ΕΛΛΑΔΑ

Ανασκόπηση 2022-Ελλάδα: Τα… τέρατα της διπλανής πόρτας

Το θρίλερ στην Πάτρα με πρωταγωνίστρια τη Ρούλα Πισπιρίγκου, η «Κιβωτός του Κόσμου» που… έμπαζε σκάνδαλα, τα παιδιά-θύματα σεξουαλικών κακοποιήσεων και οι γυναικοκτονίες στιγμάτισαν τη χρονιά που φεύγει…

Η «ΜΗΔΕΙΑ» ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ


Κανένα άλλο πρόσωπο δεν απασχόλησε την επικαιρότητα το 2022 όσο η Ρούλα Πισπιρίγκου και το 2023 θα είναι έτος εξελίξεων για την υπόθεση, αφού στις 9 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει η δίκη για την υπόθεση της Τζωρτζίνας. Η «Μήδεια» της Πάτρας θα καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου κατηγορούμενη για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας και της απόπειρας ανθρωποκτονίας της πρωτότοκης κόρης της, ενώ στην ανάκριση βρίσκεται ακόμη η υπόθεση για τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας, τη Μαλένα και την Ιριδα.

Της υποθέσεως έχουν επιληφθεί πλέον ιατροδικαστές εγνωσμένης αξίας, οι οποίοι στα πορίσματά τους έχουν καταλήξει πως ο θάνατος των δύο κοριτσιών ήταν ασφυκτικός. Πορίσματα τα οποία αμφισβητεί μετ’ επιτάσεως ο νέος συνήγορος της κατηγορουμένης, Αλέξης Κούγιας, ο οποίος υποστηρίζει πως η Ρ. Πισπιρίγκου είναι αθώα, υπονοώντας παράλληλα πως η εμπλοκή της προέκυψε περισσότερο από τηλεοπτικές εκπομπές, παρά από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Αυτά τα νομικά επιχειρήματα θα πρέπει να περιμένουν, αφού σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η δίκη για την υπόθεση της Τζωρτζίνας, όπου υπάρχει ένα απτό, πραγματικό στοιχείο: Η ύπαρξη μεγάλης ποσότητας κεταμίνης στο αίμα της αδικοχαμένης 9χρονης κοπέλας, γεγονός το οποίο κατά τις Αρχές δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας πως ο θάνατός της οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια.

ΚΙΒΩΤΟΣ… ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ


Ασέλγεια ανηλίκων κατά συρροήν, κακοποιήσεις ανηλίκων κατά συρροήν, υπεξαίρεση, απιστία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Δύο διαφορετικές δικογραφίες για σωρεία αδικημάτων έχουν σχηματιστεί μετά τις έρευνες των Αρχών για την «Κιβωτό του Κόσμου». Σοκαριστικές καταγγελίες από πρώην και νυν τρόφιμο της ΜΚΟ υποδεικνύουν τον πατέρα Αντώνιο ως «πρωταγωνιστή» σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης εις βάρος τους. Την ίδια ώρα η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και η ΑΑΔΕ έχουν κάνει φύλλο και φτερό τα οικονομικά της οργάνωσης, αναζητώντας ίχνη κακοδιαχείρισης και υπεξαίρεσης χρημάτων, με φόντο τα υπέρογκα ποσά από τις δωρεές και τις χορηγίες της «Κιβωτού του Κόσμου». Εκτός από τον πρώην επικεφαλής της ΜΚΟ, στο «κάδρο» των ερευνών βρίσκεται η σύζυγός του, Σταματία Γεωργαντή, η οποία εθεάθη να αδειάζει τραπεζική θυρίδα μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, αλλά και άλλα πρώην μέλη του Δ.Σ. της οργάνωσης.

ΦΡΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΟΛΩΝΟ


Περισσότεροι από 3 μήνες έχουν περάσει από τις φρικιαστικές αποκαλύψεις για τη σοκαριστική υπόθεση μαστροπείας και βιασμού εις βάρος της 12χρονης στον Κολωνό και οι Αρχές ακόμα αναζητούν άτομα που κρύβονται πίσω από τον εφιάλτη του κοριτσιού. Μέχρι στιγμής έχουν εκτελεστεί 11 εντάλματα σύλληψης για τους «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης που συγκλόνισε το πανελλήνιο, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η μητέρα της ανήλικης, ο μαστροπός-βιαστής Ηλίας Μίχος, πρόσωπο που φέρεται να «ενορχήστρωσε» τη φρίκη, ο συνεργός του, «αλιευτής πελατών» «Μιχάλης», και συνολικά 8 βιαστές του κοριτσιού. Για μήνες ο 53χρονος Ηλίας Μίχος, στο μαγαζί του οποίου δούλευε η μητέρα της 12χρονης, βίαζε συστηματικά το κορίτσι, την εξανάγκαζε να του στέλνει «ροζ» βίντεο και φωτογραφίες, δημιούργησε προφίλ σε σελίδα ανώνυμων γνωριμιών μέσω του οποίου την εξέδιδε, ενώ προσέγγισε φίλο του για να βρίσκει και άλλους «πελάτες»-βιαστές. Περισσότερα από 200 άτομα εκτιμάται ότι επισκέφθηκαν τη σελίδα που είχε δημιουργήσει ο Μίχος…

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ… ΔΡΑΚΟ


Ως ένας από τους 8 σημαντικότερους παραβάτες διακίνησης αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων στην Ελλάδα συνελήφθη από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ο συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, Βασίλης Παπαθεοδώρου. Από το 2016, κατέβασε 301 αρχεία σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από το Διαδίκτυο. Τα πορνογραφικά βίντεο, σύμφωνα με τον 55χρονο συγγραφέα, χρησιμοποιήθηκαν ως πρωτογενές υλικό για τη συγγραφή ενός… παιδικού βιβλίου. Από τις 21 Οκτωβρίου, είναι προφυλακισμένος στις φυλακές της Τρίπολης.

ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ


Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, ξανά Καβάλα, Παλαιό Φάληρο, Αίγινα, Δράμα, Κουκάκι, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Ζάκυνθος, Περιστέρι, Κυψέλη, Κομοτηνή, Λάρισα, Μεσσήνη, Πειραιάς. Συνολικά 17 γυναικοκτονίες συγκλόνισαν την Ελλάδα μέσα στο 2022. Μόλις 17 ετών ήταν η άτυχη Νικολέττα, που δολοφονήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο Περιστέρι, ενώ η 31χρονη Αννα στην Καβάλα έπεσε νεκρή, αφού πρώτα είδε τον σύντροφό της να δολοφονεί με μια καραμπίνα το μόλις 2 ετών παιδί τους. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε λίγους μήνες λειτουργίας, τα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ., που έγιναν πλέον 18, έχουν διαχειριστεί πάνω από 10.000 υποθέσεις.

ΟΙ 38 ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ, Η ΜΚΟ ΚΑΙ ΤΑ FAKE NEWS

Τον Δεκαπενταύγουστο το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights 360 πρωτοστάτησαν στη διασπορά fake news, επιχειρώντας να εκθέσουν την Ελλάδα διεθνώς. Είχαν υιοθετήσει τον ισχυρισμό ότι ομάδα 38 παράτυπων μεταναστών είχε εγκλωβιστεί για μέρες σε υποτιθέμενη ελληνική νησίδα στον Εβρο, με τις αρχές -υποτίθεται- να μην ενδιαφέρονται με αποτέλεσμα -υποτίθεται- να πεθάνει πεντάχρονη από τσίμπημα σκορπιού! Ενα μήνα αργότερα και κάτω από την πίεση της πραγματικής αλήθειας που άρχισε να διαμορφώνεται, ο ιδρυτής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Human Rights 360, Επαμεινώνδας Φαρμάκης, παραδέχθηκε ότι οι 38 πρόσφυγες δεν ήταν σε ελληνική νησίδα του Εβρου! Πάντως, δεν ζήτησε συγγνώμη από τις αρχές, την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη και έκανε λόγο για μία… «εσφαλμένη πεποίθηση». Τρεις μήνες μετά το συμβάν στον Εβρο και δύο μήνες μετά την παραδοχή της ΜΚΟ, τη σκυτάλη της αναδίπλωσης πήρε το μεγάλο γερμανικό περιοδικό. Το «Der Spiegel» αναγκάστηκε σε βαθιά… κυβίστηση και επιχειρώντας να σώσει λίγη από την αξιοπιστία του, διέγραψε από την ηλεκτρονική έκδοσή του ό,τι άρθρο είχε γράψει για το θέμα!

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΛΚΗ ΑΠΟ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ

Το πιο φρικιαστικό πρόσωπό της έδειξε η οπαδική βία, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου. Ο άτυχος 19χρονος Αλκης Καμπανός καθόταν με την παρέα του σε σκαλοπάτια οικοδομής στη Χαριλάου Θεσσαλονίκης. Ξαφνικά, εμφανίζονται τρία αυτοκίνητα, στα οποία επέβαιναν δώδεκα άτομα. Τους ρώτησαν: «Τι ομάδα είστε;». Οταν απάντησαν ότι υποστηρίζουν τον Αρη, άρχισε η επίθεση. «Γαμ… τον Αρη σας, ρε μ…», φώναζε ένας από τους δράστες, ο οποίος κρατούσε στο χέρι του ένα μικρό… δρεπάνι. Ο δολοφόνος τραυμάτισε έναν 18χρονο στο κεφάλι και τον θώρακα, επιτέθηκε σε έναν 19χρονο τραυματίζοντάς τον στον μηρό, αλλά ο άτυχος Αλκης Καμπανός δέχθηκε θανατηφόρο μοιραίο χτύπημα. Οι έρευνες οδήγησαν στον εντοπισμό και τη σύλληψη δώδεκα χούλιγκαν του ΠΑΟΚ

Ο… ΒΙΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ

Για σχεδόν ένα μήνα, η ελληνική κοινή γνώμη ασχολούνταν με την καταγγελία της 24χρονης Γεωργίας, σύμφωνα με την οποία έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού γόνων εύπορων οικογενειών, σε πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν σε σουίτα ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης. Ομως, οι αστυνομικές και δικαστικές έρευνες δεν επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς της καταγγελίας και έτσι η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

 ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Στις «αναγνωριστικές» περιπολίες στο Αριστοτέλειο και στο campus του ΕΚΠΑ στου Ζωγράφου, πριν απ’ την έναρξη των μαθημάτων, περιορίστηκε η παρουσία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Την ίδια ώρα, η ΕΛ.ΑΣ. αναζητά ακόμα επικίνδυνα μέλη της «μαφίας» της Πολυτεχνειούπολης, που χρησιμοποιούσε τα προηγούμενα χρόνια ως ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες, προχωρώντας σε κάθε λογής παραβατική συμπεριφορά. Οι σκληροί ποινικοί, με μπροστάρη τον περιβόητο «Εσκο», είχαν δημιουργήσει ένα δίκτυο ανομίας, στο οποίο ήταν μέλος ακόμα και δόκιμη αστυνομικός.

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ «ΘΕΙΟΥ ΤΖΟ»

Συμβόλαιο θανάτου διάρκειας 30-35 δευτερολέπτων ήταν αυτό που εκτελέστηκε στις 25 Απριλίου 2022 στα Σκούρτα Βοιωτίας. Θύμα του ο «Θείος Τζο», ο Γιάννης Σκαφτούρος, ο δεύτερος από την ηγετική «τριανδρία» της «GREEK MAFIA», που έπεφτε νεκρός, μετά τον Βασίλη Στεφανάκο. Οι τρεις εκτελεστές εισέβαλαν στην αυλή του σπιτιού, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη γλέντι, τη Δευτέρα του Πάσχα. Ο «Θείος Τζο» δέχθηκε 15 σφαίρες καλάσνικοφ και «χαριστικές βολές» από 9άρι πιστόλι.

Ο «ΘΑΥΜΑΤΟΠΟΙΟΣ» ΛΟΥΠΑΣΑΚΗΣ ΤΩΝ ΑΓ. ΙΣΙΔΩΡΩΝ

Ηταν μια από τις υποθέσεις που προκάλεσαν εκνευρισμό στην Αρχιεπισκοπή και οξύτατες αντιδράσεις στους κόλπους της Ιεραρχίας. Η δράση του εφημέριου των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό π. Δημητρίου Λουπασάκη και τα «θαύματα» που ισχυριζόταν ότι έκανε ο Τίμιος Σταυρός που έχει στην κατοχή του πρόσφατα έλαβαν τέλος. Τη λύση στην προβληματική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί κλήθηκε να δώσει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, αποφασίζοντας «πατερικά και αθόρυβα» να τον απομακρύνει από τον ναό. Χρειάστηκαν, ωστόσο, ειδικοί χειρισμοί μιας και ο Λουπασάκης έχει δίπλα του εκατοντάδες υποστηρικτές. Μάλιστα, όπως έλεγε από άμβωνος, ο Σταυρός είναι εκείνος που τυφλοί άρχισαν ξαφνικά να βλέπουν, ανάπηροι να περπατούν, νεκροί να… ανασταίνονται.

ΙΕΡΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΙΣΤΟ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

Το 2022 ήταν μια «πολύ καλή χρονιά» για την Εκκλησία σε επενδυτικό επίπεδο, μια που κατάφερε να υλοποιήσει ένα σημαντικό μέρος από όσα επιδίωκε ως προς την αξιοποίηση της περιουσίας της. Το πρώτο βήμα έγινε μετά τις υπογραφές που «έπεσαν» ανάμεσα στην Εκκλησία και το ΤΑΙΠΕΔ για το «The Green Σχιστό», ένα σύγχρονο έργο που αφορά στην εκμετάλλευση έκτασης (ιδιοκτησίας της Εκκλησίας) 3.000 στρεμμάτων στην περιοχή Σχιστού-Σκαραμαγκά.

Το project -ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ- αφορά εκτός από χρήσεις logistics, αποθηκών και βιομηχανικών χώρων και σε πλάνα για κατοικίες και ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Στο «σφυρί» βγήκε και το «διαμάντι» του real estate στα νότια προάστια της Αττικής, το Ορφανοτροφείο, που βρίσκεται στον Λαιμό της Βουλιαγμένης. Τον περασμένο Νοέμβριο ανακοινώθηκε διαγωνισμός για τη μακροχρόνια (99 έτη) μίσθωση τριών ακινήτων-φιλέτων 17.348 τ.μ.

ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ… ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Το γηροκομείο «Αγία Σκέπη» στα Χανιά βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το 2022 μετά τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τις άθλιες συνθήκες και την εξαθλίωση που βίωναν οι ηλικιωμένοι αλλά και για δεκάδες ύποπτους θανάτους τροφίμων. Στη φυλακή οδηγήθηκαν η ιδιοκτήτρια της δομής και η κόρη της, ο γιατρός που ήταν και υγειονομικός υπεύθυνος και ο ψυχίατρος. Θα εκδικαστεί στις 23 Μαρτίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων.

«ΕΞΟΡΚΙΣΜΟΙ» ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ»

Τον Αύγουστο, η κοινή γνώμη αναστατώθηκε από τη δράση της αυτοαποκαλούμενης «Εκκλησίας των Εθνών», τα μέλη της οποίας πραγματοποίησαν παράνομη συνάθροιση στην πλατεία της αρχαίας Αγοράς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προβάλλοντας βίντεο με εξορκισμούς. Η δράση προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ενώ αρχικά τα στελέχη της σχεδόν… πανηγύριζαν για τη δημοσιότητα! Λίγες μέρες αργότερα, δύο ηγετικά μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν.

ΤΡΕΙΣ ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΤΡΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Με τρεις νέους ολοκαίνουργιους σταθμούς αφήνει πίσω του το 2022 ο Πειραιάς. Πρόκειται για τους σταθμούς «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο», μέσω των οποίων οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και όλης της Αττικής θα εξυπηρετούνται γρηγορότερα, μειώνοντας δραστικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα που υπάρχει.

Η λειτουργία των σταθμών θα φέρει αύξηση της συνολικής επιβατικής κίνησης στο δίκτυο του μετρό κατά 132.000 πολίτες ημερησίως, μειώνοντας τόσο την κυκλοφορία των Ι.Χ. οχημάτων κατά 23.000 ημερησίως όσο και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους ημερησίως. Παράλληλα, ο συνολικός χρόνος από το λιμάνι μέχρι το αεροδρόμιο θα διανύεται με το μετρό σε περίπου 1 ώρα.

ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ

Η ομηρία των ελληνικών δεξαμενοπλοίων από Ιρανούς κομάντο στον Περσικό Κόλπο εν καιρώ ειρήνης ως αντίποινα για τη δέσμευση φορτίου πλοίου λόγω του ρωσικού εμπάργκο, ήταν ένα πρωτοφανές περιστατικό που πάγωσε τη ναυτιλιακή κοινότητα. Για περισσότερους από έξι μήνες, η ιρανική κυβέρνηση κρατούσε τα πλοία και τα φορτία, δεκάδες ναυτικοί παρέμεναν εγκλωβισμένοι και δυο ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες μαζί με τα υπουργεία Ναυτιλίας και Εξωτερικών πραγματοποίησαν μαραθώνιες διπλωματικές διαδικασίες αφού υλοποίησαν πρώτα τα αιτήματα των Ιρανών, καταφέρνοντας τον απόπλου των πλοίων.

 ΦΟΝΙΚΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ «EUROFERRY»

Οι εφιάλτες ξύπνησαν πάλι στο δρομολόγιο Ελλάδας-Ιταλίας όταν το πλοίο «Euroferry» τον Φεβρουάριο τυλίχθηκε στις φλόγες. Εντεκα επίσημα οι νεκροί, 281 οι διασωθέντες, σε ένα ναυτικό δυστύχημα που έφερε στη μνήμη το «Norman Αtlantic», με τη φωτιά να ξεκινάει πάλι από το κατάστρωμα των οχημάτω

hlektragr

Recent Posts

Συνάντηση όλων των Επαγγελματιών Ξενοδόχων και Επισιτιστών του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κος Κανάκης Μιχάλης, προσκαλεί όλους τους Επαγγελματίες Ξενοδόχους και Επισιτιστές που…

22 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων – Ημερίδα ενημέρωσης με θέμα: «Κλιματική αλλαγή, αιτίες, συνέπειες και τρόποι περιορισμού του φαινομένου»

Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 στις 10:00 π.μ. στο θεατράκι του Δημαρχείου (Κολιάτσου 32, Κόρινθος)…

1 ημέρα ago

Φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ 2024 | Συναυλία με Pan Pan x Years of Youth

Συναυλία με Pan Pan x Years of Youth, μουσική, χορός, ανιμέισον, ποίηση, VR, εκθέσεις, προβολές,…

1 ημέρα ago

Έναρξη Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Σούμο στο Λουτράκι

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σούμο, κ. Γρηγόρης Παπαδόπουλος και ο Δήµαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας…

1 ημέρα ago

Bιωματικό σεμινάριο «Ανα- Γνωρίζοντας την αναπηρία στην Πράξη» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

H Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Πελοποννήσου σε συνεργασία με τους φορείς, τα μέλη της…

1 ημέρα ago

Πάνω από 800 φυτά κάνναβης κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας

Πάνω από -800- φυτά κάνναβης κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας Για την υπόθεση…

1 ημέρα ago