ΕΛΛΑΔΑ

Ανήσυχοι οι Τούρκοι για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στην Κρήτη – Τι λένε αναλυτές

Έντονες είναι οι ανησυχίες που εκφράζονται από χθες (29/12) στην Τουρκία για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια στην Κρήτη, αρχής γενομένης με τις «πολεμικές ιαχές» του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απείλησε τη χώρα μας με ένα «πολύ κακό τέλος» σε περίπτωση που η επέκταση λάβει χώρα.

Η συνέχεια δόθηκε στα τουρκικά ΜΜΕ, με τον Μετεχάν Ντεμίρ, πολιτικό αναλυτή του τηλεοπτικού δικτύου Haberturk,  να σχολιάζει πως «η Ελλάδα με την Κρήτη επιχειρεί κάτι διαφορετικό. Αντί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Πάει να κάνει σταδιακή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην Κρήτη και να το κάνει αργότερα αυτό και στο Αιγαίο.

Ήδη έκαναν κάτι παρόμοιο στο Ιόνιο πέλαγος και ήδη είχαν στείλει το μήνυμα πως θα κάνουν επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη δηλαδή από την άλλη πλευρά της ηπειρωτικής χώρας με στόχο να στείλουν μήνυμα στην Τουρκία.

Τώρα υπήρξε η παρέμβαση της Τουρκίας καθώς σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο από τα 6 μίλια στα 12 μίλια το μερίδιο που θα κατέχει στο Αιγαίο θα αυξηθεί στο 70% από το 35 % που είναι σήμερα», δήλωσε ο αναλυτής.

Η Τουρκία βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή για μια πιθανή επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Κρήτη, αφού βλέπουν το νησί ως τη «δίοδό» τους στο Αιγαίο. Απειλές γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα ακούστηκαν για πρώτη φορά στην Τουρκία το 1995 από τον τότε αντιπρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου, Καμέρ Γκεντς, ο οποίος είχε πει:

Ελληνοτουρκικά: «Η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται»

«Η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο. Η Τουρκική εθνοσυνέλευση αν και ελπίζει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πάρει την απόφαση της επέκτασης των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων στο Αιγαίο, γεγονός που θα αλλάξει τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Όμως για το ενδεχόμενο αυτό, αποφασίζουμε και ανακοινώνουμε στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο πως για να υπερασπιστούμε τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας το Κοινοβούλιο εξουσιοδοτεί και μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες της την τουρκική κυβέρνηση για να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών μέτρων».

Η άμεση αντίδραση της Αθήνας

Όσον αφορά τις χθεσινές απειλές διά στόματος Τσαβούσογλου, η Αθήνα έδωσε την δική της σκληρή, άμεση και ηχηρή απάντηση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

Ο Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε πως η Ελλάδα «ούτε εκφοβίζεται ούτε τρομοκρατείται», ενώ χαρακτήρισε αδιέξοδη την τακτική των απειλών και των προκλήσεων στην οποία επιδίδεται η Τουρκία. Επιπρόσθετα επεσήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ’ ουδενί, πόσω μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα ήταν χρήσιμο οι Τούρκοι αξιωματούχοι να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μη συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά». Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι «όπως είναι γνωστό, η απόφαση ελήφθη από την Εθνοσυνέλευσή μας τον Ιούνιο του 1995 και το θέμα είναι ξεκάθαρο, ενώ η απόφασή μας παραμένει σε ισχύ».

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επίσης σχολίασε την νέα φραστική επίθεση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

«Η δήλωση περί “casus belli” που αναφέρεται στη δυνατότητα της Ελλάδας να ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμά της, περισσότερο παραπέμπει σε προκλητικό αναθεωρητισμό παρά σε συμπεριφορά Συμμάχου στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Συνεπώς θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, υπογραμμίζοντας: «Όπως έχω πει και στο παρελθόν η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά και δεν της αρέσει να απειλείται. Η κυβέρνηση πολιτεύεται και λειτουργεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και στη βάση των κανόνων που διέπουν την ειρηνική συμβίωση μεταξύ κρατών δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

hlektragr

Recent Posts

Δήμος Κορινθίων : Ξεκινούν Εκδηλώσεις με τίτλο «Πολιτιστικός Μάϊος»

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Κορινθίων με τίτλο «Πολιτιστικός Μάϊος», για το διάστημα 24/5…

40 λεπτά ago

Πρόσκληση σε Τελετή Ονοματοδοσίας Δημ. Κολυμβητηρίου Λουτρακίου

Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην τελετή ονοματοδοσίας του Κολυμβητηρίου σε 𝚫𝚮𝚳𝚶𝚻𝚰𝚱𝚶 𝚱𝚶𝚲𝚼𝚳𝚩𝚮𝚻𝚮𝚸𝚰𝚶 𝚰𝛀𝚨𝚴𝚴𝚮𝚺 𝚺𝚼𝚳𝚬𝛀𝚴 𝚲𝚨𝚭𝚨𝚸𝚰𝚫𝚮𝚺…

44 λεπτά ago

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας | Δημήτρης Πτωχός: «Στεκόμαστε δίπλα με κάθε τρόπο στις άοκνες προσπάθειες των ανθρώπων της τέχνης»

«Το Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις του κόσμου ως ένας από τους…

49 λεπτά ago

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου η αθλητική διοργάνωση «The Castle Challenge»

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Μονεμβασιάς, σε συνεργασία με την  εταιρεία whynot, διοργανώνουν στις…

50 λεπτά ago

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 27.5.2024 έως 2.6.2024)

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 27.5.2024 έως 2.6.2024) Ανακοινώνεται ότι για…

52 λεπτά ago

Συνέδριο ΕΝΠΕ στην Πάτρα | Δημήτρης Πτωχός: «Θεσμική θωράκιση των Περιφερειών, ανάπτυξη, αναβάθμιση»

Απλοποίηση των διαδικασιών, ομογενοποίηση, ολιστική προσέγγιση και αποκέντρωση ήταν οι κατευθύνσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο…

53 λεπτά ago