ΕΛΛΑΔΑ

Market Pass: Γιατί είναι ευνοϊκότερο από τη μείωση του ΦΠΑ

Μικρότερη από αυτή του Market Pass, θα ήταν η ωφέλεια από τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα, υποστήριξε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επέλεξε να υποστηρίξει τα νοικοκυριά με ευρύτερο πλέγμα όχι μόνο έκτακτων αλλά και μόνιμων μέτρων.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης ή αναστολής του ΦΠΑ στα τρόφιμα όπως αποφάσισε την Τετάρτη η ισπανική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο MEGA τόνισε ότι η οικονομική πολιτική δεν γίνεται με ένα μέτρο, αλλά με συνδυασμό πολλών μέτρων. «Η Ελλάδα μειώνει και το 2023 φόρους, κατήργησε την εισφορά αλληλεγγύης, τις τελευταίες ημέρες μίλησα με δημόσιους υπαλλήλους που για πρώτη φορά είδαν μόνιμες αυξήσεις των απολαβών τους», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι τον επόμενο χρόνο θα ισχύσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ειδικά για φέτος έχουμε το αυξημένο στα 300 εκατ. ευρώ επίδομα πετρελαίου, το οποίο συνοδεύεται και από την επιδότηση κατά 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Crash test

Σχετικά με το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, τόνισε ότι η λύση της επιδότησης του 10% των μηνιαίων αγορών για το 85% των ελληνικών νοικοκυριών που θα ισχύσει για έξι μήνες από το Φεβρουάριο, έχει μεγαλύτερο όφελος για το κάθε νοικοκυριό από ό,τι θα είχε η μείωση του ΦΠΑ.

«Στα τρόφιμα η κυβέρνηση έχει κάνει μία επιλογή. Η επιλογή αυτή είναι να φορολογήσει τα διυλιστήρια και το ποσό αυτό, τα 650 εκατ. ευρώ, να δοθούν στους καταναλωτές» είπε ο υπουργός και έφερε ένα ενδεικτικό παράδειγμα: Μία τετραμελής οικογένεια (ζευγάρι με δύο παιδιά ) θα παίρνει 52 ευρώ τον μήνα μέσα από το Market Pass. «Εάν μειώναμε τον ΦΠΑ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες η ωφέλεια θα ήταν 36 ευρώ, θα ήταν μικρότερη βοήθεια και δεν θα ήταν βέβαιο ότι θα κατέληγε στον καταναλωτή, καθώς μπορεί να χανόταν στην εφοδιαστική αλυσίδα» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών .

Καύσιμα

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, ο υπουργός είπε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν σε συνάρτηση και με το δημοσιονομικό περιθώριο που έδινε ο Προϋπολογισμός και τις επιλογές που είχε η κυβέρνηση να στηρίξει τον πολίτη το καιρό που οι τιμές έσπαγαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. «Στα καύσιμα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δίναμε το Fuel Pass, δίναμε επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης και δίνουμε πολύ γενναία επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Συμφωνία με τις τράπεζες για κούρεμα προμηθειών και για αύξηση των καταθετικών επιτοκίων

Αρωγή στις δόσεις στεγαστικού για 30.000 δανειολήπτες

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με τις τράπεζες για μια σειρά από θέματα, με πρώτο τη στήριξη περίπου 30.000 οικονομικά ευάλωτων δανειοληπτών με ενήμερα στεγαστικά δάνεια, θύμισε ότι είναι σε εφαρμογή η κάλυψη του 50% της αύξησης της δόσης με επιβάρυνση των τραπεζών για διάστημα 12 μηνών, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιες οι εμπορικές τράπεζες.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η περίμετρος των ωφελουμένων δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, αφού όπως είπε η Τράπεζα της Ελλάδας τον έχει ενημερώσει γραπτώς ότι αν αυξάναμε την περίμετρο των δικαιούχων ή αυξήσουμε το ποσοστό της δόσεως, τότε αυτό αμέσως θα μεταφραζόταν από την ενιαία Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή (SSM) ως αύξηση των κόκκινων δανείων και άρα και των προβλέψεων που θα πρέπει να κάνουν οι τράπεζες, κάτι που όπως είπε έπρεπε να αποφευχθεί, στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Προμήθειες

Επίσης στο θέμα των προμηθειών τόνισε ότι έχει τη δέσμευση των εμπορικών τραπεζών ότι θα μειώνουν άμεσα κάποιες από τις 12 κατηγορίες προμηθειών που τους είχε επισημάνει το υπουργείο Οικονομικών στις συναντήσεις που είχαν τις προηγούμενες μέρες.

Αναφορικά με τα επιτόκια καταθέσεων, τόνισε ότι και οι ίδιες οι τράπεζες παραδέχονται τη διεύρυνση του επιτοκιακού περιθωρίου (δηλαδή της διαφοράς μεταξύ των επιτοκίων δανείων και των επιτοκίων καταθέσεων) που έχουν λόγω της αύξησης των επιτοκίων του ευρώ. Οπως είπε, αναγνωρίζουν ότι από τον περασμένο Ιούλιο οπότε άρχισαν οι αυξήσεις επιτοκίων κερδίζουν πολύ περισσότερα, γιατί έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος των δανείων, χωρίς να έχει αυξηθεί αντίστοιχα το επιτόκιο των καταθέσεων.

«Ετσι έχουν δεσμευθεί ότι θα αυξηθεί σύντομα και γενναία το επιτόκιο των καταθέσεων», κατέληξε το υπουργός Οικονομικών. Ο κ Σταϊκούρας τόνισε ότι οι συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών θα συνεχίσουν να είναι σε μηνιαία βάση, ώστε να παρακολουθείται η πρόοδος σε όλα τα ανοιχτά θέματα.

hlektragr

Recent Posts

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

7 λεπτά ago

Η Ελλάδα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σούμο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.…

39 λεπτά ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη, λόγω εκτέλεσης εργασιών

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε τμήμα…

2 ώρες ago

Κόρινθος: Τα οινοποιεία της Πελοποννήσου αφήνουν ξανά «Ανοιχτές Πόρτες»

  Το Σάββατο 18 Μαΐου και την Κυριακή 19 Μαΐου, από τις 11 το πρωί έως τις…

2 ώρες ago

Σαν σήμερα 18 Μαΐου

1828: Ο Τούρκος διοικητής των Χανίων, Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, προσβάλλει…

3 ώρες ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα Σάββατο 18 Μαΐου 2024 είναι των Αγίων Ιουλίας Φαεινής και Γαλατείας. Αυτό σημαίνει ότι γιορτάζουν οι…

3 ώρες ago