Categories: ΕΛΛΑΔΑ

«Σύντομα» στην Τουρκία ο Πούτιν – Το πρώτο του ταξίδι σε χώρα του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν ότι ο ρώσος ηγέτης θα επισκεφθεί «σύντομα» την Τουρκία, μετέδωσε το Ιντερφάξ επικαλούμενο σημερινή δήλωση αξιωματούχου του Κρεμλίνου.

 

Η επίσκεψη αυτή θα είναι η πρώτη του Πούτιν σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ αφότου διέταξε, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες να εισβάλουν στην Ουκρανία. Ο Πούτιν έχει ταξιδέψει ελάχιστα εκτός Ρωσίας από την αρχή των εισβολής.

«Υπάρχει μια πρόσκληση από τον πρόεδρο της Τουρκίας. Οι Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν ότι η επίσκεψη θα γίνει στο εγγύς μέλλον, όμως δεν έχουμε ακόμη μιλήσει για συγκεκριμένη ημέρα, για συγκεκριμένες ημερομηνίες», δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ο Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη τον περασμένο μήνα για άλλη μια πενταετή θητεία, έχει επιδιώξει μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο. Η Τουρκία έχει αρνηθεί να συμμετάσχει μαζί με τους δυτικούς συμμάχους της στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όμως έχει επίσης προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία και έχει ζητήσει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία της.

Η Άγκυρα έχει επίσης βοηθήσει στη μεσολάβηση για να γίνουν ανταλλαγές αιχμαλώτων και, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, διαπραγματεύθηκε τον Ιούλιο 2022 μια συμφωνία για να επιτραπούν ασφαλείς εξαγωγές δημητριακών από ουκρανικά λιμάνια μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε το Μάρτιο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτιν για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι διατρέχει τον κίνδυνο να συλληφθεί, αν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Εντούτοις η Άγκυρα δεν έχει συνυπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, βάσει του οποίου δημιουργήθηκε το ΔΠΔ, έτσι ο Πούτιν δεν θα διατρέξει τέτοιο κίνδυνο επισκεπτόμενος την Τουρκία.

hlektragr

Recent Posts

Πρωταθλητές στην Ανακύκλωση και φέτος οι μαθητές του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων

Βραβεύθηκαν το Σάββατο 18 Μαΐου στο Παραλιακό Πάρκο Λουτρακίου. Γιορτή ανακύκλωσης για τη βράβευση των…

2 ώρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης U15, που διεξήχθη στο Λουτράκι

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης U15, που διεξήχθη στο Λουτράκι από τις…

2 ώρες ago

Αναστάσιος Γκιολής: «Σημαντικές αποφάσεις για το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου»

Την απόφαση της πρόσφατης συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής, σχετικά με την «Προμήθεια προθηκών-Λοιπού εκθεσιακού εξοπλισμού…

2 ώρες ago

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής | Δημήτρης Πτωχός: «Ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες που προάγουν την εκπαίδευση, την τεχνολογία και την ανάπτυξη»

Με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων, το…

2 ώρες ago

Δωρεάν Δερματολογικός Έλεγχος έναντι του Καρκίνου του Δέρματος από τους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αφορμή τη καθιέρωση του Μάϊου ως μήνας…

2 ώρες ago

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας, με θέμα «Νεανική Παραβατικότητα, η σύγχρονη πρόκληση της κοινωνίας»

Η διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας διοργάνωσε την 17.5.2024 στη Σπάρτη, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Νεανική Παραβατικότητα,…

2 ώρες ago