ΕΛΛΑΔΑ

Αναισθησιολόγοι: Χωρίς αναισθησιολόγο από χθες το νοσοκομείο Λήμνου – Κινητοποίηση σήμερα στο Παίδων “Η Αγία Σοφία”

Το πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων στα ελληνικά νοσοκομεία συνεχίζεται και λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις σε περιπτώσεις της νησιωτικής χώρας ενώ ο χειμώνας είναι “εδώ” και ο καιρός έχει .. αγριέψει.

Στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λήμνου ο μοναδικός αναισθησιολόγος πήρε αναρρωτική άδεια τριών μηνών με αποτέλεσμα να απαιτείται η άμεση μετακίνηση γιατρού αναισθησιολόγου στη Λήμνο, διαφορετικά τα περιστατικά θα χρειάζονται διακομιδή.

Αυτά αναφέρει σε επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης ο διοικητής του νοσοκομείου, την οποία κοινοποιεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. “Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες για την άμεση μετακίνηση ιατρού ειδικότητας αναισθησιολογίας για την κάλυψη των αναγκών του Γ.Ν-Κ.Υ Λήμνου”, επισημαίνει ο διοικητής στην επιστολή, και προσθέτει: “Εφόσον δεν καταστεί δυνατή η μετακίνηση ιατρού και για όσο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχει κάλυψη από ιατρό Αναισθησιολογίας, τα προκύπτοντα περιστατικά θα διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία”.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους κρούει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. “Τώρα εφημερεύει το νοσοκομείο Λήμνου χωρίς να καλύπτεται από αναισθησιολόγο. Και μάλιστα σε νησί χειμώνα”, σημειώνει τονίζοντας ότι οι κάτοικοι της Λήμνου είναι ακάλυπτοι από χθες 19/12 και για άγνωστο χρονικό διάστημα. “Εάν χρειασθεί να γίνει σε έκτακτο περιστατικό άμεσα επέμβαση δεν μπορεί να γίνει. Ο μόνος τρόπος είναι η διακομιδή”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννάκος. Ειδικά με τις καιρικές συνθήκες να επιδεινώνονται η ανασφάλεια των κατοίκων των νησιών μεγαλώνει καθώς αισθάνονται αποκομμένοι από την υπόλοιπη χώρα και χρειάζονται ιατρική κάλυψη.

Την ίδια ώρα, για τη στελέχωση του τμήματος αναισθησιολογίας, μεταξύ άλλων, έχουν προγραμματισμένη κινητοποίηση σήμερα στη 1 το μεσημέρι οι γιατροί του Παίδων “Η Αγία Σοφία”. “Απαιτούμε άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων σε όλα τα τμήματα λόγω των επικείμενων αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης και την προβληματική ανάπτυξη και λειτουργία όλων των κλινικών λόγω έλλειψης προσωπικού στα χειρουργεία ( όχι μόνο ιατρικού). Θέλουμε να στελεχωθεί επαρκώς το τμήμα που καλύπτει τεράστιο όγκο περιστατικών (τακτικά, έκτακτα χειρουργεία, ενδοσκοπήσεις, μαγνητική , τοποθέτηση φλεβοκαθετήρων κ.α.)”, αναφέρει η πενταμελής επιτροπή ΕΙΝΑΠ του παιδιατρικού νοσοκομείου.

Οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους είναι ανάμεσα στα ζητήματα που επιχειρεί να λύσει το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για μια “αφανή” ειδικότητα, όπως τη χαρακτηρίζουν οι γιατροί αναισθησιολόγοι, για την οποία δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τους νέους γιατρούς. Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, παρατηρείται και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα όμως είναι ιδιαίτερα έντονο καθώς ολόκληρα νοσοκομεία λειτουργούν στο όριο με έναν αναισθησιολόγο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε καθυστερήσεις χειρουργικών επεμβάσεων. Το υπουργείο Υγείας με “μπόνους” επιχειρεί να κρατήσει αναισθησιολόγους στο ΕΣΥ. Ετσι, το επίδομα των 400 ευρώ το μήνα για τους ειδικευμένους στην αναισθησιολογία και των 250 ευρώ για τους ειδικευόμενους διατηρείται και το 2023.

hlektragr

Recent Posts

Λαμία: Κάηκαν οι εγκαταστάσεις της εταιρείας που εμπλέκεται στην υπόθεση τροφικής δηλητηρίασης μαθητών

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και δυνάμεις της 7ης ΕΜΑΚ μετέβησαν στον Βιομηχανική Περιοχή Λαμίας,…

2 ώρες ago

Μπαράζ ανόδου στη Γ’ Εθνική – Μεγάλη νίκη του ΑΟ Λουτράκι με αντίπαλο τον Παναυπλιακό

Η ομάδα του Παντελή Κολιάκου νίκησε τον Παναυπλιακό με 1-0 και συνεχίζει να ονειρεύεται την…

2 ώρες ago

Super League: Πρωταθλητής Ελλάδας ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ πήρε το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, επικρατώντας με 2-1 του Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης»…

2 ώρες ago

Έρχεται το γαστρονομικό φεστιβάλ Taste of Loutraki

  To Taste of Loutraki -The Corinthian Food Festival, ένα φεστιβάλ που φέρνει σε επαφή…

15 ώρες ago

Κορινθία: Παίζοντας «Τα μυστικά του Οφέλτη» για τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων

    H Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Κυριακή 19 Μαΐου…

15 ώρες ago

Ηλεκτροκίνηση στη σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Ροδοδάφνη

Εξελίσσεται βάσει του σχεδιασμού της ΕΡΓΟΣΕ, η υλοποίηση του σημαντικού σιδηροδρομικού έργου της ηλεκτροκίνησης στη…

15 ώρες ago