ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Ξεσπούν οι Ρομά για το περιστατικό με τον 35χρονο – «Άλλα μας έλεγε ο Σταύρος»

Πάτρα: «Αν του δώσεις 1 ευρώ, θα κάνει κωλοτούμπες» δήλωσε στην  «Πελοπόννησο», ο εκπρόσωπος των Ρομά στην Πάτρα, Μάριος Κουτρουμπάνος, σχετικά με τα όσα συνέβησαν σε βάρος του 35χρονου, Σταύρου Κρητικού, ο οποίος – όπως αποκάλυψε η «Π»- υποχρεώθηκε, από κάποιους σε επιχείρηση του Γλαύκου, να γονατίσει για να πει τα κάλαντα, να πάρει χρήματα, και στη συνέχεια του έβαλαν φωτιά.

Ο Σ. Κρητικός, μιλώντας σε δημοσιογράφους (χθες) παραδέχθηκε ότι του έβαλαν φωτιά, ρίχνοντας στο παντελόνι του εύφλεκτο υλικό, αλλά το απέδωσε… σε πλάκα!
Από την κατάθεση του 35χρονου φαίνεται πως επισκεπτόταν τακτικά την εν λόγω επιχείρηση, για να παίρνει σίδερα, έδειξε να έχει «σώας τας φρένας του» και υποστήριξε πως του έδωσαν οι παριστάμενοι 20 ευρώ!

Άλλα έλεγε σε γείτονες…

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλους Ρομά της γειτονιάς του, άλλα έλεγε την ημέρα του ρατσιστικού και απάνθρωπου περιστατικού (παραμονή Πρωτοχρονιάς), μετά το συμβάν.

Χθες το πρωί, και μετά τον πανελλήνιο σάλο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις της «Π», ο Ρομά προσήχθη στην Ασφάλεια Πάτρας, όπου φέρεται να είπε: «Πήγα να πω τα κάλαντα και ήθελα εγώ να τα πω καθισμένος στα γόνατα. Δεν μου είπαν οι άνθρωποι , κάτι. Εγώ το ήθελα κι επειδή με γνωρίζουν , από καλαμπούρι, έπαιξα. Τα παιδιά μετά μου έβαλαν φωτιά για το καλαμπούρι. Κι αυτοί έκαναν καλαμπούρι κι εγώ. Τα πόδια μου δεν έχουν καεί καθόλου. Η φωτιά έσβησε απότομα κι όλο αυτό έγινε για πλάκα. Τους ανθρώπους τους ξέρω πολλά χρόνια»! Τώρα, κατά πόσο είναι «καλαμπούρι» το να πετάς εύφλεκτο υλικό σε έναν άνθρωπο, αυτό είναι κάτι που θα διερευνηθεί αρμοδίως.

Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ

Σε ανακοίνωσή του το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ξεκαθάρισε: «Το άτομο ταυτοποιήθηκε και προσήλθε αυτοβούλως στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, η οποία χειρίστηκε προανακριτικά την υπόθεση. Το υλικό, που συγκεντρώθηκε, υπεβλήθη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών».

Κινητοποίηση του υπουργού

Η κινητοποίηση της τοπικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για το περιστατικό, ήταν πάντως άμεση, με τον ίδιο τον υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο, να δίνει εντολή για διερεύνηση. Μάλιστα  εκπρόσωπος Τύπου του αρχηγείου της ΕΛΑΣ επικοινώνησε αμέσως με την «Π», ζητώντας στοιχεία για το θέμα.

Ήξεραν τι έκαναν

Στο βίντεο, που ανέβασε ένας από τους δράστες στο Instagram, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι νεαροί χλευάζουν τον Ρομά. Στο «στόρι» έχουν κάνει και ένα σχόλιο. Γράφουν… «κάτσε όπως είσαι» κι έχουν βάλει και ένα emoji με φατσούλα που… κλαίει από τα γέλια! Και μόνο από αυτό, ο οποιοσδήποτε καταλαβαίνει ποιος ήταν ο σκοπός τους.

 

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος των Ρομά, Μάριος Κουτρουμπάνος μαζί με άλλους, συναντήθηκαν με τους «βιντεολήπτες» στο κατάστημα του συμβάντος, και όταν ζήτησε εξηγήσεις εκείνοι του απάντησαν: «Τί σε ενδιαφέρει από την στιγμή που ο Σταύρος λέει πως, δεν μας κάνει μήνυση και πως το όλο σκηνικό ήταν πλάκα»!

Παρέμβαση του εισαγγελέα

Οι ισχυρισμοί του και τα όσα δήλωσε, με εμφανή σκοπό να μην αποκαλυφθούν οι πρωταγωνιστές του περιστατικού, δεν έπεισαν όμως τις Δικαστικές Αρχές της Πάτρας. Ετσι, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, Γιώργος Μπισμπίκης, έδωσε εντολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, για διενέργεια Κατεπείγουσας Προκαταρκτικής Εξέτασης. Πηγές του pelop.gr ανέφεραν ότι ανεξάρτητα από τα δημοσιεύματα και τη φερόμενη ως κατάθεση του 35χρονου, – που είδε το φως της δημοσιότητας – από την πλευρά της Εισαγγελίας Πατρών θα διερευνηθεί η όλη υπόθεση σε βάθος, τόσο ως προς τη διάσταση της επικίνδυνης σωματικής βλάβης στον 35χρονο, όσο και ως προς το ενδεχόμενο ρατσιστικής συμπεριφοράς.

Ανακοίνωση του «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ»

Η Συνοσπονδία ρομ στην Ελλάδα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, καταδίκασε το γεγονός και ανέφερε: «Φρικτή η είδηση. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την οργή και τον αποτροπιασμό που νιώθουμε, όπως κανείς δεν μπορεί πλέον αδάπανα να αρνηθεί βαθιές ρίζες του αντιτσιγγανισμού που τροφοδοτούν πράξεις όπως αυτή του βασανισμού του άτυχου Ρομ. Στεκόμαστε δίπλα στον 35χρονο,με όλες μας τις δυνάμεις. Για όσα αδιανόητα υπέστη αναμένουμε από τη Δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα, λαμβάνοντας αυτή τη φορά υπόψη το αδιαμφισβήτητο ρατσιστικό κίνητρο των αποτρόπαιων αυτών πράξεων. Έχουμε πολλές φορές καταγγείλει απαράδεκτα περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά ατόμων της κοινότητας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, στηρίζοντας όσες κι όσους υπήρξαν θύματα ανάλογης βίας».

Πελετίδης: «Παρακμή η ενέργεια»

Άμεση ήταν και η αντίδραση της δημοτικής αρχής, με τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη να δηλώνει: «Το ρατσιστικό περιστατικό, δείχνει ότι ένα σύστημα που βρίσκεται σε σήψη και παρακμή, γεννά τους δράστες τέτοιου είδους εγκλημάτων. Η πολιτική που υπαγορεύει, πως πρέπει να υπάρχουν ομάδες πληθυσμού στο περιθώριο, ώστε αφενός να στοχοποιούνται και αφετέρου να αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως, τους καθιστά ευάλωτους σε κάθε είδους εκμετάλλευση. Χρειάζεται ριζική ανατροπή του συστήματος και των σάπιων αξιών του. Το 2023 να κάνουμε την αρχή»!

hlektragr

Recent Posts

Καλαμάτα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός μέσα σε πηγάδι

Ένας αλλοδαπός άνδρας βρέθηκε νεκρός σήμερα το πρωί μέσα σε πηγάδι, στην περιοχή Φακίστρα Μεσσήνης,…

1 ώρα ago

Δολοφονία Μενίδι: Μητέρα δύο παιδιών το θύμα – Είχε καταγγείλει τρεις φορές τον δράστη στο παρελθόν

Αναζητούν τον δράστη οι αστυνομικές έχει δώσει η Ασφάλεια Αττικής για τον πρώην σύντροφο της…

1 ώρα ago

ΚΙ.Δ.Ε.ΣΙ.Π : “Η κατάσταση του ανενεργού σιδηροδρόμου Πελοποννήσου γίνεται πλέον απελπιστική”

ΚΙΝΗΜΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΙ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΚΙ.Δ.Ε.ΣΙ.Π). YΠΟΜΝΗΜΑ  ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. Δ. ΠΤΩΧΌ  …

1 ώρα ago

Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνελήφθησαν -51- άτομα, προσήχθησαν -82- και έγινε έλεγχος σε   -1.142-   Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε…

1 ώρα ago

Υποβλήθηκε στο «ΕΣΠΑ 2021 2027» το έργο για τη Β’ Φάση της Αντιπλημμυρικής Προστασίας Λουτρακίου

Χθεσινά και σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για “Απένταξη της Β’ Φάσης του Έργου Αντιπλημμυρικής…

1 ώρα ago

Συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Ακαδημία Αθηνών για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Κλιματικής Αλλαγής

Προς υλοποίηση προχωρά το έργο της δημιουργίας του Παρατηρητηρίου Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, έπειτα και από…

2 ώρες ago