ΕΛΛΑΔΑ

Ερχεται μπαράζ διαγωνισμών από το ΤΑΙΠΕΔ

Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Πολιτείας, αφού κομβικού χαρακτήρα διαγωνισμοί είτε αναμένουν το εναρκτήριο λάκτισμα προκειμένου να εκκινήσουν είτε βρίσκονται στη φάση τελεσφόρησής τους. Την ίδια ώρα σε καλό δρόμο βρίσκεται η έναρξη 5 διαγωνισμών εμβληματικών ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ το 2023.

Μολαταύτα, η ύφεση ενδέχεται να… τινάξει στον αέρα αρκετές διαγωνιστικές διαδικασίες, δεδομένου ότι πέραν της μη προσέλευσης αρκετών δυνητικών επενδυτών, καίριας σημασίας ιδιωτικοποιήσεις ενδέχεται να συγκεντρώσουν χαμηλότερα του αναμενομένου τιμήματα.

Το πρελούδιο των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων αφορά τον διαγωνισμό για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας. Οι συμπληγάδες του υψηλού πληθωρισμού και της ανόδου των επιτοκίων ενδέχεται να αμβλύνουν τη διάθεση των funds που ερίζουν για τη μετοχική διείσδυσή τους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Αναμφίβολα, καθοριστικό παράγοντα για τις όποιες εξελίξεις αποτελεί η πολιτική σταθερότητα και προοίμιο αυτών οι ημερομηνίες των εκλογών.

Για την ιστορία, στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους τοποθετείται η ολοκλήρωση δημόσιας πρότασης για το 30% του ΔΑΑ. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μετόχων συνεχίζονται και υπάρχει επί της αρχής συμφωνία.

Μεγάλα deals

Εν τω μεταξύ, εντός των πρώτων μηνών του 2023 στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων αναμένονται τα εξής deals: 

» Κήρυξη προτιμητέου επενδυτή (αυτός είναι ο στόχος για το Ταμείο) για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Εδώ και μερικές εβδομάδες οι υποψήφιοι έχουν το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης (έχει ήδη αναρτηθεί στο data room). Εκτιμάται ότι έως το τέλος του α’ εξαμήνου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των τελικών προσφορών.  

» Ολοκλήρωση των συναλλαγών (δηλαδή, το οικονομικό κλείσιμο) για το λιμάνι της Καβάλας (παραχώρηση εμπορικού λιμένα «Φίλιππος Β’»), την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, την πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες, το ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο και την Εγνατία Οδό.

» Ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή για τα ακίνητα στη Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων, τον πρώην εργοταξιακό χώρο Ρίου – Αντιρρίου, το πρώην Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, τις μαρίνες Πύλου, Αργοστολίου και της μαρίνας mega yacht στην Κέρκυρα.

» Περαίωση της φάσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και υποβολή προσφορών για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. Η υποβολή προσφορών τοποθετείται στο λυκαυγές του νέου έτους και ειδικότερα εντός του α’ τριμήνου του 2023.  

» Ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη ΛΑΡΚΟ (το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στον παράλληλο διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή).

» Εχει δοθεί παράταση στην καταληκτική προθεσμία για την υποβολή προσφορών στον διαγωνισμό για τη δημιουργία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα. Η νέα ημερομηνία είναι στις 30 Μαρτίου, ενώ η προηγούμενη ήταν στις 28 Νοεμβρίου.

 «Κληρώνει» για 5 μεγάλα ακίνητα 

1 Ακίνητο κάμπινγκ Καμένων Βούρλων (Κονιαβίτης): Πρόκειται για παραθαλάσσιο ακίνητο με συνολική έκταση 783 στρεμμάτων και αξιοποιήσιμη έκταση 591 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις κάμπινγκ του ΕΟΤ και την ιαματική πηγή Καλλυντικών, που είναι αναγνωρισμένη. Προσώρας, εκκρεμεί η αναγνώριση της ιαματικής πηγής του Μύλου Κονιαβίτη. Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί οι γνωμοδοτήσεις για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η δε διαβούλευση επί της ΣΜΠΕ ολοκληρώθηκε και αναμένεται η εισήγηση της ΔΙΠΑ (Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων) στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2023. Τέλος, στον επενδυτή παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας μαρίνας.

2 Ακίνητο ΘερμοπυλώνΤο ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 940 στρέμματα και αξιοποιήσιμη έκταση 126 στρέμματα. Στην έκταση βρίσκονται 2 ξενοδοχεία και ένα υδροθεραπευτήριο, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες δασικού και αρχαιολογικού χαρακτηρισμού. Επισημαίνεται ότι η Ιαματική Πηγή Λουτρά Θερμοπυλών είναι αναγνωρισμένη. Η ΣΜΠΕ για το Ειδικό Σχέδιο Αξιοποίησης (ΕΣΧΑΔΑ) είναι αναρτημένη προς διαβούλευση και η διαδικασία αποστολής γνωμοδοτήσεων επί της ΣΜΠΕ από τους αρμόδιους φορείς είναι σε εξέλιξη. Τέλος, εντός του πρώτου τριμήνου του 2023 αναμένεται η έναρξη του διαγωνισμού.

3 Ιαματική Πηγή Υπάτης: Το ακίνητο έχει επιφάνεια 700 στρεμμάτων εντός σχεδίου και περιλαμβάνει τρία ξενοδοχεία, υδροθεραπευτήριο σε λειτουργία και εστιατόριο.

Η επικαιροποίηση του ΕΣΧΑΔΑ είναι σε εξέλιξη. Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης. Υπογραμμίζεται ότι η Ιαματική Πηγή Υπάτης είναι αναγνωρισμένη. Η εκτιμώμενη εκκίνηση διαγωνισμού είναι στο τέταρτο τρίμηνο του 2023.

4 Ακτή και Κάμπινγκ Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης: Το ακίνητο έχει έκταση 126,6 στρέμματα. Ο διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει εντός του α’ εξαμήνου 2023. Η ΣΜΠΕ επί του ΕΣΧΑΔΑ έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης και αναμένεται η γραπτή απόφαση, αλλά και η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τη ΣΜΠΕ. Σύμφωνα με το ΕΣΧΑΔΑ, η έκταση μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανέγερση κατοικιών και ξενοδοχείου. Τέλος, μέρος του ακινήτου έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Θερμαϊκού για την ανέγερση σχολείων.

5 Ακτή και κάμπινγκ Ποσειδίου Χαλκιδικής: Το ακίνητο έχει έκταση 133 στρέμματα και περιλαμβάνει εγκαταστάσεις κάμπινγκ και υποστηρικτικά κτίρια με συνολική επιφάνεια 3.467 τ.μ.

Το ΕΣΧΑΔΑ και η ΣΜΠΕ έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να εγκριθούν από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης. Η έναρξη του διαγωνισμού για την αξιοποίησή του αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2023.

» Τέλος, υπάρχει ενδιαφέρον για τα ακίνητα στη Νέα Ηράκλεια της Χαλκιδικής και στη Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι. Για το τελευταίο, είναι πιθανό να ξεκινήσει διαγωνισμός για την αξιοποίησή του από το ΤΑΙΠΕΔ το α’ εξάμηνο του 2023.

hlektragr

Recent Posts

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, λασποβροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

  Καιρός: Η πρόγνωση για Σάββατο και Κυριακή Σάββατο 18/5 Αρχικά γενικά αίθριος καιρός, βαθμιαία…

21 ώρες ago

Οδηγίες Προφύλαξης για την Αφρικανική Σκόνη από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σας εφιστά τη προσοχή για τις επόμενες…

21 ώρες ago

Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας

Καθίζηση του οδοστρώματος και κατολισθήσεις βράχων, οδήγησαν την Τροχαία Αττικής στην απόφαση για πλήρη διακοπή…

21 ώρες ago

Χρήστος Λαμπρόπουλος: «Η αειφορία δεν είναι μόνο επιλογή, αλλά απαραίτητη για την επιβίωση και την ευημερία»

Η εκδήλωση με τίτλο «Σταχυολόγηση της αειφορίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη,…

21 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

22 ώρες ago

Η Ελλάδα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σούμο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.…

22 ώρες ago