ΕΛΛΑΔΑ

Τσιγάρο… ατέλειωτο

Σε πολλά πράγματα είμαστε πίσω σε σχέση με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Για όλα αυτά γκρινιάζουμε. Λέμε, συνέχεια, πως μόνο εδώ στην Ελλάδα γίνονται αυτά. Γινόμαστε έξαλλοι απέναντι στο κράτος και τις κυβερνήσεις. Για όλα, βέβαια, φταίνε οι… άλλοι. Ποτέ, εμείς.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ολόκληρη κουβέντα μετά από την ανάρτηση του Θάνου Πλεύρη στα social media με τη φωτογραφία του ηθοποιού, Βασίλη Μπισμπίκη, που καπνίζει τσιγάρο στα μπουζούκια.

 ΚΑΠΟΙΟΙ ισχυρίστηκαν πως «κάπνισε, όπως καπνίζουν όλοι στα μπουζούκια». Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το θέμα δεν είναι τι έκανε ο ηθοποιός. Το θέμα είναι γιατί κάποιοι καπνίζουν σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Η πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα έγινε το 2010. Πήγε στα σκουπίδια. Κανείς δεν το τήρησε. Συνεχίσαμε όλοι να καπνίζουμε κανονικά. Στη συνέχεια έγιναν κάποιες προσπάθειες ακόμα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, έβγαινε σε συνέντευξη Τύπου με το τσιγάρο στο χέρι. Οπως ήταν αναμενόμενο, δεν ενδιέφερε τον κ. Τσίπρα να «σκίσει» το τσιγάρο με έναν νόμο και έναν άρθρο.

ΤΟΝ Οκτώβριο του 2019, μόλις τρεις μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ., για πρώτη φορά πήρε στα σοβαρά το θέμα. Με υπουργική απόφαση απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους. Στην αρχή υπήρξαν… γκρίνιες. Μέσα σε μικρό διάστημα, όμως, ο νόμος εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία. Σε δημόσιες υπηρεσίες, σε κτίρια γραφείων, σε καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια και στη συντριπτική πλειονότητα των μπαρ. Σαν το «γαλατικό χωριό» του Αστερίξ, αντιστέκονται ακόμα τα μπουζούκια και κάποια κλαμπ και μπαρ. Εκεί υπάρχει η «μαγκιά» των ιδιοκτητών και των θαμώνων, αλλά προφανώς και οι έλεγχοι είναι πιο δύσκολοι.

ΑΣ σοβαρευτούμε, όμως, δεν είναι θέμα ελέγχων. Δηλαδή, θέλουμε και έναν αστυνομικό για τον καθένα που διασκεδάζει στα νυχτερινά κέντρα; Πλάκα κάνουμε; Το ζήτημα με το τσιγάρο ξεπερνάει κατά πολύ τον αντικαπνιστικό νόμο. Δεν είναι θέμα παράβασης του νόμου. Είναι θέμα νοοτροπίας… Ελληναρά, που κατ’ αρχάς δεν σέβεται τους συμπολίτες του. Δεν σέβεται κανέναν. Κάνει ό,τι γουστάρει, όπου γουστάρει. Προφανώς δεν το κάνει μόνο με το τσιγάρο.

ΒΕΒΑΙΑ, αν πάει στα Λονδίνα και στις Νέες Υόρκες, εκεί κάθεται σούζα. Οχι μόνο σε κλειστούς χώρους, αλλά δεν τολμάει να ανάψει τσιγάρο ούτε έξω. Και, είναι σχεδόν σίγουρο, πως εκθειάζει τις άλλες χώρες και τη… νοοτροπία των πολιτών τους.

ΚΑΠΩΣ έτσι μάλλον δύσκολο φαίνεται να σταματήσει το κάπνισμα στα μπουζούκια, το διπλοπαρκάρισμα στους δρόμους και άλλες ελληνικές μαγκιές. Πάλι καλά που έγινε το Gov.gr και γλιτώσαμε από τους εξυπνάκηδες που έκλεβαν τη σειρά στις ουρές των δημόσιων υπηρεσιών…

hlektragr

Recent Posts

Έκτακτο Γεγονός: Πυροβόλησαν τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Φίτσο (video)

Άγνωστος πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, μετά από τη συνεδρίαση της κυβέρνησης. Όπως…

14 λεπτά ago

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

2 ώρες ago

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου

Με εντυπωσιακή συμμετοχή κοινού ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου…

2 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα Τετάρτη 15 Μαϊου

Συνεδριάζει την Τετάρτη 15 Μαϊου 2024 στις 19:00 το Δημοτικό Συμβούλιο Κορινθίων με 31 θέματα…

2 ώρες ago

Πυροσβεστική: 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες

Από Ω/18:00/13-05-2024 έως Ω/18:00/14-05-2024 εκδηλώθηκαν 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους…

3 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

3 ώρες ago