ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: «Κληρώνει» σήμερα από την Ευρώπη για μέτρα σε ταξίδια από την Κίνα – Η στάση της Ελλάδας

Κορονοϊός: Έντονη είναι η ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών με αφορμή τη σοβαρή έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα. Παρόλο που η αύξηση των περιστατικών μετά από μια μακροχρόνια εφαρμογή της πολιτικής “zero covid” είναι λογική, ο προβληματισμός τα τελευταία 24ωρα μεγαλώνει ειδικά με βάση τους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων που έγιναν γνωστοί.

Σήμερα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να οριστικοποιήσουν τη λήψη ταξιδιωτικών μέτρων ατόμων προερχόμενων από την Κίνα.“Η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας συνήλθε σε δράση που περιλαμβάνει: Δοκιμές πριν την αναχώρηση για ταξιδιώτες από την Κίνα, ενίσχυση της παρακολούθησης των λυμάτων και αυξημένη εσωτερική επιτήρηση” δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, με αφορμή τη χθεσινή εισήγηση για τα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ. Σήμερα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις, τις οποίες και περιμένει η χώρα μας που δεν έχει προχωρήσει σε μεμονωμένη αντίδραση, σε αντίθεση με άλλες χώρες του κόσμου.

Πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιο είδος περιορισμού ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα. Παραδείγματα αποτελούν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Μαρόκο. Επίσης, το Κατάρ πρόκειται να απαιτεί από τους ταξιδιώτες που φθάνουν στο έδαφός του από την Κίνα να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για Covid-19, το οποίο θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέσα σε 48 ώρες από την αναχώρησή τους. Το τεστ θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτως του εμβολιαστικού καθεστώτος τους.

Σύμφωνα με χθεσινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων από τις κινεζικές αρχές για τα κρούσματα κορονοϊού, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τους θανάτους, καθώς και την πληρότητα των ΜΕΘ. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται υψηλά επίπεδα λοιμώξεων SARS-CoV-2 και αυξημένη πίεση στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, λόγω της χαμηλής πληθυσμιακής ανοσίας και της χαλάρωσης των περιορισμών.

Κορονοϊός: Παρακολούθηση και όχι πανικός για την Ευρώπη που έχει υψηλά ποσοστά ανοσίας

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνουν οι ειδικοί του ECDC, οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα κυκλοφορούν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως εκ τούτου δεν αποτελούν πρόκληση για την ανοσολογική απάντηση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα εμβολιασμού. Ετσι, δεδομένης της υψηλότερης πληθυσμιακής ανοσίας στην Ευρώπη, η αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα δεν αναμένεται να επηρεάσει την επιδημιολογική κατάσταση της Ευρώπης.

“Ο κορονοϊός στην Κίνα έχει κάποιο κίνητρο να αλλάξει εφόσον διασπείρεται καθημερινά σε τόσους πολλούς ανθρώπους”, σημείωσε μιλώντας στο Star χθες ο γνωστός καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Ο ίδιος τόνισε ότι από άποψη βιολογικής εξέλιξης ο ιός “δεν μπορεί να αλλάξει και να γίνει πιο επικίνδυνος”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

04/01/2023
|
09:13

Κορονοϊός: Στο «πόδι» η Ευρώπη, ξυπνούν μνήμες μετά τον παγκόσμιο συναγερμό λόγω Κίνας – Σήμερα οι ανακοινώσεις της ΕΕ για νέα μέτρα

Πρόσθεσε δε σε σχέση με την Ευρώπη ότι “η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει κάνει τρεις και τέσσερις δόσεις του εμβολίου ή έχει εκτεθεί σε ένα ‘κοκτέιλ’ παραλλαγών του ιού. Επομένως δε θα έχουν πρόβλημα εάν έρθουν στη Ευρώπη οι ίδιες μεταλλάξεις”.

Η στάση της Ελλάδας

Η χώρα μας θα εναρμονιστεί με τις αποφάσεις της Ευρώπης σε ό,τι αφορά πιθανά μέτρα σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δεν είναι προγραμματισμένο να συγκληθεί σήμερα, αλλά θα επανέλθει με συνεδριάσεις της από την επόμενη εβδομάδα.

“Προσανατολίζεται συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει ένα θέμα να κάνουν τεστ αυτοί οι οποίοι έρχονται από την Κίνα όχι εδώ, δηλαδή να ξεκινούν με αρνητικό τεστ από την Κίνα για να έρχονται. Οπότε αυτό είναι ένα μέτρο που λίγο-πολύ όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το θεωρούν ως ανεκτό. Από εκεί και πέρα η θέση της Ελλάδος είναι ότι για οποιοδήποτε άλλο μέτρο πρέπει να υπάρχουν κοινές πολιτικές, να μην πάμε σε μονωμένες εθνικές πολιτικές. Στη χώρα μας επιστροφή μέτρων με τα σημερινά δεδομένα και με τα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία δεν χρειάζεται. Δεν πρόκειται να πάμε σε επιστροφή μέτρων. Θα υπάρχει έλεγχος όπως θα αποφασιστεί αύριο στην κατεύθυνση που σας είπα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα”, σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης,  χθες το βράδυ (Action24).

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ήδη τις συμβουλές που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούν στα ταξίδια από και προς την Κίνα. Σε αυτές τονίζεται η σημασία χρήσης της μάσκας καθώς και η αποφυγή των ταξιδιών όταν υπάρχουν συμπτώματα, μεταξύ άλλων.

hlektragr

Recent Posts

Ίσθμια : Περιβαλλοντική δράση ”Λούνα παρκ Ανακύκλωσης”

Στις 22 Μαΐου 2024 στο πλαίσιο του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» θα πραγματοποιηθεί η περιβαλλοντική δράση…

4 ώρες ago

ΔΥΠΑ – Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Πώς θα χορηγηθούν 300.000 voucher

Το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων – Ανέργων περιόδου 2024-2025 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αναμένεται…

6 ώρες ago

Ολοκληρώθηκε η υποβολή αιτήσεων στα προγράμματα: Φωτοβολταϊκά στη Στέγη και Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι

Καταγράφηκε έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στα προγράμματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Φωτοβολταϊκά στη Στέγη…

6 ώρες ago

Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Από το Επισκοπείο της Ι. Μητροπόλεως μας ξεκίνησε την περιοδεία του στην Κορινθία ο Υπουργός…

7 ώρες ago

Αστυνομικοί έστησαν σκηνές στο Σύνταγμα – Διαμαρτύρονται για την φτωχοποίησή τους

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαμαρτυρία αστυνομικών στο Σύνταγμα, καθώς καταγγέλλουν φτωχοποίηση της αστυνομίας. Αστυνομικοί έστησαν σκηνές απέναντι…

7 ώρες ago

Έγκριση όρων δημοπράτησης στην Περιφερειακή Επιτροπή έργου οδικής ασφάλειας της ΠΕ Μεσσηνίας

Εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης και καθορίστηκε η επιτροπή διαγωνισμού του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΔΙΚΗΣ…

7 ώρες ago