ΕΛΛΑΔΑ

Δίκες με τηλεδιάσκεψη από το 2024

Σε 151 ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες δικαστηρίων εξοπλισμένες με οθόνες, κάμερες και μικρόφωνα, αλλά και σε 250 σωφρονιστικά καταστήματα, ανακριτικά και διασυνοριακά γραφεία που θα διαθέτουν τροχήλατες οθόνες θα διενεργούνται από τον Απρίλιο του 2024 οι τηλεδιασκέψεις για τις καταθέσεις μαρτύρων και κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει μια διαδικτυακή πύλη, δηλαδή ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης κρατήσεων και ροών εργασίας, όπου οι δικαστές ή οι δικηγόροι θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για να γίνει κάποια δίκη απομακρυσμένα από δικαστήριο ή κέντρο κράτησης που θα επιλέγει ο μάρτυρας ή ο κατηγορούμενος. Στη συνέχεια, θα λαμβάνουν κάποιο μοναδικό αναγνωριστικό, με το οποίο θα επιβεβαιώνεται ουσιαστικά η «κράτηση» της αίθουσας, από την οποία θα διεξαχθεί απομακρυσμένα η δίκη.Ετσι, την ημέρα διεξαγωγής της δίκης, ο μάρτυρας ή ο κατηγορούμενος που έχει ζητήσει την τηλεδιάσκεψη θα δίνει το «παρών», συνοδεία του δικηγόρου του, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, όπου με τη χρήση κάμερας και μικροφώνου θα μπορεί να συνδεθεί με το δικαστήριο που πραγματοποιείται διά ζώσης η δίκη προκειμένου να καταθέσει, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα μέσω οθόνης να δείχνει τα έγγραφα που σχετίζονται με τη δίκη.

Μάλιστα, το σύστημα διαχείρισης κρατήσεων θα διαλειτουργεί με τα Πληροφοριακά Συστήματα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ-Π.Π., ΟΣΔΔΥ-Δ.Δ.), με το σύστημα καταστημάτων κράτησης και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Απομαγνητοφώνησης Πρακτικών Δικαστηρίων (ΟΣΠΔ), για τα στοιχεία των δικαστικών υποθέσεων, μέσω του ηλεκτρονικού πινακίου.

Το έργο που παρουσίασαν χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, αφορά στην υλοποίηση ενός δικτύου παροχής υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας, καλύπτοντας τις ανάγκες των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, καθώς και του Συμβουλίου της Επικρατείας, του ανακριτικού έργου και των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.

Ποιες υπηρεσίες αφορούν

Μέσω των συστημάτων τηλεδιάσκεψης θα είναι εφικτή:

  • Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα υπόθεσης που εκδικάζεται, ο οποίος κατά τη διεξαγωγή της δίκης βρίσκεται μακριά από τον τόπο διεξαγωγής της. Στην περίπτωση αυτή ο μάρτυρας θα προσέρχεται σε κάποιον από τους πιστοποιημένους χώρους που θα διαμορφωθούν και θα καταθέτει απομακρυσμένα με «ζωντανή» εικόνα και ήχο.
  • Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα υπόθεσης, ο οποίος όμως βρίσκεται στο εξωτερικό (διασυνοριακή).
  • Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα ή κατηγορουμένου ο οποίος είναι κρατούμενος σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα.
  • Η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης και ανάκρισης.
  • Η ικανοποίηση με απομακρυσμένη σύνδεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.

Το νέο σύστημα των «τηλε-δικών» θα διευκολύνει την εκδίκαση υποθέσεων για τις οποίες απαιτείται κατάθεση ευάλωτων μαρτύρων, όπως για παράδειγμα οι ανήλικοι, ή μαρτύρων που έχουν υποστεί εκφοβισμό (κακοποιημένες γυναίκες) και η διά ζώσης παρουσία τους στο δικαστήριο ενδέχεται να διαταράξει την ψυχική τους υγεία.

Επιπλέον, η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων συμβάλλει στη μείωση των οικονομικών βαρών που προκαλούν οι μετακινήσεις μαρτύρων, βάρη που επωμίζονται είτε οι πολίτες (πολιτικές δίκες) είτε το κράτος (ποινικές δίκες). Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να μειωθεί δραστικά ο αριθμός μεταγωγών των κρατουμένων προς τα δικαστήρια και ανακριτικά γραφεία, γεγονός που θα οδηγήσει στην αποδέσμευση σημαντικού αριθμού αστυνομικών.

Το σύστημα τηλεδιασκέψεων έχει ήδη εγκατασταθεί στα Πρωτοδικεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πατρών, ενώ οι υπηρεσίες θα ενεργοποιούνται σταδιακά και αναμένεται να έχουν τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία στο σύνολο των δικαστηρίων, των εισαγγελιών και των σωφρονιστικών καταστημάτων μέχρι τον Απρίλιο του 2024.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι «οι υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης. Μάρτυρες από απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές θα μπορούν να καταθέτουν εξ αποστάσεως και με τον τρόπο αυτό θα περιορίζονται οι αναβολές των δικών. Επιπλέον, θα αποτρέπεται η δευτερογενής θυματοποίηση ανθρώπων, κυρίως κακοποιημένων γυναικών και παιδιών, που έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ψυχολογική πίεση, καθώς θα μπορεί να αποφευχθεί η παρουσία τους στο δικαστήριο». Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα σύστημα που αφορά σε 450 σημεία σε κάθε νομό της χώρας, που θα μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους».

Τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι από την αλλαγή αυτή επωφελείται σημαντικά και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς «εξοικονομούνται» καθημερινά 500 αστυνομικοί, οι οποίοι μέχρι σήμερα κάνουν καθημερινά το έργο των μεταγωγών κρατουμένων στα δικαστήρια.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

2 λεπτά ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

9 ώρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

10 ώρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

10 ώρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

12 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

12 ώρες ago