ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα: Μάχη μέσα στις φλόγες στο Λουτράκι, στροβιλισμοί στα Δερβενοχώρια – Τι συμβαίνει στο Δαφνί

Φωτιά τώρα: Για τις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη στη χώρα μίλησε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, τονίζοντας ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια σε όλα τα μέτωπα.

 

Για το Λουτράκι τόνισε ότι είναι μια δύσκολη περίπτωση: Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να κρατήσουμε την πυρκαγιά επάνω από την εθνική οδό. Ωστόσο υπήρχε μια έξαρση του φαινομένου των καιρικών συνθηκών με πολύ ισχυρά ρεύματα ανέμων τα οποία επικρατούσαν στην περιοχή. Η πυρκαγιά πλησίασε την εθνική οδό. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, τιτάνια προσπάθεια από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, από αέρος και από επίγειες δυνάμεις ούτως ώστε να κρατήσουν αυτή την πυρκαγιά. Έχει δυναμική το φαινόμενο, είναι όλες οι δυνάμεις εκεί με πολλά μέσα: 120 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων, 43 οχήματα και από αέρος επιχειρούν αυτή τη στιγμή 4 ελικόπτερα. Οπότε γίνεται μεγάλη προσπάθεια” τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Για τα Δερβενοχώρια σημείωσε ότι είναι άλλη μία δύσκολη περίπτωση: Με τους στροβιλισμούς και τις ριπές του ανέμου, τις θερμές μάζες του αέρα μετατοπίζεται το ενεργό μέτωπο. Το πύρινο αυτό μέτωπο κινείται δυτικά. Γι αυτό και δόθηκε από το 112 η εντολή ουσιαστικά να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τις δυτικές αυτές περιοχές όσο και από τη νότια περιοχή. Τώρα έχει έρθει τελικά στο νότιο κομμάτι προς τη Μάνδρα, γι αυτό και κρίθηκε σκόπιμο να εκδοθεί νέο 112, ούτως ώστε να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.

Για το νέο μέτωπο στο Δαφνί δήλωσε ότι είναι μια περιοχή η οποία βρίσκεται κοντά σε οικιστικό ιστό, αλλά γίνεται μια άμεση επέμβαση στον τόπο του συμβάντος. Σε ερώτηση για τις κολώνες της ΔΕΗ που υπάρχουν εκεί απάντησε ότι η πυρκαγιά είναι κοντά αλλά πιο πέρα.

Επικίνδυνες διαστάσεις πήρε η φωτιά στα Δερβενοχώρια: Εκκενώνονται και άλλοι οικισμοί – Αναζωπύρωση στο Λουτράκι

Σε 15 χιλιόμετρα εκτείνεται το μέτωπο από την φωτιά που κατακαίει τα Δερβενοχώρια. Ο αγώνας με τις φλόγες συνεχίζεται από χθες το απόγευμα.

Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δυσχεραίνουν εξαιρετικά τις προσπάθειες των πυροσβεστών, αλλά και εκείνες των εναέριων μέσων. Αυτή την ώρα κλείνει η παλιά εθνική οδός Ελευσίνας- Θηβών προκειμένου να διευκολυνθεί η κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων, ενώ αναμένεται να εκκενωθούν οικισμοί με τους κατοίκους να λαμβάνουν οδηγία να κινηθούν προς την Ελευσίνα.

Μήνυμα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Παλαιοχωρίου, Πανόραμα, Αγία Σοφία και Νέα Ζωή εστάλη προ ολίγου, εξαιτίας της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια.

Παράλληλα, η Ελλάδα ζήτησε ευρωπαϊκή συνδρομή σε μέσα και ήδη αναμένεται να φτάσουν δύο canadair από τη Γαλλία και άλλα δύο από την Ιταλία.

Φωτιά στα Δερβενοχώρια: Κατευθύνεται προς Βίλια

Αναζωπυρώθηκε το πύρινο μέτωπο στα Δερβενοχώρια, όπως όλα δείχνουν με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή ολικής εκκένωσης στους οικισμούς Πανόραμα και Πουρνάρι. Η φωτιά κινείται προς τα τα δυτικά και κατευθύνεται προς τα Βίλια, σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση. Το πύρινο μέτωπο ξεκίνησε από σημείο μεταξύ των χωριών Πάνακτος και Πράσινο, καίγοντας το δάσος Παλαδώνη. Το δύσβατο του σημείου καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την προσέγγιση από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, πολλαπλασιάζοντας την επικινδυνότητα για τα πληρώματα των μέσων που ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης.

Νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική – Ποια μέτωπα είναι επικίνδυνα

Σημαντικότερη δασική πυρκαγιά που απασχολεί τις περισσότερες δυνάμεις είναι αυτή στα Δερβενοχώρια καθώς παρουσιάζει δυναμική, σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Κυρίζογλου – Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Οι φωτιές δεν ξεκίνησαν από περιοχές ευθύνης των δήμων

Δόθηκε εντολή για απομάκρυνση προς Μάνδρα των κατοίκων από Παλαιοχώρι, Πανόραμα, Πουρνάρια και Αγιά Σωτήρα. Στο μέτωπο αυτό επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 πεζοπόρες ομάδες, ενώ το έργο συνδράμουν 11 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα

Επίσης μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους του οικισμού Νέα Ζωή της Μάνδρας για να εκκενώσουν την περιοχή

Στη φωτιά του Λουτρακίου υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις. Σε ύφεση είναι η φωτιά στην Σαρωνίδα.

Φωτιά στα Δερβενοχώρια: Μήνυμα από το 112 για τους καπνούς

Στο μεταξύ, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε κατοίκους της Αττικής αλλά και της ευρύτερης περιοχής γύρω από τα Δερβενοχώρια, καλώντας τους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά στην περιοχή Δερβενοχωρίων. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα».

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τις δυνάμεις που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα, η κατάσταση στις 11.30 το πρωί είχε ως εξής:

Σαρωνίδα/Κουβαράς: δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, η επιχείρηση για πλήρη έλεγχο συνεχίζεται και με τις επίγειες δυνάμεις και με εναέρια μέσα που κάνουν διαβροχή.

Συνεργεία της Αρωγής με τον Χρήστο Τριαντόπουλο ήταν από το πρωί στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων Ολύμπος (43ο χλμ Αθηνων Σουνίου), όπου έγινε κατανομή των συνεργείων και έχουν ξεκινήσει ήδη με τους αντιδημάρχους της περιοχής να μπαίνουν στους οικισμούς για καταγραφή των ζημιών.

Λουτρακι/Καλλιθέα: Ισχυρές εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας του Λουτρακίου αντιμετωπίζουν τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται, κυρίως στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους, προκειμένου να μην πάρουν έκταση και απειλήσουν κατοικημένες περιοχές.

Παράλληλα, οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν και τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς, ενώ όσον αφορά τις ζημιές που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά, η επίσημη καταγραφή αναμένεται να ξεκινήσει μόλις τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές, όπως επίσης αποθήκες και αγροικίες.

Φωτιά: Διακοπές στην ηλεκτροδότηση

Χωρίς ρεύμα εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, βρίσκονται Τμήματα της Σαρωνίδας, της περιοχής Όλυμπος στο Λαγονήσι, το Ολυμπιακό Χωριό Καλυβίων.

Επίσης μικρό τμήμα του χωριού Τιτάν στη Μάνδρα Αττικής και οι περιοχές Καλλιθέα, Πευκιάς όπως και ο οικισμός Ειρήνη στην ίδια περιοχή. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται για την αποκατάσταση του δικτύου.

hlektragr

Recent Posts

Πρωταθλητές στην Ανακύκλωση και φέτος οι μαθητές του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων

Βραβεύθηκαν το Σάββατο 18 Μαΐου στο Παραλιακό Πάρκο Λουτρακίου. Γιορτή ανακύκλωσης για τη βράβευση των…

10 ώρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης U15, που διεξήχθη στο Λουτράκι

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης U15, που διεξήχθη στο Λουτράκι από τις…

11 ώρες ago

Αναστάσιος Γκιολής: «Σημαντικές αποφάσεις για το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου»

Την απόφαση της πρόσφατης συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής, σχετικά με την «Προμήθεια προθηκών-Λοιπού εκθεσιακού εξοπλισμού…

11 ώρες ago

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής | Δημήτρης Πτωχός: «Ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες που προάγουν την εκπαίδευση, την τεχνολογία και την ανάπτυξη»

Με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων, το…

11 ώρες ago

Δωρεάν Δερματολογικός Έλεγχος έναντι του Καρκίνου του Δέρματος από τους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αφορμή τη καθιέρωση του Μάϊου ως μήνας…

11 ώρες ago

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας, με θέμα «Νεανική Παραβατικότητα, η σύγχρονη πρόκληση της κοινωνίας»

Η διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας διοργάνωσε την 17.5.2024 στη Σπάρτη, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Νεανική Παραβατικότητα,…

11 ώρες ago