ενώ μέχρι τις 21.00 το βράδυ επιχειρούσαν εκ περιτροπής 22 εναέρια μέσα. Στα αεροσκάφη που επιχείρησαν συμπεριλαμβάνονταν και αυτά που εστάλησαν από ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γαλλία και Ισραήλ). Σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής, στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν από αέρος 11 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα.

Χαρακτηριστική της ασταμάτητης ρίψης νερού από τα αεροσκάφη, είναι και η ανάρτηση της ομάδας Προμηθέας στο twitter, όπου δείχνει τις διαδρομές που έχουν χαράξει τα αεροσκάφη, κατά την διάρκεια της πυρόσβεσης.

 

Νωρίτερα το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους για να εκκενώσουν τους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, κατευθυνόμενοι προς Οινόη. Λίγο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης και της Οινόης προς Ερυθρές. Πριν από λίγα λεπτά το 112 έστειλε μήνυμα και στους κατοίκους της περιοχής Άγιος Ιωάννης Κόρακας να εκκενώσουν προς Μάνδρα και για εκκένωση από Άγιο Παντελεήμων προς Ερυθρές. Ακολούθησε νέα εντολή εκκένωσης  από Κιάφα προς Μάνδρα-Ελευσίνα.

Η κατάσταση ήταν δραματική μέσα στον οικισμό της Αγίας Σωτήρας, με διάσπαρτες εστίες να έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στα σπίτια και στις αυλές των σπιτιών, ενώ τουλάχιστον ένα σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες. Λόγω του πύρινου μετώπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε τμήμα της περιφερειακής εθνικής οδού Αθηνών-Θηβών.

Στο μεταξύ, γυναίκα βρισκόταν επί ώρα, σύμφωνα με τους κατοίκους, εγκλωβισμένη στο σπίτι της στον Άγιο Ιωάννη Κορακά, στην περιοχή της Μάνδρας όπου μαίνεται ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας έδωσαν αγώνα και τελικά κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν σώα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η γυναίκα που είναι 60 ετών βγήκε από τη φλεγόμενη οικία με τζιπ της αστυνομίας.

Τζόκερ κλήρωση: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Σκληρή μάχη με τη φωτιά δίνουν από χθες Τετάρτη οι πυροσβέστες στη Λακωνία, καθώς οι φλόγες ξεκίνησαν πάνω στο βουνό στην περιοχή Λευκόχωμα και επεκτάθηκαν σε 3 με 4 μέτωπα.  Αυτήν την ώρα, στη φωτιά στη Λακωνία επιχειρούν 4 αεροπλάνα, 1 ελικόπτερο, 52 πυροσβέστες, 15 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων, σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής. Υπενθυμίζεται ότι η μάχη έχει συμπληρώσει 24 και πλέον ώρες στα σημεία μεταξύ των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα.

Στη Ρόδο υπάρχουν πολλές εστίες σε μία πολύ μεγάλη περιοχή, όπου υπάρχει πυκνή βλάστηση και κυρίως με πεύκα και κουκουνάρες που εκτοξεύονται  με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες μικρές εστίες.

Παράλληλα, λόγω της επικινδυνότητας του πύρινου μετώπου, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Δημοτικές Ενότητες Καμείρου, Αταβύρου και Λινδίων του Δήμου Ρόδου.

Παράλληλα, η Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Σαλάκου έκανε έκκληση για βοήθεια στο μέτωπο που βρίσκεται στον Προφήτη Ηλία, καθώς οι αναζωπυρώσεις δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από τους εκεί εθελοντές. Σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείο έχει σπεύσει για βοήθεια κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που έχει έρθει στο νησί μας από την Αθήνα.

Επίσης και στους δρόμους προς Έμπωνα αλλά και προς Λάερμα υπάρχουν δασοπυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές που επιχειρούν με στόχο να αποτρέψουν τη φωτιά να επεκταθεί προς τις περιοχές αυτές.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με περιφέρειες δήμους καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών που δεν έχουν ελεγχθεί. Οι συνθήκες πλέον γίνονται ακραίες και δημιουργούν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς» τόνισε κατά την ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

«Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο επικίνδυνων Καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από σήμερα η θερμοκρασία ανεβαίνει και από αύριο Παρασκευή έως την Κυριακή η θερμική έξαρση αναμένεται να γίνει αισθητή στη χώρα μας. Συνεπώς πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Ρόδο, Σάμο και Ικαρία, ενώ παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τονίζουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

hlektragr

Recent Posts

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, λασποβροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

  Καιρός: Η πρόγνωση για Σάββατο και Κυριακή Σάββατο 18/5 Αρχικά γενικά αίθριος καιρός, βαθμιαία…

12 ώρες ago

Οδηγίες Προφύλαξης για την Αφρικανική Σκόνη από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σας εφιστά τη προσοχή για τις επόμενες…

12 ώρες ago

Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας

Καθίζηση του οδοστρώματος και κατολισθήσεις βράχων, οδήγησαν την Τροχαία Αττικής στην απόφαση για πλήρη διακοπή…

12 ώρες ago

Χρήστος Λαμπρόπουλος: «Η αειφορία δεν είναι μόνο επιλογή, αλλά απαραίτητη για την επιβίωση και την ευημερία»

Η εκδήλωση με τίτλο «Σταχυολόγηση της αειφορίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη,…

12 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

12 ώρες ago

Η Ελλάδα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σούμο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.…

13 ώρες ago